Ενέργεια

ExxonMobil: Τίτλοι τέλους από το Ιράκ - Παραχωρεί στην PetroChina το κοίτασμα West Qurna 1

ExxonMobil: Τίτλοι τέλους από το Ιράκ - Παραχωρεί στην PetroChina το κοίτασμα West Qurna 1
Μετά την αποχώρηση της Exxon, η PetroChina κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο κοίτασμα

O αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil παρέδωσε στην PetroChina το κοίτασμα West Qurna 1 στο νότιο Ιράκ, αποχωρώντας επισήμως από το πεδίο.

«Συναντιόμαστε σήμερα για να αποχαιρετήσουμε την ExxonMobil και ταυτόχρονα συγχαίρουμε την PetroChina που έγινε ο κύριος ανάδοχος», δήλωσε στο Reuters ο Basim Mohammed, αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου της χώρας.

Μετά την αποχώρηση της Exxon, η PetroChina κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο κοίτασμα.

Πέρυσι, το Ιράκ υπέγραψε συμφωνία πώλησης για την απόκτηση του 22,7% του μεριδίου της ExxonMobil στο West Qurna 1 από την κρατική Basra Oil Co (BOC) του Ιράκ, ενώ η κρατική Pertamina της Ινδονησίας αγόρασε το υπόλοιπο 10% του μεριδίου της Exxon, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 20%.

Ο τελικός διακανονισμός που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ του υπουργείου πετρελαίου του Ιράκ και της Exxon εξυπηρέτησε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, δήλωσε ο Mohammed.

Το West Qurna 1 παράγει σήμερα περίπου 550.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), πρόσθεσε.Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο με ανακτήσιμα αποθέματα που εκτιμώνται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Το Ιράκ και η PetroChina σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή σε 600.000 bpd στο τέλος του 2024, δήλωσε ο επικεφαλής της BOC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης