Την αγορά φυσικού αερίου για το 2024 εξετάζει σε ανάλυσή του, το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, προβλέποντας μείωση της ευελιξίας του. Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (ΕΕ-27 συν ΗΒ) επωφελείται παραδοσιακά από την ευελιξία προσφοράς και ζήτησης για την εξισορρόπηση της αγοράς. Αλλά η ευελιξία εξισορρόπησης της αγοράς μειώνεται το 2024, στοιχείο που υποδηλώνει υψηλότερη αστάθεια των τιμών.
Μάλιστα, η απώλεια της παροχής αερίου μέσω Ρωσίας και η ανάγκη διατήρησης αποθεμάτων για την έναρξη του χειμώνα έχει διαβρώσει μέρος της ευελιξίας από την πλευρά της προσφοράς. Την ίδια ώρα, η διακοψιμότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει διαβρώσει μέρος της ζήτησης.
Επομένως, η έλλειψη ευελιξίας σε προσφορά και ζήτηση συμβάλλει σημαντικά τόσο στις υψηλότερες τιμές όσο και στη μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών. Και το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Που μπορεί να βρει η Ευρώπη την ευελιξία για να εξισορροπήσει την αγορά το 2024;
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η βιομηχανία LNG έχει περάσει από διάφορες φάσεις αβεβαιότητας, αύξησης ενεργειακού κόστους καθώς και του κινδύνου για υπερβολική εξάρτηση των καταναλωτών από χώρες (πχ ΗΠΑ) που έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG παγκοσμίως. Σε περιόδους σύσφιξης της αγοράς, η Ευρώπη έχει απελευθερώσει φυσικό αέριο από την αποθήκευση, ενώ στην Ασία η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητά.
Οι προοπτικές της εξαγωγικής ικανότητας
Oι προοπτικές για την ικανότητα εξαγωγής LNG μέχρι 20 bcm συνοδεύονται από ένα πλήρες έτος στο Freeport και νέα έργα στο Tangguh T3 (Ινδονησία), Arctic 2 T1 (Ρωσία) και Greater Tortue (Σενεγάλη/Μαυριτανία) αργότερα μέσα στο έτος, καθώς και μικρότερα έργα στο Μεξικό και το Κονγκό. Η ανάκαμψη της προσφοράς αερίου στη Νιγηρία και στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα στηρίξει επίσης την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία μπορεί να χάσει κάποια χωρητικότητα καθώς το Darwin κλείνει και το Northwest Shelf ετοιμάζoνται να κλείσουν ένα τρένο.
Η άνοδος λίγο κάτω από 20 bcm παραμένει αβέβαιη, ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, λόγω απροσδόκητων τεχνικών ζητημάτων, προβλημάτων τροφοδοσίας αερίου και απρογραμμάτιστης συντήρησης, η εξαγωγική ικανότητα μπορεί να επηρεαστεί.
Η «συμπεριφορά» της Ασίας
Η έκθεση εξετάζει το σενάριο της επίτευξης για αύξηση της χωρητικότητας, με την προσφορά να είναι θέμα προς συζήτηση. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης το 2023 και, τουλάχιστον στις αρχές του 2024, αυτό μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η ανάπτυξη από έτος σε έτος είναι πιθανό να επιβραδυνθεί.
Επιπλέον, η ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ασίας πρόκειται να συνεχιστεί, ειδικά με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες να εντάσσονται στο κλαμπ εισαγωγέων LNG. Εφόσον οι τιμές παραμένουν χαμηλές, το pick-up στην Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές πρόκειται επίσης να συνεχιστεί. Φαίνεται εύλογο ότι αυτές οι τρεις περιοχές της Ασίας θα μπορούσαν να απορροφήσουν το σύνολο της προβλεπόμενης ανάπτυξης των 20 bcm. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν θα μπορούσαν να πέσουν περαιτέρω εάν συνεχιστεί η σταδιακή επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας, αλλά η Κορέα και η Ταϊβάν θα πρέπει να είναι σταθερές.
Οι ευνοϊκές συνθήκες για την Ευρώπη
Η ανάπτυξη σε άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός Ευρώπης, μπορεί να περιοριστεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, με τους μικρότερους εισαγωγείς από την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική να παρουσιάζουν κάποια ανάπτυξη. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις εισαγωγές LNG παρατηρούνται συχνά στη Βραζιλία. Μια ξηρασία που προκαλείται από το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών LNG στη Βραζιλία, όπως φαίνεται το 2021.
Ελλείψει οποιασδήποτε αύξησης στη Βραζιλία, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το 2024 θα μπορούσαν να παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του 2023. Μια τέτοια εξέλιξη είναι άκρως ενθαρρυντική για την Ευρώπη, καθώς θα γεμίσει εκ νέου την αποθήκευσή της κατά τους θερινούς μήνες.
Συνολικά, η προοπτική αύξησης της προσφοράς LNG κατά σχεδόν 20 bcm το 2024 μπορεί να είναι αρκετή για να καλύψει αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές LNG. Η αποθήκευση και το ευέλικτο LNG των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ασθενή ζήτηση σε Κίνα και Ιαπωνία έχουν συνδράμει στην διατήρηση της ενεργειακής σταθερότητας. Για το 2024, δεν προβλέπεται αδυναμία στη ζήτηση.
www.worldenergynews.gr