Ενέργεια

ΕΧΕ: Θέμα χρόνου οι αρνητικές τιμές, τι εκτιμά η αγορά - Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η χονδρική, τι δείχνει η Ευρώπη

ΕΧΕ: Θέμα χρόνου οι αρνητικές τιμές, τι εκτιμά η αγορά - Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η χονδρική, τι δείχνει η Ευρώπη
Μέχρι σήμερα στο ελληνική αγορά το χαμηλότερο επίπεδο, όσον αφορά στην ελάχιστη οριακή τιμή, που έχει καταγραφεί, παραμένει λίγο πάνω από το μηδέν, δηλαδή 0,1 ή 0, 2 ευρώ/MWh

Θέμα χρόνου εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι είναι η εμφάνιση αρνητικών τιμών στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κάτι που ήδη συμβαίνει στις αγορές της Ευρώπης εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.

Όπως επισημαίνεται αρμοδίως ήδη καταγράφονται αρνητικές τιμές στο ελληνικό Χρηματιστήριο ενέργειας κυρίως από μονάδες ΑΠΕ και συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η προτεραιότητα εισόδου τους στην αγορά. Ωστόσο στον πίνακα του ΕΝΕΧ δεν φαίνονται ακόμη οι τιμές αυτές, αφού καταγράφεται η Οριακή Τιμή η οποία και διαμορφώνεται από τις μονάδες που μπαίνουν τελευταίες και είναι οι ακριβότερες.

Πάντως οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν, ότι με την ταχύτητα που αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα αρκετά σύντομα μπορεί να δούμε και την Ελάχιστη Οριακή Τιμή να αποκτά αρνητικό πρόσημο, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Στα 96,10 ευρώ/ΜWh σήμερα 18/12 η τιμή στην χονδρική

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα Δευτέρα (18/12) οπότε και η μέση τιμή Οριακή Τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 96,10 ευρώ/MWh, η ελάχιστη ήταν στα 52,84 ευρώ/MWh και η μέγιστη στα 135 ευρώ/MWh. Χθες Κυριακή (17/12), λόγω της περιορισμένης ζήτησης λόγω αργίας, αλλά και της πολύς μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ 56,09% η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 67,46 ευρώ/MWh με την ελάχιστη να είναι στα 26,49 ευρώ/MWh και τη μέγιστη στα 122,01 ευρώ/MWh.

Μέχρι σήμερα στο ελληνική αγορά το χαμηλότερο επίπεδο, όσον αφορά στην ελάχιστη οριακή τιμή, που έχει καταγραφεί, παραμένει λίγο πάνω από το μηδέν, δηλαδή 0,1 ή 0, 2 ευρώ/MWh, αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει αρνητικές προσφορές ακόμη και -300 ή -500 ευρώ/MWh με τις Οριακές Μονάδες να προσφέρουν υψηλά, ώστε να ανέβει πάνω από το μηδέν η τελική τιμή. Και αυτό διότι κάτω από το μηδέν, καμία μονάδα δεν αποζημιώνεται.

Σε ότι αφορά τη γενικότερη εικόνα της αγοράς πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση της ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα κάτω των 100 ευρώ/MWh. Μάλιστα για σήμερα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 96,10 ευρώ/MWh. Η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα, με ποσοστό 39,3% είναι η κύρια αιτία της συγκράτησης της τιμής, με το μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο να υποχωρεί στο 23,6%. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν το 10,1%, ο λιγνίτης το 8,3% και οι εισαγωγές το 14,6%. Ας σημειωθεί ότι ο όγκος συναλλαγών για σήμερα αυξάνεται κατά 6% στις 329,24 GWh.

Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η χονδρική στην Ευρώπη - οι εξαιρέσεις

Η συμμετοχή των ΑΠΕ φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε ισχυρά επίπεδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τη συντριπτική πλειονότητα των αγορών να κινείται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με μόνη εξαίρεση την Ιρλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία (112,97 ευρώ/MWh +135.4%) αλλά και την Ιταλία, που έχει σύζευξη με την ελληνική αγορά στα 109,25 ευρώ/MWh (+3,3%). Η Βουλγαρία με την οποία επίσης υπάρχει σύζευξη με την εγχώρια αγορά διαμορφώνει για σήμερα μέση τιμή στα 93,60 (+38,7%). Οι δύο φθηνότερες αγορές είναι της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στα 15,97 ευρώ/MWh και μάλιστα μετά από μία αύξηση κατά 291,7%.

Πάντως η πτώση των τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού είναι αποτέλεσμα και της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου που έκλεισε την Παρασκευή στα 33,800 ευρώ/MWh (τιμή ΤΤF στο συμβόλαιο Ιανουαρίου).

Πτώση από τα υψηλά των προηγούμενων μηνών παρουσιάζει και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στα 70,1 ευρώ/τόνο. Μπορεί σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο να κατέγραψε μία οριακή άνοδο της τάξης του 0,7% αλλά σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 3%. Το χαμηλότερο της εβδομάδας σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, στα 65,99 ευρώ/ τόνο, ένα επίπεδο που απέχει σημαντικά από τη ζώνη των 90 ευρώ, όπου είχε κινηθεί το CO2 πριν λίγου μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης