Από την «ιστορική συμφωνία» μέχρι το «απελπιστικά ανεπαρκές αποτέλεσμα»
Η συμφωνία της συνόδου κορυφής περιλαμβάνει μια αναφορά στην ανάγκη των μερών να «συμβάλουν» στη «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα» και σε μια ώθηση για τις ανανεώσιμες πηγές, τον τριπλασιασμό της χωρητικότητας της πράσινης ενέργειας έως το 2030.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας
Η συμπερίληψη των ορυκτών καυσίμων στο εν λόγω σύμφωνο, χαιρετίστηκε από ορισμένους ως μια μεγάλη στιγμή στην παγκόσμια κλιματική διαδικασία και μια βελτίωση σε προηγούμενες εκδόσεις του σχεδίου, αλλά άλλοι είπαν ότι η συμφωνία δεν έχει δόντια και επισήμανε κενά στις διατάξεις χρηματοδότησης για το κλίμα.
Ο Sultan Ahmed Al Jaber (Πρόεδρος της COP28 και της ομάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Compnay, γνωστής ως Adnoc), δεν είχε καμία διάθεση να υποτιμήσει τη συμφωνία η οποία, όπως ισχυρίστηκε, διατηρεί ζωντανή την προοπτική επίτευξης του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού περιορίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Συγκεκριμένα είπε: «Παραδώσαμε τον κόσμο πρώτος μετά τον κόσμο. Ένας παγκόσμιος στόχος για τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διπλή ενεργειακή απόδοση. Δηλώσεις για τη γεωργία, τα τρόφιμα και την υγεία. Περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύουν για πρώτη φορά το μεθάνιο και τις εκπομπές. Έχουμε αναφερθεί στα ορυκτά καύσιμα στην τελική μας συμφωνία».
Ο Νταν Γιόργκενσεν (Υπουργός Κλίματος της Δανίας) ήταν μεταξύ των πολιτικών που υπογράμμισαν τα θετικά.
«Αυτό που βασικά λέμε είναι ο τρόπος που βγάζεις τα προς το ζην τώρα. Πρέπει να αλλάξετε γιατί απομακρύνουμε τα απολιθώματα. Τα απολιθώματα δεν είναι το μέλλον. Λύσαμε όλα τα προβλήματα; Φυσικά και όχι», είπε σύμφωνα με τους Financial Times.
Πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου για τους επενδυτές: «Τα λανθάνοντα ορυκτά περιουσιακά στοιχεία είναι πλέον περισσότερο, όχι λιγότερο πιθανά, μετά από αυτό το COP και τη δυναμική που θα δημιουργήσει».
Οι απόψεις των επικριτών
Η άλλη πλευρά, δηλ. αυτοί που εναντιώνονται στη συμφωνία που επήλθε στην COP28, θεωρούν ότι υπάρχουν κενά και ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν είχαν (και δεν έχουν) σκοπό να θίξουν τα συμφέροντά τους.
Σύμφωνα με την Carbon Tracker («δεξαμενή σκέψης» για το κλίμα), η συμφωνία καθόρισε ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά απέτυχαν να πιέσουν για μια ταχεία μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες.
«Έχουμε μείνει με ένα συμβιβασμένο τέλος που αντιπροσωπεύει κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθεί να αποτυγχάνει να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για τον ασταμάτητο ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης και το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Mark Campanale (Διευθυντής του Carbon Tracker).
Ο Arunabha Ghosh (Διευθύνων Σύμβουλος της ερευνητικής «δεξαμενής σκέψης» για τη δημόσια πολιτική, Συμβούλιο για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό, γνωστή ως CEEW), δήλωσε: «Το τελικό κείμενο του Global Stocktake δεν είχε την ειλικρινή αναγνώριση των προβλημάτων και των απαιτούμενων δοντιών για την καταπολέμησή τους».
Σύμφωνα με τον Richard Folland (Επικεφαλής της πολιτικής και της δέσμευσης στην Carbon Tracker), «το ψήφισμα της COP εμποτίζεται από κενά που εμπνέονται από τους λομπίστες των ορυκτών καυσίμων».
Υπήρχε σκεπτικισμός σχετικά με το πόσο οι εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες φέτος στο Ντουμπάι είχαν την υψηλότερη εκπροσώπηση από οποιαδήποτε άλλη COP, θα ήταν έτοιμες να υπονομεύσουν τα συμφέροντά τους αποφασίζοντας να καταργήσουν σταδιακά τα ίδια τα προϊόντα από τα οποία εξαρτάται η επιχείρησή τους.
Η ομάδα εκστρατειών Friends of the Earth δήλωσε: «Το προσωπικό συμφέρον, η αδύναμη ηγεσία και η έλλειψη του κατεπείγοντος από πλούσιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, μαζί με το μπλοκ της ΕΕ, οδήγησαν σε ένα απελπιστικά ανεπαρκές ψήφισμα COP28 που αφήνει τον κόσμο σε σύγκρουση πορεία με τη χειρότερη κλιματική κατάρρευση».
www.worldenergynews.gr