Ενέργεια

Reuters: Γιατί η Μόσχα εξετάζει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης

Reuters: Γιατί η Μόσχα εξετάζει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης
Το περιστατικό με το διυλιστήριο της Lukoil έχει περιπλέξει τα πράγματα και βάζει σε σκέψεις τη Ρωσία

Μετά από έκτακτη διακοπή στο διυλιστήριο Lukoil της Ρωσίας στο Νίζνι Νόβγκοροντ την Παρασκευή, το Reuters αναμεταδίδει μέσω του Interfax ότι η Μόσχα σκέφτεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης καθώς οι αρχές συζητούν τρόπους για να αποτρέψουν τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά.

Το διυλιστήριο NORSI είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κλάδου στην χώρα και το προαναφερθέν περιστατικό επηρέασε σημαντικά την παραγωγή του. Σημειώνεται ότι το εν λόγω διυλιστήριο έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα.

Τι επιδιώκει η Lukoil

Σύμφωνα με το Reuters, η Lukoil έχει σταματήσει τις εξαγωγές βενζίνης και τώρα προσπαθεί να συσπειρώσει άλλες εταιρείες πετρελαίου για να συμβάλει στην κάλυψη της προμήθειας περίπου 200.000 τόνων βενζίνης υψηλών οκτανίων αυτόν και τον επόμενο μήνα. Το Reuters επικαλέστηκε δύο πηγές που ανέφεραν ότι το διυλιστήριο θα δει μείωση 50% στην παραγωγή βενζίνης υψηλών οκτανίων, με μία από αυτές τις πηγές να προειδοποιεί ότι το διυλιστήριο θα πρέπει να αγοράσει βενζίνη στην αγορά για να προμηθεύσει τα πρατήρια βενζίνης του.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η Ρωσία ήρε την απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης που είχε τεθεί σε ισχύ δύο μήνες πριν, επικαλούμενη πλεόνασμα 2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, αλλά προειδοποιώντας ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγών θα μπορούσαν να επιβληθούν εκ νέου σε περίπτωση που εξαφανιστεί το πλεόνασμα. Η άνοδος των τιμών και οι ελλείψεις καθώς το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και το ρωσικό ρούβλι αποδυναμώθηκε ανάγκασαν τη Μόσχα να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης