Ενέργεια

Μείωση κατά 250 TWh στη παραγωγή ευρωπαϊκών μονάδων αερίου και άνθρακα φέτος

Μείωση κατά 250 TWh στη παραγωγή ευρωπαϊκών μονάδων αερίου και άνθρακα φέτος
Ο συνδυασμός μειωμένης βιομηχανικής ζήτησης, σημαντικής ανόδου των ΑΠΕ και της πυρηνικής παραγωγής είναι οι βασικοί συντελεστές για χαμηλότερη παραγωγή από την πλευρά μονάδων φυσικού αερίου και άνθρακα

H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου και μονάδες άνθρακα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 250 TWh τη χρονιά που διανύουμε, ποσότητα αυξημένη κατά 65 TWh, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που σημαίνει ότι θα δημιουργήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές των ρύπων, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Volue, σύμφωνα με το Montel.

Σημειώνεται ότι το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρήχθησαν 2.641 TWh ηλεκτρικής ενέργειας. Το 40% προήλθε από ΑΠΕ, το 38,6% από φυσικό αέριο και άνθρακα (ορυκτά καύσιμα) ενώ η πυρηνική ξεπέρασε το 20%.

Ο συνδυασμός μειωμένης βιομηχανικής ζήτησης, σημαντικής ανόδου των ΑΠΕ και της πυρηνικής παραγωγής είναι οι βασικοί συντελεστές για χαμηλότερη παραγωγή από την πλευρά μονάδων φυσικού αερίου και άνθρακα.

Παράλληλα, οι εισαγωγές LNG σε Ευρώπη και Τουρκία αυξήθηκαν περισσότερο από 12% την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 4 bcm, υψηλό 10μηνου, σύμφωνα με το Kpler.

Παρά ταύτα, αυτή την εβδομάδα οι αφίξεις φορτίων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν. Εκτιμάται ότι θα μειωθούν στα 3,1 bcm αν και η πρόβλεψη αυτή είναι προσωρινή.

Στα 36,33 ευρώ/MWh διαμορφώνεται σήμερα η τιμή για το συμβόλαιο ΤΤF, ενώ όλα τα προθεσμιακά των επομένων μηνών δεν ξεπερνούν τα 37 ευρώ.

Η αγορά δείχνει να εξομαλύνεται περαιτέρω, με τις προβλέψεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πλήρη ανακοπή του αυξημένου ρυθμού ζήτησης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της ρωσικής κρίσης μετά το 2025-2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης