Ενέργεια

Oilprice: Γιατί οι ESG Managers «γυρίζουν την πλάτη» στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Oilprice: Γιατί οι ESG Managers «γυρίζουν την πλάτη» στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ποιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν περιορίσει τις δεσμεύσεις τους

Οι διαχειριστές βιώσιμων κεφαλαίων δεν εντυπωσιάζονται από την τελευταία δέσμευση των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο για μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με το Oilprice

Κατά τη διάρκεια της COP28, η προεδρία της συνόδου κορυφής για το κλίμα και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προσχώρησαν στον Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου για να εργαστούν για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και φιλοδοξούν να εφαρμόσουν τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές έως το 2030.

Ενώ πολλές από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν ήδη δεσμευτεί τα τελευταία χρόνια να μειώσουν τις εκπομπές από τις δραστηριότητές τους – τις λεγόμενες εκπομπές Scope 1 και Scope 2 – ένας αριθμός ρεκόρ εθνικών εταιρειών πετρελαίου αποτελεί πλέον μέρος της δέσμευσης.

Η στάση των επενδυτών

Πολλοί επενδυτές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) δεν θα συμπεριλάμβαναν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκιά τους αποκλειστικά λόγω της δέσμευσης για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, καθώς δεν είναι πεπεισμένοι ότι αυτό είναι αρκετό για να θεωρήσουν τις εταιρείες ως περιβαλλοντικά υπεύθυνες.

Η πρόσφατη στροφή του Big Oil στην ενεργειακή ασφάλεια αντί του ESG και η έλλειψη δεσμεύσεων για επένδυση περισσότερων κεφαλαίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποθαρρύνουν επίσης τους διαχειριστές βιώσιμων κεφαλαίων να συμπεριλάβουν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αλλά μερικές από τις μεγαλύτερες, συμπεριλαμβανομένης της BP και της Shell, έχουν περιορίσει τις υποσχέσεις τους να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχουν δείξει ότι θα είναι εκεί για να παρέχουν στον κόσμο ενέργεια από ορυκτά καύσιμα όσο φυσικά υπάρχει ανάγκη. «Η μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν σημαίνει την παραγωγή του ίδιου όγκου πετρελαίου και φυσικού αερίου με πιο αποδοτικό τρόπο εκπομπών άνθρακα», δήλωσε στο Reuters η Alix Chosson, επικεφαλής αναλυτής ESG στο Candriam.


«Σημαίνει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα ως την κύρια πηγή ενέργειας προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα». «Επομένως, ανεξάρτητα από το τι επιτυγχάνει ή όχι η COP28, ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί ζωντανή η Συμφωνία του Παρισιού, είναι να επιταχυνθεί η ανακατανομή του κεφαλαίου και η χρηματοδότηση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, σε καθαρές ενέργειες. Όχι αύριο, όχι το 2030. Τώρα», κατέληξε.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ξόδεψε μόλις το 1% των μετρητών της σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2021 και το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης