Ενέργεια

Σε χαμηλό 8ετίας η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ιταλία το 2023

Σε χαμηλό 8ετίας η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ιταλία το 2023
Μείωση 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο

 

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ιταλία πέρυσι μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία διαχείρισης ανταλλαγής ενέργειας GME.

Η κατανάλωση ήταν ίση με 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), μειωμένη κατά 8,4% σε σχέση με το 2022, όταν η ζήτηση καυσίμων στη χώρα είχε ήδη καταγράψει ετήσια μείωση, ανέφερε η GME.
Η πτώση της κατανάλωσης το 2023 είναι αποτέλεσμα της ετήσιας μείωσης κατά 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, καθώς και της μείωσης κατά 7,4% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και της μείωσης κατά 4% των καυσίμων για τον βιομηχανικό τομέα.

Υποχώρησαν και οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ιταλία μειώθηκαν κατά σχεδόν 12% στα 60,6 bcm, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) να διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στη χώρα καθώς θα αντικαταστήσει σταδιακά το ρωσικό αέριο που προερχόταν μέσω αγωγού.
Τα καύσιμα που προέρχονταν από τη Ρωσία μέσω αγωγού αντιπροσώπευαν το 4% των συνολικών εισαγωγών πέρυσι με το φυσικό αέριο από την Αλγερία να ειναι ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το 2022, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή εισαγωγής για την Ιταλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης