Ενέργεια

Reuters: Το Κατάρ υπογράφει νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG με την Ινδία σε χαμηλότερη τιμή

Reuters: Το Κατάρ υπογράφει νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG με την Ινδία σε χαμηλότερη τιμή

Θα επεκτείνει τις συμβάσεις που πρόκειται να λήξουν το 2028 για την προμήθεια 8,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG ετησίως

 

Η Qatar Energy εντός εβδομάδων θα υπογράψει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε Ινδούς αγοραστές με φθηνότερους και πιο ευέλικτους όρους από τα υπάρχοντα συμβόλαια, ανέφεραν εμπορικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Οι ινδικές εταιρείες και η Qatar Energy έχουν συμφωνήσει σε όρους και μια σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου, είπε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η σύμβαση που προσφέρει εύκαμπτα φορτία προορισμού και χαμηλότερες τιμές, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι 2050, πιθανώς περισσότερο.

Θα επεκτείνει τις συμβάσεις που πρόκειται να λήξουν το 2028 για την προμήθεια 8,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG ετησίως (tpy) σε Ινδούς αγοραστές και θα παίξει ρόλο στην επίτευξη του στόχου του πρωθυπουργού Narendra Modi να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σε 15% έως το 2030 από 6,3% τώρα.


Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Το Κατάρ, το οποίο στοχεύει να επεκτείνει την ικανότητα ρευστοποίησής του στα 126 εκατομμύρια τόνους έως το 2027 από 77 εκατομμύρια, επιθυμεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ασία και την Ευρώπη καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός από την προμήθεια των ΗΠΑ.
Πέρυσι, το Κατάρ υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τις ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες Shell, TotalEnergies, και ENI.

Το LNG του Κατάρ τιμολογείται συχνά σε σχέση με το πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας έναν τύπο που βασίζεται σε κλίση ή ποσοστό αργού.
Μία από τις πηγές είπε ότι η συμφωνία είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί σε τιμή περίπου 12% κλίσης Brent ανά εκατομμύριο μετρική βρετανική θερμική μονάδα (mmBtu). Μια δεύτερη πηγή έδωσε ένα εύρος 12-12,5% για προμήθειες σε ελεύθερη βάση για την Ινδία.
Η δεύτερη πηγή είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής διάσκεψης στην Ινδία από τις 6 έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με μια υπάρχουσα συμφωνία, ο κορυφαίος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Ινδίας Petronet LNG εισάγει 7,5 εκατομμύρια τόνους LNG από το Κατάρ σε βάση παράδοσης με κλίση 12,67% και πάγια χρέωση 52 σεντς.
Επιπλέον, εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της κρατικής Indian Oil Corp,Bharat Petroleum και GAIL, που κατέχουν μερίδια στην Petronet - αγοράζουν συνδυαστικά 1 εκατομμύριο tpy LNG στην ίδια τιμή.
Η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στους Ινδούς αγοραστές να αποφασίσουν ποιος τερματικός σταθμός στην Ινδία θα λάβει φορτία. Στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών, το Κατάρ παραδίδει LNG στο δυτικό κράτος του Γκουτζαράτ.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η ελευθερία απόφασης για τον τερματικό σταθμό άφιξης θα μπορούσε να εξοικονομήσει κόστος μεταφοράς αγωγών από Ινδούς αγοραστές εντός του ινδικού δικτύου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petronet A. K. Singh πέρυσι δήλωσε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να έχει τιμή χαμηλότερη από την κλίση 12-13% του Brent που προσφέρει το Κατάρ στην Κίνα και το Μπαγκλαντές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης