Ενέργεια

Reuters: Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου κατά 100.000-200.000 bpd τον Ιανουάριο 

Reuters: Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου κατά 100.000-200.000 bpd τον Ιανουάριο 

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα θαλάσσια λιμάνια της τον Ιανουάριο κατά 100.000-200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τα επίπεδα Δεκεμβρίου εν μέσω αυξημένης διακίνησης στα διυλιστήρια της, ανέφεραν στο Reuters πηγές του κλάδου.

 «Το πρόγραμμα εξαγωγών για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι χαμηλότερο από ό,τι για τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο», ανέφερε μία από τις πηγές.

 Το τριμηνιαίο πρόγραμμα εξαγωγών είναι ένα σχέδιο εξαγωγών για τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες που εκδόθηκε πριν από ένα νέο τρίμηνο, το οποίο τους επιτρέπει να προγραμματίζουν προμήθειες μέσω του συστήματος  της Transneft του μονοπωλίου αγωγών.

 «Υπολογίζουμε τις μέσες θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας σε 3,5 εκατομμύρια bpd μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο αναμένουμε πτώση λόγω της αυξημένης διύλισης», δήλωσε ο Viktor Katona, ανώτερος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στην Kpler consulting.

 Η εκτός σύνδεσης ικανότητα πρωτογενούς διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας για τον Δεκέμβριο σχεδόν τριπλασιάστηκε από τα προηγούμενα σχέδια σε 2,098 εκατομμύρια μετρικούς τόνους καθώς ορισμένα διυλιστήρια αναθεώρησαν τα σχέδια συντήρησης τους.

 «Η μέση απόδοση στα διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία ήταν 5,5 εκατομμύρια bpd τον Οκτώβριο και την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν στα 5,7 εκατομμύρια bpd», - πρόσθεσε ο Katona.

 Οι τρεις πηγές αναμένουν ότι η φόρτωση πετρελαίου θα μειωθεί κυρίως στα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας - Primorsk, Ust-Luga και Novorossiisk, όπου η ανταλλαγή εφοδιασμού με διυλιστήρια είναι τεχνικά εύκολη.

 
Eξαγωγές Δεκεμβρίου


Οι εξαγωγές του Δεκεμβρίου από αυτά τα λιμάνια μπορεί να είναι υψηλότερες από το προγραμματισμένο 1,9 εκατομμύρια bpd λόγω της ανατροπής ορισμένων φορτίων από τον Νοέμβριο, όταν οι αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα είχαν διακοπεί από καταιγίδα.

 Η Ρωσία έχει υποσχεθεί να εμβαθύνει τις εθελοντικές περικοπές των εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας του ΟΠΕΚ + το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 200.000 bpd σε 500.000 bpd.

 Η μείωση υπολογίζεται με βάση το μέσο επίπεδο των ρωσικών εξαγωγών για τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023. Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες τον Δεκέμβριο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης