Ενέργεια

Ρεκόρ εισαγωγών άνθρακα για τη Κίνα το Δεκέμβριο στους 47,3 εκατ. μετρικούς τόνους

Ρεκόρ εισαγωγών άνθρακα για τη Κίνα το Δεκέμβριο στους 47,3 εκατ. μετρικούς τόνους
Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας τον περασμένο μήνα επανέφερε τους δασμούς εισαγωγής άνθρακα 3%-6%

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας σημείωσαν μηνιαίο υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο, με τις εισαγωγές ολόκληρου του έτους να αυξάνονται επίσης κατά 61,8% σε υψηλό ρεκόρ το 2023.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, εισήγαγε 47,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα τον περασμένο μήνα, αυξημένος κατά 8,7% από τον Νοέμβριο. Ένα κύμα ψύχους που έσπασε ρεκόρ σε πολλές περιοχές της χώρας αύξησε επίσης τη ζήτηση άνθρακα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας τον περασμένο μήνα επανέφερε τους δασμούς εισαγωγής άνθρακα 3%-6% σε χώρες χωρίς διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών - που ισχύουν σε μεγάλο βαθμό στους βασικούς προμηθευτές τη Μογγολία και τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι traders λένε ότι οι δασμοί δεν θα διαγράψουν το πλεονέκτημα τιμής του εισαγόμενου άνθρακα, οδηγώντας σε πιθανή αύξηση των εισαγωγών ξανά το 2024. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι φετινές εισαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν από το υψηλό ρεκόρ του 2023, εάν η αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνεχίσει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης