Ενέργεια

Η αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών διατηρεί υπό έλεγχο τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών διατηρεί υπό έλεγχο τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

Οι αυξημένες εξαγωγές στην Ευρώπη, έχουν αντισταθμίσει την μειωμένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ και τις εντάσεις του της Μέσης Ανατολής σύμφωνα με το OilPrice.

 

Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν το νέο έτος κατά 2% υψηλότερα στην Ασία, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι είχε αναπτύξει ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν υποτονικές τις περισσότερες φορές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου έως και το τέλος ου 2023 με ετήσια απώλεια—την πρώτη ετήσια πτώση από το 2020 όταν ο Covid εξαφάνισε τη ζήτηση σύμφωνα με το OilPrice.

Με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης εθελοντικής περικοπής από τη Σαουδική Αραβία, θα πίστευε κανείς ότι ένας άλλος πόλεμος, εκτός από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα είχε αναστατώσει τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα εκτοξεύονταν οι τιμές.

Μέχρι στιγμής, αυτό δεν συνέβη, λόγω της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου από χώρες που δεν αποτελούν μέρος του OPEC+ - τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου των Η.Π.Α. έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2023 και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν επίσης, στηρίζοντας τις αγορές , ακόμη και όταν ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί να διαχειριστεί τη δική του προσφορά για να υποστηρίξει τις τιμές ή-όπως λέει ο ΟΠΕΚ-για να εξασφαλίσει «Σταθερότητα της αγοράς».

Το πετρέλαιο έκλεισε το 2023 κάτω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι, καθώς οι τιμές έχασαν περίπου 10% πέρυσι λόγω ανησυχιών για τις ΗΠΑ και την κινεζική οικονομία και την υψηλότερη από την αναμενόμενη προσφορά από μη OPEC+ παραγωγούς, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περαιτέρω εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν, φυσικά, να οδηγήσουν τις τιμές πολύ υψηλότερα, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν κατά μέσο όρο γύρω από τα 80 δολαρίων το βαρέλι φέτος.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Η αναμενόμενη αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, διατηρώντας τη μέση τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ, το WTI, κάτω από 80 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία οι αναλυτές αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για το 2024 από τις προβολές του περασμένου μήνα.
Οι τιμές του Brent αναμένεται τώρα να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, χαμηλότερα από τα 84,43 δολάρια που προβλεπόταν στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα. Στην έρευνα του Δεκεμβρίου, μόνο ένας από τους 34 συμμετέχοντες δήλωσε ότι ανέμενε οι μέσες τιμές του Brent να είναι πάνω από 90 δολάρια ανά βαρέλι το 2024.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές αναταραχές θα μπορούσαν να παρέχουν στήριξη στις τιμές του πετρελαίου με τη δυνατότητα αυξημένης μεταβλητότητας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες της δημοσκόπησης του Reuters.

Πολλοί φορτωτές και πετρελαϊκές εταιρείες δήλωσαν ότι θα αποφεύγουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας/Σουέζ, όπου το στενό Bab El-Mandeb είναι ένα κρίσιμο σημείο για διεθνείς ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Διώρυγα του Σουέζ, ο αγωγός SUMED και τα στενά είναι στρατηγικοί δρόμοι για τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ενώ δεν υπάρχει άμεση απειλή για την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι διαταραχές στις εμπορικές διαδρομές, ο μεγαλύτερος χρόνος ταξιδιού μέσω της νότιας Αφρικής και οι νέες καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον πληθωρισμό και να απειλήσουν την πιο dovish προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής και των οικονομικών προοπτικών, γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει τις προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Μαζί με τους φόβους για ύφεση και την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ απέτρεψε τις τιμές από μεγάλη άνοδο κάθε φορά που οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενισχύθηκαν το 2023.

Μεγάλη αύξηση της παραγωγής ΗΠΑ

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει υπερβεί συντριπτικά τις προηγούμενες προβλέψεις και έχει αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό φέτος, αντισταθμίζοντας μεγάλο μέρος των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει τις τιμές με συντονισμένες μειώσεις της προσφοράς.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί το 2024.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του κλάδου, βλέπουν τις εκτιμήσεις για την αύξηση της παραγωγής από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ως πολύ συντηρητικές για το 2024 και πιστεύουν ότι η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να κορυφώσει ξανά τις προβλέψεις.

Οι ΗΠΑ παράγουν τώρα περισσότερα από 13 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα - περισσότερα από κάθε άλλη χώρα - και οδεύουν σε συνεχή αύξηση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Η παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε νέο μηνιαίο ρεκόρ 13,252 εκατομμυρίων bpd τον Σεπτέμβριο και διατήρησε το ρυθμό στα 13,248 εκατομμύρια bpd τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της EIA.
Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Αμερικής έχουν επίσης αυξηθεί.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, έως και 48 δεξαμενόπλοια κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ και αναμένεται να φορτώσουν αργό τους επόμενους τρεις μήνες, ο υψηλότερος αριθμός πλοίων σε τουλάχιστον έξι χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ σπάνε επίσης ρεκόρ.

Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερο LNG το πρώτο εξάμηνο του 2023 από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ανέφερε η EIA νωρίτερα φέτος. Με τις μέσες εξαγωγές LNG να φθάνουν τα 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (BCF/D) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή 4% περισσότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο με την Αυστραλία και το Κατάρ να ακολουθούν.
Οι εξαγωγές παρέμειναν ισχυρές και το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τον Οκτώβριο του 2023 σημειώθηκαν αποστολές ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει την προσφορά φυσικού αερίου της Ρωσίας, οι αυξανόμενοι όγκοι των αμερικανικών LNG φτάνουν στην Ευρώπη αντί της Ασίας.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και οι τιμές του LNG στην Ασία παραμένουν στο χαμηλότερο τους επίπεδο εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και χλιαρής ζήτησης. Οι ασιατικές τιμές spot LNG εκτιμήθηκε ότι μειώθηκαν κατά 58% το 2023.

Η ασθενέστερη ζήτηση φυσικού αερίου, ο ήπιος καιρός και οι ανησυχίες για την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου έχουν συνδυαστεί με άφθονη παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης