ΥΠΕΝ: Που θα χρησιμοποιηθούν αιολικά για τον τουρισμό και που θα περιορισθούν - Τι αναφέρει το νέο ΕΧΠ-Τ

ΥΠΕΝ: Που θα χρησιμοποιηθούν αιολικά για τον τουρισμό και που θα περιορισθούν - Τι αναφέρει το νέο ΕΧΠ-Τ
Χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το νέο ΕΧΠ-Τ προτείνεται και στις ΟΜΑΤ «ήπιας ανάπτυξης»
Αιολική ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τουριστικών υποδομών προωθεί το σχέδιο του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ-Τ), το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αφού επέστρεψε με παρατηρήσεις από το Υπουργείο Τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να επιτρέπονται αιολικές εγκαταστάσεις σε Οργανωμένες Μορφές Ανάπτυξης Τουρισμού (ΟΜΑΤ) με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου τουριστικού φορέα. Στις ΟΜΑΤ περιλαμβάνονται στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες εντάσσονται στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής ή η δημιουργία παραθεριστικού -τουριστικού χωριού ή και ο συνδυασμός των συγκεκριμένων χρήσεων.

Επίσης, το νέο ΕΧΠ για τον τουρισμό προωθεί την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε κάθε οργανωμένη μορφή τουρισμού ( π.χ. Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης κλπ), σε Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα που διαθέτουν και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, σε συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα κλπ.

Χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το νέο ΕΧΠ-Τ προτείνεται και στις ΟΜΑΤ «ήπιας ανάπτυξης», για παράδειγμα σε εκείνες που θα περιλαμβάνουν και τμήματα του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Γενικότερα, στο υπό επεξεργασία σχέδιο, υπογραμμίζεται ότι «εντός των περιοχών με προτεραιότητα τουρισμού, απαιτείται η ελεγχόμενη συγκέντρωση ΑΠΕ χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός τους με την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με τους όρους που προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ-ΑΠΕ)».

Περιοχές αποκλεισμού

Ειδικότερα, στο ΕΧΠ-ΑΠΕ, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό επεξεργασία, αναφέρεται θα πρέπει να επανεξεταστούν οι αποστάσεις των αιολικών εγκαταστάσεων με τις περιοχές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης ενώ εξετάζεται τυχόν περιορισμός στο μέγεθος των ανεμογεννητριών που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε ορισμένες περιοχές.

Μάλιστα, το τελικό draft έχει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το ισχύον ΕΧΠ-ΑΠΕ, σχετικά με την χωρητικότητα πολλών δημοτικών ενοτήτων όσον αφορά στις αιολικές εγκαταστάσεις ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της περιοχής ως προς τον βαθμό τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το ΕΧΠ Τουρισμού. «Οι περιοχές με τουριστική ανάπτυξη, οι οποίες κατά κανόνα εμφανίζουν και οικιστική ανάπτυξη, συνήθως με τη μορφή β’ κατοικίας, αποτελούν εκ των πραγμάτων περιοχές αποκλεισμού για τις αιολικές εγκαταστάσεις και κατά συνέπεια για τις περιοχές αυτές, εκτιμάται χωρητικότητα αισθητά περιορισμένη σε σχέση με τις μη αναπτυγμένες τουριστικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Που μπαίνουν περιορισμοί

Επίσης, στο ΕΧΠ – ΑΠΕ προτείνεται να μην εντάσσονται στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητες (ΠΑΠ) εκείνες οι περιοχές που κατατάσσονται βάσει του ΕΧΠ - Τουρισμού ως κορεσμένες (ή ελέγχου), αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Ακόμη, προτείνεται το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους από αιολικές εγκαταστάσεις στις δημοτικές ενότητες που χαρακτηρίζονται ως Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ), να διαφοροποιείται με βάση την τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής. Ειδικότερα:

α) Για τις δημοτικές ενότητες οι οποίες σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ΕΧΠ Τουρισμού κατατάσσονται στις κατηγορίες Α (κορεσμένες ή Περιοχές Ελέγχου) και Β (αναπτυγμένες περιοχές), το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% της έκτασης ανά δημοτικές ενότητες,
β) Για τις δημοτικές ενότητες οι οποίες σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ΕΧΠ Τουρισμού κατατάσσονται στην κατηγορία Γ (αναπτυσσόμενες περιοχές), το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει 4% της έκτασης ανά δημοτική ενότητα και
γ) Για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% της έκτασης ανά δημοτική ενότητα.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης