Μπαράζ επενδυτικών κινήσεων ξεκινά την εβδομάδα που έρχεται με κορύφωση την παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, τα αποτελέσματα του 2023 που πρώτος βγάζει ο Mytilineos την Πέμπτη 25/1, ενώ παράλληλα θα γίνεται το επενδυτικό συνέδριο υπό την αιγίδα της JP Morgan στη Νέα Υόρκη με παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη σε από κοινού πανελ με τον Jamie Dimon επικεφαλής της JP Morgan.
H ΔΕΗ θα ανακοινώσει το νέο πολύπτυχο business plan με την εισοδό της σε μια σειρά από νέους κλάδους, όπως η λιανική και η βιομηχανία, που έχει γνωστοποιήσει μόνο μέσω χρηματιστηριακών ανακοινώσεων και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, που παρακολουθούν την μετοχή και επενδύουν σε αυτήν. Αυτό θα γίνει με επικεφαλής τον CEO Γιώργο Στάσση στο Λονδίνο την Τρίτη 23, ο οποίος έχει πιστωθεί από τα διεθνή funds την επιτυχημένη και αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και την επιβεβαίωση των αρχικών σχεδιασμών για EBITDA που τελικά ξεπέρασε το 1,2 δισ ευρώ.
Από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις νέες στρατηγικές που περιλαμβάνουν:
Την κλιμάκωση της ανάπτυξης της εγκατεσημένης ισχύος στις Ανανεώσιμες Πηγές που εξελίσσεται ταχύτατα με στόχο να καταστεί ο όμιλος περιεφερειακή δύναμη σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.
Λεπτομερή στοιχεία για τους στόχους της αγοράς της Ρουμανίας, μιας μεγάλης αγοράς όπου θα ξεδιπλώσει μια φιλόδοξη στρατηγική με σημαντικα περιθώρια ανάπτυξης.
Την επέκταση σε άλλους κλάδους με κύριους άξονες τη λιανική διαμέσου του Κωτσόβολου, των τηλεπικοινωνιών και των δραστηριοτήτων στην βιομηχανία.
Όλα αυτά θα εξηγήσουν και τις προαύποθέσεις και προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας με πρώτο στόχο να ξεπεράσι το 1,5 δισ σε EBITDA.Η εταιρία παρακολουθείται ήδη από την JP Morgan που έχει δώσει αρχική - τιμή στόχο τα 15 ευρώ, δηλαδή τα 5,8 δισ κεφαλαιοποίηση.
Ο Mytilineos μετά την αναβάθμιση και από τον S&P ( https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=551569 ) θα ανακοινώσει αποτελέσματα - ρεκόρ κερδοφορίας που θα ξεπερνούν σε επίπεδο EBITDA το 1 δισ ευρώ, ενώ θα δώσει και τις κατευθύνσεις για τις προοπτικές του 2024.
Ο πρωτος στόχος είναι η υππέρβαση των 40 ευρώ για την μετοχή με στόχο τα 6 δισ στην κεφαλαιοποίηση.
Οι δύο όμιλοι θα παρουσιαστούν και στο συνέδριο της JP Morgan στην Νέα Υόρκη, που αναμένεται να αποτελέσει και καταλύτη με την παρουσία σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων των διεθνών αγορών.
Παράλληλα στο greek event του αμερικανικού επνδυτικού οίκου θα παρουσιαστεί η Helleniq Energy από τον ενεργειακό κλάδο, που πέραν των ήδη καταγεραμμένων επενδύσεων έχει και τα projects των υδρογονανθράκων.
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ που συγκεντρώνει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο τελευταίο διάστημα με την επιτυχημένη υλοποίηση του σχεδίου της πράσινης μετάβασης και την αύξησης κερδοφορίας, έχοντας το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ.
Ο όμιλος Ιντρακάτ που επεκτείνεται ταχύτατα και έχοντας αποκτήσει μια πρώτη κρίσιμη μάζα κεφαάλιοποίησης θα αναπτύξει την στρατηγική του με τον Αλέξανδρο Εξάρχου.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσία του ίδιου του Γ. Περιστέρη μετά το επιτυχημένο placement, θα έχει να πει πολλά για την νέα πορεία του ομίλου εφόσον ολκληρωθεί και η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Στο συνολό τους θα συμμετάσχουν οι εξης εισηγμένες: Aegean Airlines, Alpha Bank, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Helleniq Enegry, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και Titan.
H πορεία του χρηματιστηρίου σύμφωνα με την BETA
Η σύντομη διόρθωση μετά την καταγραφή των υψηλών 10ετίας ήρθε μάλλον αναμενόμενα στο μέσον της εβδομάδας καθώς η διάχυση και το εύρος των γρήγορων αποδόσεων δεν άφησαν αδιάφορους τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Παρόλα αυτά η Αγορά μετά τις δύο συνεδριάσεις ανοδικής αποφόρτισης έδειξε αντανακλαστικά απορροφώντας με άνεση την προσφορά με την βοήθεια της εσωτερικής ειδησεογραφίας.
Στο επιχειρηματικό πεδίο υπάρχει πλέον δυναμική ειδήσεων σημαντικού ειδικού βάρους που κινητοποιεί δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα: Μετά τις ζυμώσεις στον ενεργειακό κλάδο με επίκεντρο την ΔΕΗ έρχεται η ώρα των κατασκευών με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης προϋπολογισμού 1,75 δις ευρώ την προσεχή Πέμπτη.
Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις του Ελ. Βενιζέλος σε θεσμικούς επενδυτές ενόψει της εισαγωγής του στο ΧΑ ενώ και η διαδικασία πώλησης του ποσοστού της Τρ. Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ αναμένεται να κλειδώσει άμεσα. Αν και η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, το αφήγημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να πείθει τους επενδυτές ακολουθώντας μια πιο ανθεκτική διαδρομή στους κραδασμούς των ξένων αγορών γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην εύκολη απορρόφηση της προσφοράς ομολόγων της Autohellas, της Eurobank αλλά και των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, εγχειρήματα που έτρεξαν σε παράλληλο χρόνο.
Η διεθνής συγκυρία
Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ ο τεχνολογικός κλάδος παίρνει την σκυτάλη από τις τράπεζες στην ροή των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και αναμένεται να οδηγήσει ανάλογα την αγορά. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται αυτές των 3Μ, General Electric, P&G, Verizon, Netflix, Johnson & Johnson, Visa (23/1) AT&T, IBM, Tesla (24/1), Blackstone, Intel (25/1) και American Express (26/1). Οι εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των τεχνολογικών εταιριών κατά 18,7% με μέση αύξηση τζίρου 6,4%. Σε άλλα σημαντικά γεγονότα που θα απασχολήσουν την επενδυτική κοινότητα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανακοίνωση των δεικτών μεταποίησης στην Ευρώπη την Τετάρτη με τις εκτιμήσεις να αναμένουν για τις κυριότερες οικονομίες μετρήσεις κάτω από 50 και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια της ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη.
Ειδικότερα η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει το επιτόκιο παρέμβασης (4,5%) ωστόσο το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην προοπτική και την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων μέσα στο 2024.
Η διήμερη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1354 μονάδες αποφόρτισε την υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τιμών χωρίς να χαλάσει την τάση της αγοράς. Η κόπωση πέριξ των επιπέδων των 1350 μονάδων ενεργοποίησε μεν σήμα πώλησης από τον MACD ωστόσο οι δύο κομβικοί μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν σημαντικό περιθώριο απόκλισης και απόστασης ασφαλείας από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η τεχνική εικόνα
Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός του σταδιακού χτισίματος συναλλαγών καθώς η συνθήκη υπέρβασης της βασικής ζώνης αντίστασης των 10ετών υψηλών, φαίνεται να προϋποθέτει ισχυρότερες ροές προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά. Η αγορά ξαναγύρισε σε συσσώρευση αναμένοντας ισχυρότερα ερεθίσματα νέων, ενώ οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις φαίνεται να αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα, ένδειξη ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης. Η αναμονή της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως θα βρει περισσότερες αφορμές για μια πιο αποφασιστική κίνηση καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνή η ατζέντα νέων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.
Σε φουλ ρυθμούς η εβδομάδα που ξεκινάει έχοντας γεγονότα ισχυρού επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού αποτυπώματος: Στις 22 Ιανουαρίου επανεκκινεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass οι οποίες ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της εταιρίας (4:1).
Το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιανουαρίου οι επενδυτές θα εστιάσουν στις ανακοινώσεις του επκαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο. Στις 24 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων εταιρικών ομολόγων της Autohellas στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ενώ ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Την Τετάρτη εξάλλου θα διεξαχθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Motor Oil με θέμα την απόκτηση του 25% της Άνεμος.
Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Ν. Υόρκη θα λάβει χώρα η επενδυτική ημερίδα των εταιριών του ΧΑ που διοργανώνεται από την JP Morgan. Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη χρήσης η Μυτιληναίος.
Τέλος την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει την εξέλιξη των καταθέσεων και των χορηγήσεων για το μήνα Δεκέμβριο ενώ το βράδυ θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της χώρας για το 2024 από την Scope η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-, σταθερή προοπτική) από τις αρχές Αυγούστου του 2023.
Οι κεφαλαιοποιήσεις
www.worldenergynews.gr