Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με διεθνή παίκτη
Η ΔΕΗ μέσω της συμφωνίας αποκτάει προβάδισμα στην νέα αγορά που ανοίγει έναντι των ανταγωνιστών της αφού θα καταστεί μοναδικός μέτοχος της «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει άδεια παραγωγής για το ένα από τα δύο πιλοτικά έργα που θα αναπτυχθούν στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 216 MW.
To δεύτερο έργο στην ίδια περιοχή, ισχύος 485 MW που χαρακτηρίστηκε επίσης με νόμο πιλοτικό, ανήκει στην Τέρνα Ενεργειακή η οποία βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Ομιλο Κοπελούζο για την από κοινού ανάπτυξη των δύο πάρκων με πρώτο βήμα το στάδιο των μελετών, στοχεύοντας στοχεύοντας στην αξιοποίηση των συνεργειών για να πετύχουν οικονομίες κλίμακας.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σύμφωνα με πληροφορίες άνοιξε ήδη τη συζήτηση με την Τέρνα Ενεργειακή στην ίδια βάση, της κοινής ανάπτυξης των δύο έργων ενώ φέρεται ανοιχτή και για επαφές με τον Ομιλο Βαρδινογιάννη ο οποίος είχε εκφράσει ενδιαφέρον για είσοδο στα δύο projects. To σχήμα που θα προκύψει από τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη στρατηγική συμμαχία των τριών, στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
H συνεργασία με την Motor Oil
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ΔΕΗ και Motor Oil έχουν ήδη συμπράξει στον τομέα των ΑΠΕ μέσω της εξαγοράς από τις θυγατρικές τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Μore αντίστοιχα του 49% η πρώτη και του 51% η δεύτερη 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW της UNAGI, όπως επίσης και στον τομέα του υδρογόνου.
ΔΕΗ και Motor Oil μέσω της κοινής εταιρίας Hellenic Hydrogen έχουν σχεδιάσει την πρώτη επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 12.00 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και με προοπτική επέκτασης ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας ηλεκτρόλυσης από τα 100 MW στα 200 MW. Στόχος της κοινοπραξίας είναι να προχωρήσουν σε δύο ακόμη ανάλογου μεγέθους έργα στην λιγνιτική περιοχή της Μεγαλόπολης και στις ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Κορίνθου. Η Motor Oil επίσης συμμετέχει στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Τέρνα Ενεργειακής στην Κομοτηνή.
Είναι πολύ πιθανό εξάλλου το σχήμα να διευρυνθεί και με την συμμετοχή διεθνούς παίκτη με τεχνογνωσία σε αντίστοιχα έργα. Οι στρατηγικές συμμαχίες σε μεγάλα κλίμακας έργα ΑΠΕ όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν εξάλλου διεθνής τάση ενώ και στη χώρα μας όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι έχουν συμπράξει με ξένες εταιρίες που κατέχουν τεχνογνωσία, κάτι που τίθεται και ως προϋπόθεση από τη σχετική νομοθεσία. Μέχρι σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον οκτώ επενδυτικά σχήματα, έξι εκ των οποίων αποτελούν συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και διεθνών εταιριών.
Ποιοι έχουν συνάψει συμφωνίες
Συμφωνίες έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind. Ισχυρό φαίνεται επίσης να είναι το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, της γαλλικής Total Eren και της πολυεθνικής Shell, της ισπανικής Iberdrola και της γερμανικής Innogy, θυγατρικής της EON., ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από κολοσσούς όπως οι Principal Power, Quantum και BlueFloat.
Οι εν λόγω εταιρίες θα διαγκωνιστούν για τα πρώτα έργα συνολικής ισχύος 2000 MW που σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα αναπτυχθούν έως το 2030 μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών. Η ΔΕΗ μετά τη χθεσινή συμφωνία με τον Ομιλο Κοπελούζου περνάει στην πρώτη γραμμή της κούρσας αφού τα έργα που θα αναπτυχθούν στην πιλοτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης απαλλάσσονται από περιβαλλοντικές δανειοδοτήσεις και παράλληλα θα προχωρήσουν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας.
www.worldenergynews.gr