Ενέργεια

Ευρώπη: Οι μεγάλες οικονομίες μειώνουν τις εκπομπες άνθρακα της ηλεκτρικής ενέργειας

Ευρώπη: Οι μεγάλες οικονομίες μειώνουν τις εκπομπες άνθρακα της ηλεκτρικής ενέργειας

Σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία οι μέσες εκπομπές ήταν 253 γραμμάρια έως τον Νοέμβριο του 2022 σύμφωνα με το Reuters

 

Η ένταση του άνθρακα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έχει μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στις απότομες περικοπές στη χρήση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις γρήγορες επεκτάσεις της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης - Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία - ήταν 253 γραμμάρια έως τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του electricitymaps.com.

Αυτό το σωρευτικό σύνολο μειώθηκε περισσότερo από 330 γραμμάρια το 2018 και αποκαλύπτει μια ευρεία ώθηση σε βασικές χώρες για την απαλλαγή των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό της συνολικής ρύπανσης και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Oι τιμές των ρύπων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 14 μηνών στα 66 ευρώ/τόνος.


ΓΡΦ1.JPG


Η χαμηλότερη ένταση άνθρακα των έξι μεγαλύτερων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα μείωση 156 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα και ισοδύναμων αερίων κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Ember.

Ενώ όλες οι μεγάλες οικονομίες έχουν κάνει περικοπές στην ένταση των εκπομπών άνθρακα τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος ποικίλλει σημαντικά λόγω των διαφορετικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε χώρα.

Η Γαλλία, η οποία έχει το χαμηλότερο συνολικό αποτύπωμα άνθρακα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υψηλής χρήσης πυρηνικών, εξέπεμψε λιγότερους από 15 εκατομμύρια τόνους CO2 έως τον Νοέμβριο.

Η ένταση άνθρακα της χώρας το 2023 ήταν κατά μέσο όρο 44 γραμμάρια CO2 ανά KWh, η οποία είναι μειωμένη κατά 15,2% από τα επίπεδα του 2018 και κατά περισσότερο από 38% από το μέσο όρο του 2022, όταν η περιορισμένη παραγωγή πυρηνικού αντιδραστήρα ανάγκασε τις γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καίνε όγκους ρεκόρ φυσικού αερίου. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


γρφ2.JPG

Στο άλλο άκρο του φάσματος εκπομπών ενέργειας βρίσκεται η Γερμανία, η οποία ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξέπεμψε περισσότερους από 134 εκατομμύρια τόνους CO2 από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Νοέμβριο, δείχνουν τα στοιχεία της Ember.

Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας είναι 9,5 φορές πιο εντάσεως άνθρακα από το γαλλικό, με μέσο όρο 419 γραμμάρια CO2 ανά KWh μέχρι τον Νοέμβριο.

Αυτή η ένδειξη υπερβαίνει κατά πολύ τα 376 γραμμάρια CO2 στην Ιταλία, 305 γραμμάρια στην Ολλανδία, 219 γραμμάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και 154 γραμμάρια στην Ισπανία, δείχνουν τα στοιχεία του electricitymaps.com.

Ωστόσο, η ένταση άνθρακα της Γερμανίας ωχριά σε σύγκριση με τα 782 γραμμάρια CO2 που εκπέμπονται ανά KWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Πολωνία, η οποία διαθέτει το πιο εξαρτώμενο από τον άνθρακα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Παρά το γεγονός ότι βασίζονται στον άνθρακα για πάνω από το 60% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας κατάφεραν επίσης να μειώσουν τη συνολική τους ένταση άνθρακα τα τελευταία χρόνια, η οποία ανήλθε συνολικά σε περισσότερα από 960 γραμμάρια CO2 ανά KWh το 2018.

Κλίμακα μείωσης

Η μείωση κατά 18,8% της Πολωνίας στην ένταση του άνθρακα στην ηλεκτρική ενέργεια από το 2018 αντιστοιχεί περίπου στην κλίμακα της μείωσης που παρατηρήθηκε στη Γερμανία την ίδια περίοδο και υπερβαίνει την περικοπή κατά 14% που παρατηρήθηκε στην Ιταλία.

Ωστόσο, αυτές οι περικοπές ακολουθούν τη μείωση κατά 25% της έντασης άνθρακα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία από το 2018 και την πτώση σχεδόν 46% που παρατηρήθηκε στην Ισπανία, όπου περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από αιολικές και ηλιακές πηγές το 2023 σε σύγκριση με λιγότερο από 30% το 2018.

Καθώς κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία πρόκειται να επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο μέχρι το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, η συνολική ένταση άνθρακα της περιοχής θα συνεχίσει να μειώνεται και πιθανότατα θα βοηθήσει την περιοχή να αναδειχθεί ως παγκόσμιος κόμβος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης