Ενέργεια

HΠΑ: Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ - Το πετρέλαιο (+1,4%) στα 79 δολ το brent

HΠΑ: Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ - Το πετρέλαιο (+1,4%) στα 79 δολ το brent

 Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 429,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιανουαρίου - Στο +2% το crude στα 73,9 δολ

 

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα λόγω της έντονης ζήτησης από τα διυλιστήρια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν σε πολυετή υψηλά, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών ΕΙΑ.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 429,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση 313.000 βαρελιών.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού ΗΠΑ (USOICI=ECI), μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 528.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 100.000 bpd στα 13,3 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με στοιχεία.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing, Οκλαχόμα, σημείο παράδοσης για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ (USOICC=ECI) μειώθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε η ΕΙΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο κατά περίπου 1% μετά την έκθεση, διαπραγματευόμενα στα 73,37 δολάρια το βαρέλι.
«Βλέπουμε μεγάλη ζήτηση για αργό στα διυλιστήρια», δήλωσε ο Timothy Snyder, οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Matador Economics.

Τα διυλιστήρια λειτουργούσαν στο 92,6% της συνολικής δυναμικότητας, με ποσοστά χρησιμοποίησης (USOIRU=ECI)
κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα την εβδομάδα, ενώ οι ροές αργόυ (USOICR=ECI) αυξήθηκαν κατά 135.000 bpd, σύμφωνα με την EIA.
Τα αποθέματα βενζίνης (USOILG=ECI) αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα στα 248,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ΕΙΑ. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει για άνοδο 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών.
Τα αποθέματα βενζίνης έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, με τα αποθέματα του Gulf Coast να διογκώνονται στο μέγιστο από τον Μάιο του 2021.​

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αποστάγματος (USOILD=ECI) στα οποία περιλαμβάνονται το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα στα 134,8 εκατ. βαρέλια, έναντι προσδοκιών για άνοδο 900.000 βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.
Τα αποθέματα αποστάγματος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης