Ενέργεια

Bearish για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο οι επενδυτές - Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι τιμές

Bearish για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο οι επενδυτές - Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι τιμές

Υψηλά αποθέματα και περιορισμός της ανησυχίας για την προσφορά οι αιτίες

 

Τα υψηλά αποθέματα και η περιορισμένη, μέχρι στιγμής, ζήτηση αυτή τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης έχουν κάνει τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου να πιέζουν το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και οι τιμές έχουν πλέον πέσει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών σύμφωνα με το OilPrice.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρημάτων κατείχαν καθαρή short θέση στο ολλανδικό TTF Natural Gas Futures, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία από χρηματιστήρια που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και αναφέρθηκαν από το Bloomberg.

Τα υψηλά αποθέματα, o περιορισμός των ανησυχιών για ελλείψεις προσφοράς, η ασθενής ζήτηση και η αυξημένη εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα χωρίς μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό οδήγησαν σε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας TTF του πρώτου μήνα διαπραγματεύονταν με άνοδο 1,9% στα 35,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 12:13 μ.μ. GMT την Τετάρτη, από τα υψηλά άνω των 50 ευρώ ανά MWh τον Οκτώβριο, όταν την αγορά κυριαρχούσε ο φόβος για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και την παρατεταμένη συντήρηση στα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές μειώθηκαν τη Δευτέρα λόγω του ήπιου καιρού και της υψηλότερης παραγωγής αιολικής ενέργειας, που μείωσε τη ζήτηση για φυσικό αέριο για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ολλανδική σύμβαση TTF έχει κινηθεί κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (DMA), σχολίασε τη Δευτέρα ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank.

«Τα επίπεδα αποθεμάτων παραμένουν εποχιακά υψηλά και κάθε μέρα που περνά χωρίς σημαντική ώθηση στη ζήτηση θα προσθέτει περαιτέρω πτωτική πίεση στην τιμή», πρόσθεσε ο Hansen.

Η αποθήκευση στην ΕΕ ήταν πλήρης κατά 90,4% στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«Μόνο ένας συνδυασμός πολλαπλών κινδύνων εφοδιασμού ή εκτεταμένων περιόδων κρύου καιρού έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής χειμερινής ενεργειακής προοπτικής», δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής της ομάδας για τη θεμελιώδη ανάλυση και μοντελοποίηση στην ελβετική εταιρεία Axpo Solutions. Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης