Ενέργεια

Το Top 5 του ενεργειακού τομέα το 2023- Τα γεγονότα που ξεχώρισαν

Το Top 5 του ενεργειακού τομέα το 2023- Τα γεγονότα που ξεχώρισαν

 Η υψηλή παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, η διάσκεψη για το κλίμα COP28 και οι επενδύσεις ESG είναι τα κυρίαρχα stories της χρονιάς που φεύγει σύμφωνα με άρθρο του Robert Rapier στο OilPrice

 

Μετά το χάος του περασμένου έτους στον ενεργειακό τομέα, υπήρξαν λιγότερες μεγάλες ενεργειακές ιστορίες το 2023.  Υπήρξαν σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα, τα οποία δεν επηρέασαν τελικά τις αγορές ενέργειας όπως έκαναν πριν από ένα χρόνο αλλά πέντε γεγονότα άφησαν το στίγμα τους την χρονιά που φεύγει.

Μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ πέτυχαν την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου ποτέ, ξεπερνώντας οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία, ενώ δυνητικά πρωτοστατούν στις εξαγωγές LNG.
Η διάσκεψη για το κλίμα COP28 σημείωσε πρόοδο με ένα ταμείο κλιματικών καταστροφών για ευάλωτες χώρες, αλλά αντιμετώπισε επικρίσεις για αδύναμες συμφωνίες μετάβασης στα ορυκτά καύσιμα.
Οι επενδύσεις ESG δυσκολεύτηκαν λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των επιπτώσεων στις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αλλαγής της δυναμικής της αγοράς στις καθαρές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με άρθρο του Robert Rapier στο OilPrice το Top 5 της ενέργειας για το 2023 που φεύγει είναι το εξής:

1. Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ φέτος έκανε νέο ρεκόρ. Το έκανε στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά ο πάροχος δεδομένων S&P Global Commodity Insights σημείωσε σε πρόσφατο δελτίο τύπου ότι οι ΗΠΑ παράγουν επίσης τώρα περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία.

Αυτό είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα αν σκεφτεί κανείς πού βρίσκονταν οι ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια. Όπως έγραψε ο Jim Burkhard, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Έρευνας για τις Αγορές Πετρελαίου, την Ενέργεια και την Κινητικότητα, S&P Global Commodity Insights: «Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία, αλλά και η ποσότητα πετρελαίου (αργό πετρέλαιο, εξευγενισμένο προϊόντα και υγρά φυσικού αερίου) που εξάγει είναι κοντά στη συνολική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας. Όταν κοιτάξετε πίσω το 2008 - όταν η παραγωγή στις ΗΠΑ ήταν σε χαμηλό 62 ετών και οι εξαγωγές ήταν μηδενικές - είναι μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη».

Οι ΗΠΑ επίσης σημειώνουν ρεκόρ παραγωγής φυσικού αερίου φέτος και οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα φτάσουν σε νέο υψηλό. Επίσης βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης που θα μπορούσαν να γίνουν ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο φέτος.

2. Συνέδριο για το κλίμα COP28

Η Διάσκεψη του 2023 (COP28) πραγματοποιήθηκε στην Expo City του Ντουμπάι.Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, διάρκειας δύο εβδομάδων, είναι ένα μεγάλο γεγονός, ειδικά στο πλαίσιο της πιο καυτής χρονιάς στην καταγεγραμμένη ιστορία. Το φετινό συνέδριο δημιούργησε ένα ταμείο για να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική νίκη για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ενώ η σύνοδος κορυφής επιβεβαίωσε τον στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C, μια αυστηρή αξιολόγηση αποκάλυψε ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών θέτουν τον κόσμο σε τροχιά θέρμανσης 2,9°C.

Οι επικριτές υποστήριξαν ότι η συμφωνία για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα ήταν αδύναμη και γεμάτη κενά, χωρίς συγκεκριμένα βήματα και επιτρέποντας τη συνεχή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο πρόεδρος της COP Sultan Al-Jaber, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, αντιμετώπισε κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για την προώθηση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό υπογράμμισε την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί έχει ένα στέλεχος πετρελαίου όταν ηγείται των συνομιλιών για το κλίμα.

3. Επιβράδυνση για τις επενδύσεις ESG

Η περιβαλλοντική, κοινωνική διακυβέρνηση (ESG) είναι μια επενδυτική στρατηγική που οδήγησε σε σημαντική ώθηση στις επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτοί οι τομείς τα πήγαν καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος η αύξηση των επιτοκίων άρχισε να επηρεάζει αρνητικά τις προβλέψεις ανάπτυξης για πολλές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πολλοί είδαν τις τιμές των μετοχών τους να βυθίζονται 50-80% το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η NextEra Energy Partners LP, μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο θυγατρική της NextEra Energy, ανακοίνωσε ότι αναθεωρούσε τις προσδοκίες της για ρυθμό ανάπτυξης από 12% σε 15% ετησίως σε 5% σε 8%. Η NEP έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο έντασης κεφαλαίου που γίνεται όλο και πιο αμφισβητούμενο στο τρέχον περιβάλλον των επιτοκίων.
Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ανέφερε ότι το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA της τάξης του 13% για το τρίτο τρίμηνο του 2023 έχασε τις προσδοκίες λόγω του αυξημένου κόστους από τον ενισχυμένο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για τον αντίκτυπο στα κέρδη ήταν οι υψηλότερες επισκευές συγκρούσεων και ζημιών και η απόσβεση των ηλεκτρικών οχημάτων. Η Hertz ανέφερε στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ότι το κόστος ζημιών στα ηλεκτρικά οχήματα είναι περίπου διπλάσιο από τα συγκρίσιμα βενζινοκίνητα οχήματα. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει περίπου 40% από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Αυτό επισκιάζει κάπως την άποψη ότι θα είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τις παγκόσμιες πωλήσεις EV και τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

4.Αύξηση της πυρηνικής παραγωγής των ΗΠΑ

Η Georgia Power, θυγατρική της Southern Co. με έδρα την Ατλάντα ξεκίνησε τη Vogtle Unit 3. Μαζί με τη Vogtle Unit 4, αυτές είναι οι πρώτες νεοκατασκευασμένες πυρηνικές μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει πολύ, πίσω από την Κίνα, αλλά η προσθήκη αυτών των μονάδων θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν το προβάδισμά τους ως κορυφαίος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο για λίγο ακόμη, προτού η Κίνα πάρει τελικά το προβάδισμα.

5.Το Ισραήλ σε πόλεμο

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πάντα μια ανησυχία για τις ενεργειακές αγορές και υπήρξε κάποια αστάθεια μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης. Όμως οι αγορές λύγισαν αρκετά γρήγορα. Το Ισραήλ έχει ελάχιστη παραγωγή πετρελαίου, αλλά αποτελεί σημαντικό παραγωγό φυσικού αερίου. Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ διέκοψε τις δραστηριότητές του στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar, το οποίο βρίσκεται στην ανοικτή θάλασσα και παρέχει αέριο στην τοπική αγορά, καθώς και στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Ο πραγματικός φόβος είναι ότι αν η σύγκρουση εξαπλωθεί στο Ιράν και τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Υπήρχαν μια σειρά από σημαντικές ιστορίες που θα μπορούσαν εύκολα να συμπεριληφθούν σε ένα Top 5 σύμφωνα με το άρθρο. Η πτώση της τιμής της βενζίνης, η επανάληψη της περσινής δοκιμής ενέργειας σύντηξης, η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση των ορυκτών καυσίμων, η ζήτηση και η συνεχιζόμενη αύξηση ρεκόρ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν όλες σημαντικές ιστορίες το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης