Ενέργεια

Aναβάθμιση Μυτιληναίου από S&P σε BB+ - Ώθηση για την ελληνική οικονομία - Η σημασία των BOT στις ΑΠΕ

Aναβάθμιση Μυτιληναίου από S&P σε BB+ - Ώθηση για την ελληνική οικονομία - Η σημασία των BOT στις ΑΠΕ
Μια ανάσα πλέον η MYTILINEOS από την επενδυτική βαθμίδα, και από τα δυο rating agencies για πρώτη φορά στην ιστορία της
Η S&P αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της MYTILINEOS: σε "ΒΒ+" από "ΒΒ". Η κερδοφορία του 2024 που είναι το ισιχυρό χαρτί του ομίλου υποστηρίζεται από τον ενεργειακό τομέα όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση.
Το EBITDA του 2023 εκτιμάται μεταξύ 900 εκατ και 1 δισ με μεγάλη ανθεκτικότητα στην απόδοση.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί κέρδος για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας καθώς μια από τις leader εταιρίες αναβαθμίζεται.

Μια ανάσα πλέον η MYTILINEOS από την επενδυτική βαθμίδα, και από τα δυο rating agencies για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Για το 2023 η ανάλυση αναμένει την κερδοφορία από τον κλάδο των μετάλλων να είναι της τάξης των 250 εκατ. Η κερδοφορία του ομίλου προέρχεται από την αντιστάθμιση κινδύνου στο LME και τον έλεγχο του κόστους.
Οι τιμές έχουν αποδυναμωθεί με την πτώση κατά 19% των τιμών και 60% στα premiums.

Τα κυριότερα σημεία:

• Η MYTILINEOS βρίσκεται ήδη από τον Απρίλιο 2023 στο BB+ από την Fitch. Με την κίνηση της S&P επιβεβαιώνεται το επίπεδο αυτό και από τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης.

H πολιτική της εταιρίας παρέμεινε συντηριτική με λελογισμένες επιστροφές στους μετόχους και μικρή διάθεση για εξαγορές ρίσκου.

• Η ισχυρή κερδοφορία της MYTILINEOS κλειδί της αναβάθμισης

Έχουμε αναθέσει μια νέα αξιολόγηση για το Management & Governence του ομίλου που ακολουθεί την δημοσιοποίηση της 7ης Ιανουαρίου για αναθεωρημένα κριτήρια σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της μεθοδολογίας των διοικήσεων των εταιρικών οντοτήτων.

• Η συμμετοχή του Asset Rotation Plan στις δραστηριότητες της εταιρείας εξελίσσεται σε ισχυρό πλεονέκτημα

• Η σταθερή προοπτική δηλώνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να παρουσιάζει κερδοφόρα ανάπτυξη

• Ανθεκτικοί και οι δύο Κλάδοι δραστηριότητας της εταιρείας (Ενέργεια και Μεταλλουργία) στηρίζοντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα της MYTILINEOS.

• Ο Κλάδος Μεταλλουργίας το 2023 το ίδιο ισχυρός και κερδοφόρος, όπως και το 2022

• Παραμένουν ισχυρές οι επιδόσεις του Κλάδου Ενέργειας και το 2023, με νέα έργα BOT στο ενεργητικό της - ισχυρές επιδόσεις και στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ενέργειας, αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ανάλυση εξάρει την σημασία των BOT και την στρατηγική πώληση φωτοβολταϊκών σε Ισπανία και Βαλκάνια προβλέποντας EBITDA 1,1 δισ για το 2024, καθώς περισσότερα τέτοια projects θα ωριμάσουν.
Εκτιμάται ότι οι λοιπές δραστηριότητες θα παραμείνουν σταθερές μέσα στο 2024.

Η ανάλυση του S&P πάντως υπογραμμίζει την σημαντική προοπτική BOT στους κλάδους φ/β και αιολικών σε Ευρώπη, Αυστραλία και Νότια Αμερική στα οποία ο όμιλος είχε επενδύσει 1,7 δισ μέχρι το τέλος του 2023. Και σημειώνει ότι θα υπάρξουν έσοδα από πωλήσεις ώριμων projects της τάξης των 1,5 δισ για το 2024. Αναφέρει επίσης το μοντέλο του προέδρου του ομίλου, με την πώληση των υπεραξιών, επενδύουμε σε νεα projects.

• Αποδοτική η υιοθέτηση του αυτοχρηματοδοτούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου

• To Asset Rotation Plan της MYTILINEOS και οι αυξημένες δραστηριότητές της στη νοτιοανατολική Ευρώπη επεκτείνουν τη γεωγραφική της διασπορά πέραν της Ελλάδας

Επαρκής ρευστότητα, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου της εταιρείας νωρίτερα το 2023 και το προφίλ ληκτότητας του χρέους της

• Πρόβλεψη για EBITDA ύψους 1,0 δισ. ευρώ- 1,1 δισ. ευρώ και για το 2024. To Καθαρό Χρέος θα διαμορφωθεί 1,8 φορές το EBITDA το 2023. Αυτό δεν συμπεριλαμβάνει project finance 414 εκατ εκτός Ελλάδος και είναι οριακά κάτω από την σχέση 2 που είναι το όριο του οίκου.Η σχέση θα υποχωρήσει στο 1,5 το 2024 σύμφωνα με την δίοικηση, που αναλογεί στην εκτίμηση του 1,7 με τις προσαρμογές του εν λόγω οίκου αξιολόγησης, με βάση το base case σανάριο.Θα πρέπει η δίοκηση να τηρήσει πειθαρχία για την επίτευξη των στόχων μετά το 2024, όσον αφορά την επέκταση των ΒΟΤ projects.

• Πρόβλεψη από την S&P για ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές (FOCF) σημαντικά θετικές το 2024

Σε περίπτωση που το χρέος θα διατηρηθεί μέχρι το 1,5 σε σχέση με το EBITDA, διατηρηθεί η πολιτική των μερισμάτων και μείωσης ρίσκου, σταθερών ταμειακών ροών παρά τις επενδύσεις και ανταγωνιστικά τμήματα στους επιμέρους τομείς θα υπάρξει νέα αναβάθμιση μέσα στους προσεχείς 12 -24 μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης