Επικαιρότητα

Διεθνής Συνάντηση Κορυφής για την Ελληνική Οικονομία και τις Επενδύσεις στην Νέα Υόρκη

Διεθνής Συνάντηση Κορυφής για την Ελληνική Οικονομία και τις Επενδύσεις στην Νέα Υόρκη

Συμμετέχουν Ανώτερα Κυβερνητικά Στελέχη από Ελλάδα & Αμερική - Κορυφαίοι Αμερικανοί και Διεθνείς Επενδυτές, Διεθνείς Τράπεζες & Οργανισμοί, Διεθνείς & Ελληνικές Επιχειρήσεις

 

Τα ακόλουθα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ με τίτλο « VALUE & GROWTH PRIVATE EQUITY INVESTMENT OPPORTUNITIES IN GREECE», « INVESTING IN GREECE - TAX REFORMS & INCENTIVES» και «DEBT CAPITAL MARKETS – POST INVESTMENT UPGRADE PROSPECTS Greek Sovereign & Corporate Debt» περιλαμβάνονταν στην ατζέντα του Συνεδρίου 25th Annual Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο «Accelerating Investments for Sustainable Growth», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και  εξαιρετική συμμετοχή, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, 2023, στην Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το «New York Stock Exchange», το «Athens Exchange Group (ATHEX Group)» και μεγάλες διεθνείς Τράπεζες & Οργανισμούς, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη. Το Συνέδριο υποστήριξαν κορυφαίοι χορηγοί, ενώ η «Goldman Sachs» και η «TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)» συμμετείχαν ως Κύριοι Χορηγοί.

ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ : VALUE & GROWTH PRIVATE EQUITY INVESTMENT OPPORTUNITIES IN GREECE

 

Συντονιστής: κ. Evangelos I. Lakatzis , Partner – Saplegal -A.S Papadimitriou & Partners Law Firm

Ομιλητές:

  • κ. Omiros Sarikas, Managing Partner- Bookstreet Equity Partners
  • κ. Nikos John Koulis, CEO DECA Investments AIFM, Investment Manager Diorama Investments Sicar; Diorama Investments II, RAIF
  • κ. Takis Solomos, Co-founder & Partner - Elikonos Capital Partners
  • Κυρία Xenia Kazoli, Vice Chair of the Board and member of the Committee - ESED (the Greek Corporate Governance Council)
  • Κυρία Eleni Bathianaki, Managing Partner – Halcyon Equity Partners

 

Ο κ. Evangelos I. Lakatzis, τόνισε: «Έχοντας ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη. Πλέον, εξελίσσεται  σε έναν ελκυστικό προορισμό για στρατηγικές επενδύσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, δίνοντας τη ζητούμενη πολύπλευρη στήριξη, η οποία αποτελεί και πρωταρχικό κριτήριο των επενδυτών για την επιλογή του προορισμού τους. Το εθνικό θεσμικό πλαίσιο ενισχύει την ελκυστικότητα της χώρας, προσφέροντας μεταξύ άλλων ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών  εργαλείων και φορολογικών διευκολύνσεων, απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών με ψηφιακά μέσα για την απαιτούμενη αδειοδότηση, περιορίζοντας έτσι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, χάρη στην γεωγραφική της θέση, το κλίμα και τους φυσικούς της πόρους, η χώρα διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα επιδεικνύοντας πληθώρα σε κλάδους, όπως εν παραδείγματι ο τομέας των ακινήτων, του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στους οποίους ευδοκιμούν οι επενδυτικές ευκαιρίες. Ήδη πολυάριθμα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια χρηματοδότησης επενδύσεων έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους με τη στήριξη τους σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και με ισχυρά έργα ανάπτυξης, τα οποία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών επενδυτών. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται αύξηση εισροής ξένων χαρτοφυλακίων. Ξένοι επενδυτές είτε έχουν ήδη επιλέξει τη χώρα ως τον κατάλληλο προορισμό για την υλοποίηση ή επέκταση των νέων επενδυτικών τους πρωτοβουλιών, είτε διερευνούν τις προοπτικές επένδυσης που δύναται να τους προσφέρει η χώρα. Βεβαίως, δεν πρέπει να αμελούμε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια για τη γενικότερη προώθηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας, η οποία αποτελεί και μονόδρομο για την εκτίναξη της ανάπτυξης. Εν κατακλείδι, είμαι σαφώς αισιόδοξος για την ανοδική πορεία της χώρας και την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας μας σε μία ισχυρή, κυκλική οικονομία.»

Ο κ. Omiros Sarikas, τόνισε: «Μετά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, σηματοδοτώντας ένα σταθερό και πολλά υποσχόμενο επενδυτικό κλίμα. Η ελληνική οικονομία, η οποία μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχει ανακάμψει, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.  Η εστίαση της σημερινής ελληνικής διοίκησης στη σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τα ποσοστά πληθωρισμού έχουν ελεγχθεί και η διαχείριση του δημόσιου χρέους γίνεται πιο αποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και έχουν καλλιεργήσει ένα πιο σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Η ανάκαμψη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη της βελτίωσης της οικονομικής υγείας της χώρας, καθιστώντας την ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η Brookstreet έχει επιδιώξει να επενδύσει σε τομείς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο τομέας της τεχνολογίας, ιδίως οι startups και οι scale-ups, έχει παρουσιάσει σημαντικό ενδιαφέρον με αρκετές επενδύσεις στο πλαίσιο των θεμάτων του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης.»

Η Κυρία Eleni Bathianaki, τόνισε: «Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, καθώς η ανάπτυξη προχωράει δυναμικά, εν μέσω μιας γενικής οικονομικής στασιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και η ανεργία είναι η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική επίδοση των άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βιώσιμη ανάκαμψη θα συνεχιστεί και μακροπρόθεσμα. Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι η εικόνα της Ελλάδας ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, συνεχίζει να ενισχύεται με τις τελευταίες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οργανισμούς, σε επενδυτική βαθμίδα, που επιβεβαιώνουν αυτήν την πορεία ανάκαμψης και το μελλοντικό αναπτυξιακό ρυθμό.

Οι οικονομικές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης καθώς και τα σχετικά περιορισμένα διαθέσιμα κεφάλαια από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (VC/Private Equity Funds) σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, ιδίως στον τομέα των Mature Scale ups και Growth Small MidCaps. Υπάρχει μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία στην αγορά για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενους και ανθεκτικούς τομείς με δυνατότητες διεθνούς ανάπτυξης.

To Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR, με αρχικά κεφάλαια προς επένδυση ύψους €120 εκατομμυρίων, στοχεύει εταιρίες με ισχυρές διοικητικές ομάδες που διακρίνονται από ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο, με δυνατότητες οργανικής ή/και ανόργανης ανάπτυξης. Το Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR επενδύοντας σε αυτές τις εταιρείες θα συμβάλει στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη παρέχοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια και παράλληλα, διαμορφώνοντας και υλοποιώντας ένα συγκεκριμένο στρατηγικό οδικό χάρτη. Στόχος είναι να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες που έχοντας ως σημείο αναφοράς  την καινοτομία και  την προοπτική μετασχηματισμού, θα προσελκύουν διεθνείς επενδυτές και θα προσφέρουν υψηλή αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βασική πτυχή της στρατηγικής του Fund είναι η προώθηση ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου ESG, σε όλα τα στάδια της επενδυτικής διαδικασίας, με δέσμευση στις αρχές των υπεύθυνων και βιώσιμων επενδύσεων.»

 

 

 

 

ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ:  INVESTING IN GREECE - TAX REFORMS & INCENTIVES

 

Εισαγωγική Ομιλία: Κυρία Maria (Maira) Myrogianni Secretary General for International Economic Affairs – Ministry of Foreign Affairs

Συντονιστής: κ. Alexandros Kosmopoulos, Managing Partner – AKL Law Firm

 

Ομιλητές:

  • κ. George Pitsilis, Governor – Independent Authority for Public Revenue - Hellenic Republic
  • Δρ. Marinos Giannopoulos, CEO – ENTERPRISE GREECE
  • Κυρία Aspasia Malliou, Partner - PotamitisVekris
  • κ. Costas Vamvakas, Founder & CEO - VK PREMIUM Business Growth Consultants

 

Η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Maria (Maira) Myrogianni, κατά την εισαγωγική της ομιλία στο πάνελ με τίτλο «Επενδύοντας στην Ελλάδα: φορολογικές μεταρρυθμίσεις και κίνητρα» περιέγραψε την επιτυχημένη πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

Η κυρία Μυρογιάννη αναφέρθηκε, αρχικά, στην ανάκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας μετά από δεκατρία χρόνια, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός που προσφέρει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για επενδύσεις.

Οι άριστες επιδόσεις της οικονομίας, η αντιμετώπιση της πανδημίας, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, καθώς και η γεωπολιτική σταθερότητα και η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανθεκτικότητας της Ελλάδας, σημείωσε η Γενική Γραμματέας.

Ακόμη, υπογράμμισε τους οικονομικούς παράγοντες που δημιουργούν ευνοϊκές επενδυτικές προοπτικές, δηλαδή εισροές και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Έκανε δε ειδική μνεία σε κεφάλαια της ΕΕ που αναμένεται να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη. Τέλος, αναφέρθηκε και στις ευνοϊκές προβλέψεις που κυριαρχούν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Συνολικά, η κυρία Μυρογιάννη έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για επενδύσεις, χάρη στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, στη σταθερότητα του φιλικού προς την αγορά περιβάλλοντος και στη μετατροπή του οικονομικού παραδείγματος σε πιο εξωστρεφές και φιλελεύθερο μοντέλο.

Ο Δρ. Marinos Giannopoulos, τόνισε: «Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας από το 2019 έχει αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με αύξηση σχεδόν 6% του ΑΕΠ, 35% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) – φθάνοντας σε υψηλό εικοσαετίας, στα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και εξαγωγές στα 55 δισ. Ευρώ.

Η προσήλωση του έθνους στις μεταρρυθμίσεις έχει μεταμορφώσει τη χώρα σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τους επενδυτές, με μειωμένους φόρους, απλοποιημένους κανονισμούς και ειδικά κίνητρα για κατοίκους εξωτερικού. Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην καινοτομία, σημειώνοντας εκρηκτική άνθηση στην ίδρυση και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, στην εξάπλωση των δικτύων 5G και στην ανάπτυξη ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Στη βάση αυτής της επιτυχίας βρίσκονται οι στρατηγικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών κινήτρων για άτομα υψηλής εισοδηματικής τάξης αλλά και του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τους συνταξιούχους και για τους ξένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, αναδεικνύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα της Ελλάδας στους παγκόσμιους επενδυτές.

Αξιοσημείωτος είναι ο ενεργητικός ρόλος της Enterprise Greece, του αρμόδιου εθνικού φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, που εργάζεται εντατικά για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την προώθηση της ανάπτυξης της χώρας στη διεθνή σκηνή. Προασπίζοντας ενεργά ένα μοντέλο ανάπτυξης που εστιάζει στη βιωσιμότητα και στα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης, η Enterprise Greece δημιουργεί ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες, ώστε να ευθυγραμμιστούν με βιώσιμες πρακτικές, να προσελκύσουν επενδυτές και να επεκτείνουν την παρουσία τους παγκοσμίως.

Η Ελλάδα διακρίνεται ως ένας συναρπαστικός επενδυτικός προορισμός, προσκαλώντας όσους αναζητούν ευκαιρίες σε μια οικονομία με προοπτική και δυναμική. Ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα και να γίνουμε μέρος της συνεχιζόμενης ιστορίας της επιτυχίας της.»

Η Κυρία Aspasia Malliou, τόνισε: « Πρόσφατα, το momentum για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Η χώρα στρατηγικά επιλέγει βιώσιμη ανάπτυξη μέσω στοχευμένων δράσεων για την προσέλκυση επενδύσεων. Ως ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο, η φορολογία και ειδικότερα τα φορολογικά κίνητρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και στον εκσυγχρονισμό του μοντέλου της παραγωγικής ανάπτυξης. Πλέον, ευρύ φάσμα εξειδικευμένων φορολογικών κινήτρων που θεσπίζονται σε ειδικότερου σκοπού νομοθετήματα εξυπηρετούν τη στόχευση για τη διενέργεια στρατηγικών επενδύσεων. Επίσης, εξυπηρετείται η αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου με το μεγάλωμα, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάταξη των μικρών και μεσαίων

επιχειρήσεων. Πέρα από την ειδικότερη αυτή νομοθεσία, και στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε όλο το πλέγμα της επιχειρηματικής δράσης και οι οποίες αφορούν στην κινητροποίηση δαπανών έρευνας και τεχνολογίας, πατεντών, νεοφυών επιχειρήσεων, ελληνικών holdings, δικαιωμάτων προαίρεσης και δωρεάν διάθεσης μετοχών εργαζομένων σε επιχειρήσεις κ.ά. Τέλος, ο Κ.Φ.Ε. έχει πια συμπεριλάβει ειδικότερο κεφάλαιο με ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση φυσικών προσώπων που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα από την αλλοδαπή.   

Στον αντίποδα, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η φοροδοτική ισότητα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία επαναφοράς τεκμαρτού, επικουρικού τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και περιορισμού της χρήσης των μετρητών ακόμη και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Όσον αφορά στην πράσινη οικονομία και τις βιώσιμες επενδύσεις, η χώρα δείχνει να έχει προς ώρας επιτύχει υψηλό ποσοστό μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επενδύουμε στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, με όραμα τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη των νησιών και όχι μόνο. Το εύρος των φορολογικών κινήτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι αρκετά μεγάλο και κυμαίνεται από την επιδότηση στρατηγικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την πράσινη ανασυγκρότηση τους έως και την οικονομική ενίσχυση για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η χώρα ανταποκρίνεται θετικά στις παγκόσμιες μελλοντικές προκλήσεις. Το νέο πλαίσιο της φορολογικής νομοθεσίας επιχειρεί μια ισορροπία. Από τη μία πλευρά ο νομοθέτης παρέχει στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αναδιοργάνωση του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου και την πράσινη ανασυγκρότηση. Από την άλλη πλευρά, επιχειρείται ο περιορισμός της φοροδιαφυγής που πλήττει το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η σύνθετη αυτή εθνική προσπάθεια δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά χωρίς ξένες επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Capital Link προσφέρει σε όλους εμάς που συμμετέχουμε και στην Ελλάδα μια σημαντική εξωστρεφή ευκαιρία να συζητήσουμε τα διαθέσιμα φορολογικά και άλλα εργαλεία, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν τις αναγκαίες επενδύσεις.»

 

Ο κ. Costas Vamvakas, τόνισε: «Δεδομένου ότι η Ελλάδα προσελκύει ήδη ξένες επενδύσεις ύψους ρεκόρ, η κύρια πρόκληση είναι να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα επενδυτικά κίνητρα για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων. Η βασική δραστηριότητα της VK PREMIUM είναι η παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη χρηματοδότηση έργων μέσω επενδυτικών κινήτρων όπως το πλαίσιο Στρατηγικών & Εμβληματικών Επενδύσεων, τα Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).  Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα διαθέσιμα είδη ενισχύσεων (επιδότηση, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση μισθολογικού κόστους κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλαίσιο Στρατηγικών & Εμβληματικών Επενδύσεων έχει διευκολύνει και υποστηρίξει αρκετές επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό και τη μεταποίηση οι οποίες έχουν στρατηγική βαρύτητα για την εθνική οικονομία." Στην συνέχεια, ο κ. Costas Vamvakas παρουσίασε ορισμένα παραδείγματα επενδυτικών έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο Στρατηγικών & Εμβληματικών Επενδύσεων, αναφέροντας ότι «η VK PREMIUM υποστήριξε με επιτυχία την έγκριση της επιδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ μιας επένδυσης 99,8 εκατ. ευρώ από την ελληνική βιομηχανία χαρτιού Intertrade A.E.

Στο ίδιο πλαίσιο επενδυτικών κινήτρων, η VK PREMIUM υποστήριξε επίσης την έγκριση της επιδότησης ύψους 32 εκατ. ευρώ μιας επένδυσης ύψους 83 εκατ. ευρώ του joint venture των εταιρειών βιοτεχνολογίας Orgenesis (NASDAQ: ORGS) & Theracell Advanced Therapies. Το 25ο φόρουμ της Capital Link Invest in Greece ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να παρουσιάσουμε στους Αμερικανούς επενδυτές πως αυτά τα σημαντικά επενδυτικά κίνητρα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα».

 

ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ:  DEBT CAPITAL MARKETS – POST INVESTMENT UPGRADE PROSPECTS Greek Sovereign & Corporate Debt

Συντονιστής: κ. Dimitrios Christopoulos, Managing Partner - D.C. CHRISTOPOULOS & PARTNERS LAW FIRM

 

Ομιλητές:

  • Κυρία Anne van Riel, Head of Sustainable Finance Capital Markets Americas - BNP Paribas
  • κ. Apostolos Gkoutzinis, Partner - Milbank
  • κ. Vassilis Kotsiras, Head of Capital Markets & Structured Finance Division – National Bank of Greece
  • κ. Morven Jones, Managing Director; Head of EMEA Debt Capital Markets – Nomura
  • κ. Dimitrios Tsakonas, Director General – Public Debt Management Agency
  • Κυρία Cleo Lymberis, Group Treasurer – Public Power Corporation

Ο κ. Dimitrios Christopoulos, τόνισε: «Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα εδράζεται στις απαρχές του Ελληνικού κράτους, όταν στις 09 Φεβρουαρίου 1824, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έλαβε το πρώτο δάνειο της συνολικού ποσού 800.000 λιρών από τους Οίκους Loughiman, O’ Brion και ElliceCo στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πέρασμα του χρόνου, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι προσέφεραν συχνά τους πόρους τους για την ανόρθωση ή τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Η ιδέα, επομένως, και η νοοτροπία του δημόσιου δανεισμού και χρέους εδράζεται, στη βάση της νεότερης ιστορίας μας. Πολύ σύντομα, αυτή η νοοτροπία μεταφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα και ιδιωτικό δανεισμό, ακολουθώντας τις τάσεις και τις συνήθειες άλλων οικονομιών, μέχρι που η τεράστια φούσκα του εξωστρεφούς δανεισμού, έφτασε να απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα του ελληνικού κράτους.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έπεσε από το 100% του ΑΕΠ το 2020, στο 92% το 2022, στηριζόμενο σε μια σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, τις εκπλήξεις του πληθωρισμού και την απόσυρση φορολογικών μέτρων σχετικών με τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. Παρά ταύτα, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος φαίνεται να ανεβαίνει ξανά το 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή βάση δεδομένων του ΔΝΤ.

Ανακύπτει, επομένως, το ερώτημα πώς θα μπορούσε οποιαδήποτε οικονομία να αναπτυχθεί και πλούτος να παραχθεί, αν το κράτος το ίδιο είναι υπόχρεο σε εκκρεμείς οφειλές; Βρισκόμαστε ανάμεσα σε εξαίρετους ομιλητές, ειδήμονες στην παγκόσμια αγορά που θα μας διαφωτίσουν με τις γνώσεις και την προοπτική τους επί του θέματος.»

Η Κυρία Anne van Riel, τόνισε: «Οι αυξήσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας ανοίγουν όλο και περισσότερο επενδυτικές τσέπες διεθνών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του ESG. Στην Ευρώπη, περισσότερο από το 50% του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τοποθετείται πλέον σε βιώσιμα χαρτοφυλάκια. Ενώ αναμένουμε την είσοδο του του κράτους στην αγορά των Πράσινων Ομολόγων, η θετική πιστωτική ιστορία του του κράτους μπορεί να βοηθήσει στην ανακατεύθυνση των επενδύσεων ESG σε ελληνικές εταιρείες και τράπεζες που εκδίδουν ομόλογα με ετικέτα χρήση εσόδων.»

Ο κ. Vassilis Kotsiras, τόνισε: « Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διανύει μια εξαιρετική περίοδο, ειδικότερα σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ξεκινάει μια νέα εποχή έπειτα από πολλές προκλήσεις. Η Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβάδιζε με τον Ευρωπαϊκό οικονομικό κύκλο - μερικές φορές για το καλύτερο, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008, και τις περισσότερες για το χειρότερο, όπως το 2015 όταν η Ευρωζώνη ανακοίνωσε το QE και η Ελλάδα επέβαλε περιορισμό κεφαλαίων.

Πιστεύω ότι βιώνουμε μία από τις σπάνιες καταστάσεις: βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν επιτυχώς καθαρίσει τους ισολογισμούς τους, με τα ποσοστά των NPE πλέον πολύ κοντά στο μέσο όρο αυτών της EU . Η δομή του ενεργητικού των Ελληνικών τραπεζών, τους επιτρέπει να  επωφελούνται από την εποχή των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ η χρηματοδότησή τους κυρίως μέσω καταθέσεων λιανικής ευνοεί τα καθαρά περιθώρια κερδών τους.

Η πρόσβαση στις αγορές χρήματος για τις Ελληνικές τράπεζες φαίνεται επιτέλους να βελτιώνεται, καθώς οι θετικές τάσεις είναι πλέον φανερές, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση ζήτησης από επενδυτές. Η επίτευξη των στόχων του MREL , που έμοιαζε με ηράκλειο άθλο, αποτελεί πλέον έναν ρεαλιστικό στόχο, συντομότερα μάλιστα απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Πρόσφατες συναλλαγές από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, έχουν όλες υπερκαλυφθεί πολλές φορές, με σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των επενδυτών που συμμετέχουν.

Ωστόσο, μέχρι να αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα οι Ελληνικές τράπεζες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκδόσεις ομολόγων μας, εξασφαλίζοντας ότι διευρύνουμε αποτελεσματικά τη βάση των επενδυτών μας, καθώς εκδίδουμε συχνότερα. »

Ο κ. Morven Jones, τόνισε: «Το 2023 ήταν μια καθοριστική χρονιά για την Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές χρέους. Και πολύ περισσότερο δεδομένου του προκλητικού φόντου του πληθωρισμού, της αβεβαιότητας των επιτοκίων και του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου. Οι Έλληνες εκδότες συνέχισαν να αξιοποιούν την αγορά με ευκολία. Το κράτος διατήρησε την τακτική παρουσία του και οι τραπεζικοί εκδότες πέτυχαν μια σειρά από επιτυχημένες συναλλαγές σε όλο το φάσμα κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του AT1.

Η κορυφαία είδηση της χρονιάς είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού που κερδήθηκε με κόπο και επάξια με τον S&P και πιο πρόσφατα ο Fitch να εκχωρεί αξιολογήσεις BBB- – μια πραγματική ιστορία επιτυχίας. Οι αγορές χρέους το ανέμεναν πολύ εκ των προτέρων, οδηγώντας σε περαιτέρω ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους στα ελληνικά κρατικά spreads σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τη Γερμανία κατά 94 μονάδες βάσης και την Ιταλία κατά 68 μονάδες βάσης κατά τη στιγμή της σύνταξης. Τα πιστωτικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων παρουσίασαν επίσης ισχυρές επιδόσεις, με τον ελληνικό δείκτη € να περιορίζεται κατά 64 μονάδες βάσης σε YTD.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας θα διευρύνει περαιτέρω την παγκόσμια επενδυτική βάση για την Ελλάδα. Η πρόκληση για το PDMA θα είναι ο τρόπος διατήρησης της ρευστότητας στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και όχι η έκδοση δεδομένων των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του. Για τις τράπεζες, αναμένουμε ότι οι σχετικά ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και η απόσυρση της νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη γενικά θα οδηγήσουν σε αυξημένη χρηματοδοτική δραστηριότητα. Στον εταιρικό τομέα, οι ελληνικές εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές από το 2021 προτιμώντας τη φθηνότερη εγχώρια αγορά. Αναμένουμε ότι η δραστηριότητα έκδοσης θα αυξηθεί, δεδομένων των αναγκών αναχρηματοδότησης και της αύξησης των επενδύσεων. Τέλος, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα διαπιστευτήρια χρηματοδότησης ESG με θεματική έκδοση από ορισμένες εταιρείες και τράπεζες. Οι προσδοκίες είναι για ένα ελληνικό κρατικό Πράσινο ομόλογο που υπόκειται σε επαρκείς πράσινες επενδύσεις και ανάγκη χρηματοδότησης για την υποστήριξη μιας συναλλαγής επαρκούς μεγέθους.”

O κ. Dimitris Tsakonas, τόνισε: « Το 2023, η Ελλάδα (Ελληνική Δημοκρατία – HR) με δεδομένη την ολοκλήρωση και την αναδόμηση της καμπύλης αποδόσεων των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), εισήγαγε ένα τακτικό μηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών ομολόγων, παρέχοντας πρόσθετη ρευστότητα σε διάφορα σημεία της καμπύλης ελληνικών ομολόγων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της δευτερογενούς αγοράς ΟΕΔ, ακολουθώντας τις συστάσεις που απέστειλε η πλειονότητα των τραπεζών που αποτελούν την Ομάδα Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς.

Επιπλέον, η Ελλάδα προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023, ταυτόχρονα με νέα έκδοση 15ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, επιτυγχάνοντας έτσι την επιμήκυνση της Μέσης Σταθμικής Διάρκειας του χαρτοφυλακίου χρέους, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης.  

Η προαναφερθείσα συναλλαγή σε συνδυασμό με την απόφαση που ελήφθη για πρόσθετη πρόωρη προπληρωμή ποσού περίπου 5,3 δισ. ευρώ το οποίο αφορά τις αποσβέσεις των χρήσεων 2024 & 2025 των διμερών δανείων GLFA, οδήγησε σε ετήσια μείωση των Ακαθάριστων Χρηματοδοτικών Αναγκών κατά 3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. 

Η συνεχής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η ολοκληρωμένη και προληπτική διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων και χαρτοφυλακίου, καθώς και η συνέπεια της στρατηγικής χρηματοδότησης, έχουν δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην επενδυτική κοινότητα, η οποία απεικονίζεται σαφώς ως μείωση των περιθωρίων  spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων χωρών της Ευρωζώνης.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω προέκυψε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το HR, η οποία εξάλειψε τον κίνδυνο ρευστότητας του HR και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα και έβαλε τα Ελληνικά ομόλογα και πάλι στο σύμπαν των επενδύσιμων περιουσιακών στοιχείων, μετά από σχεδόν 13 χρόνια.  

Οι στρατηγικές χρηματοδότησης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου του επόμενου έτους θα είναι παρόμοιες με αυτές του 2023 και θα έχουν στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς και την εισαγωγή νέων ομολόγων αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των περιορισμένων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη δημιουργία χώρου για χρηματοδοτική δραστηριότητα βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.»  

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης