Ενέργεια

Μontel: Πράσινο φως της ΕΕ στα κράτη μέλη για μπλόκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Μontel: Πράσινο φως της ΕΕ στα κράτη μέλη για μπλόκο στο ρωσικό φυσικό αέριο
Μεταξύ άλλων στη συμφωνία ορίζεται ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο δεν πρέπει να διαταράσσει την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ ή τις διασυνοριακές ροές μεταξύ χωρών της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν τη νομική εξουσία να μπλοκάρουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας που συμφωνήθηκε από τους νομοθέτες αργά την Παρασκευή (8/12).

Όπως αναμεταδίδει το montelnews, αυτό θα μπορούσε να γίνει για την προστασία των «ουσιωδών συμφερόντων ασφαλείας» μεμονωμένων χωρών ή της ΕΕ. Οι κανόνες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να περιορίσουν προσωρινά τις προσφορές για χωρητικότητα σε δίκτυα και τερματικούς σταθμούς εισαγωγής στα σημεία εισόδου φυσικού αερίου και LNG τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με τυχόν γειτονικές χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, και να λάβουν υπόψη τυχόν ανησυχίες που εκφράζονται.

Μεταξύ άλλων στη συμφωνία ορίζεται ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο δεν πρέπει να διαταράσσει την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ ή τις διασυνοριακές ροές μεταξύ χωρών της ΕΕ ή να υπονομεύει την ασφάλεια εφοδιασμού σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή την ΕΕ.

Η δύναμη της Ρωσίας προ εισβολής

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ - περίπου 155 bcm/έτος - πριν εισβάλει στην Ουκρανία πέρυσι και η ΕΕ έθεσε στόχο να είναι απαλλαγμένη από ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

Οι ρωσικές προμήθειες LNG και φυσικού αερίου αγωγών στην ΕΕ μειώθηκαν στα 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022 και η ΕΚ έχει προβλέψει ότι θα μειωθούν σε μόλις 40-45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ΕΕ έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και συναφών προϊόντων, καθώς και σε διάφορες επιχειρήσεις και ιδιώτες, λόγω του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, το μπλοκ δεν έχει επιβάλει επίσημα κανένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο ή το LNG.

Σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου

Η προσωρινή συμφωνία υποστήριξε επίσης την πρόταση της ΕΚ ότι οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις για ορυκτό αέριο χωρίς μηχανισμό για την εξάλειψη των σχετικών εκπομπών CO2 δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πέραν του 2049.

«Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή εγκλωβισμού της Ευρώπης στις εισαγωγές ορυκτών αερίων ενώ παράλληλα θα δώσει κίνητρα… ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε η Eυρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ έχει αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού που λείπει με LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ. Έχει δεσμευτικό στόχο να γίνει μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το πλήρες Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού οι κανόνες καταστούν δεσμευτικοί. Αυτό αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης