Ενέργεια

Εντός Ιανουαρίου η ρύθμιση για τους κακοπληρωτές - Μόνο για τέσσερις μήνες η καθολική υπηρεσία

Εντός Ιανουαρίου η ρύθμιση για τους κακοπληρωτές - Μόνο για τέσσερις μήνες η καθολική υπηρεσία

Για πελάτες που βρίσκονται ήδη σήμερα σε  καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας το τετράμηνο θα αρχίζει να μετρά από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης ρύθμισης σε ΦΕΚ

 

Μια από τις πάγιες απαιτήσεις της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπει «φρένο» στους μπαταξήδες αναμένεται να εκπληρώσει εντός του Ιανουαρίου το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).  Ειδικότερα, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ σχεδιάζεται ήδη η ρύθμιση η οποία θα καθορίζει  το μέγιστο  διάστημα παραμονής στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας στους τέσσερις μήνες, οπότε και θα διακόπτεται η προμήθεια ρεύματος σε όσους  αφήνουν ανεξόφλητες οφειλές.  

 Το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση καθώς στην καθολική υπηρεσία έχουν βρει στέγη όχι μόνο οικονομικά ευάλωτοι πολίτες αλλά και συστηματικοί κακοπληρωτές αφού σε αυτή  μπορεί να παραμείνει κάποιος επ’ αόριστον. 

Προμήθεια πελατών

 Ειδικότερα, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα προβλέπει ότι ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχρεούται να προμηθεύει οικιακούς πελάτες και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής έως 25 kVA) οι οποίοι, είτε έχουν αδρανήσει να επιλέξουν  προμηθευτή είτε αδυνατούν να βρουν προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά με τους υφιστάμενους εμπορικούς όρους. 

 Ωστόσο, η  προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας θα  διενεργείται επ’ αόριστόν, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης που έχει περιέλθει σε αυτό το  καθεστώς   εξοφλεί κανονικά τους λογαριασμούς που εκδίδονται από τον εκάστοτε Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση μη  εξόφλησης των οφειλών από τον πελάτη. το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής θα περιορίζεται στους τέσσερις μήνες. 

 Από τo συγκεκριμένο όριο θα εξαιρούνται οι  ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών, όπως είναι οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί πελάτες που πλήττονται από την ενεργειακή πενία, οι πελάτες που οι  ίδιοι ή οι σύζυγοι τους ή πρόσωπα των οποίων  έχουν την επιμέλεια και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται από την παροχή ενέργειας (π.χ.  χρήζουν μηχανικής υποστήριξης   αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης κλπ), ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που ζουν μόνοι,  άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας,   πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Ωστόσο, σε περίπτωση διαγραφής τους από το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, οι εκάστοτε προθεσμίες «αποβολής»  από την καθολική υπηρεσία εκκινούν από την ημερομηνία διαγραφής τους.

 

Σύμβαση με πάροχο

 

 Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης της καθολικής υπηρεσίας δικαιούται οποτεδήποτε να καταρτίσει Σύμβαση Προμήθειας με πάροχο της επιλογής του. Ο νέος προμηθευτής θα πρέπει να  κοινοποιήσει στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας  τη δήλωση εκπροσώπησης μετρητή φορτίου του. Η λήξη της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την καθολική υπηρεσία θα γίνεται με  την ενεργοποίηση της δήλωσης εκπροσώπησης.

Έναν   μήνα πριν την συμπλήρωση του μέγιστου χρονικού διαστήματος παραμονής σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας, ο πελάτης θα πρέπει να ενημερώνεται ότι επίκειται υποβολή δήλωσης παύσης εκπροσώπησής του σε συγκεκριμένη ημερομηνία, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και  θα καλείται  να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον  επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με κάποιον προμηθευτή που θα επιλέξει. 

 Μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών για πελάτες που δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, ο προμηθευτής θα μπορεί να υποβάλει δήλωση παύσης εκπροσώπησης  στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.  Για   πελάτες που βρίσκονται ήδη σήμερα σε  καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας το τετράμηνο θα αρχίζει να μετρά από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης ρύθμισης σε ΦΕΚ.  

 Η θέσπιση ορίου για την παραμονή στην καθολική υπηρεσία αποτελεί χρόνιο αίτημα των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της Καθολικής Υπηρεσίας, η οποία με τους 200.000 πελάτες που εξυπηρετεί σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους προμηθευτές ρεύματος της χώρας.  Με την πλειονότητα μάλιστα εξ αυτών να μην πληρώνουν,  τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην αγορά έχουν γιγαντωθεί.  

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης