Ενέργεια

Ε.Ε: Το νέο «δικαίωμα» στα κράτη μέλη για αποδέσμευση από το ρωσικό αέριο

Ε.Ε: Το νέο «δικαίωμα» στα κράτη μέλη για αποδέσμευση από το ρωσικό αέριο
Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το προκαταρκτικό κείμενο σήμερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να δώσει στα κράτη μέλη την εξουσία να σταματούν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οποιοδήποτε κράτος μέλος θα μπορεί να εμποδίσει εταιρείες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αποκτούν χώρο στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι προσχέδιο νομικού κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να έχουν την εξουσία "εν μέρει ή όπου δικαιολογείται να περιορίζουν πλήρως" την πρόσβαση στις υποδομές σε φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προκειμένου να προστατεύσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα ασφαλείας, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το προκαταρκτικό κείμενο σήμερα (8.12), πρόσθεσε η έκθεση.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνεχίζουν στο μεταξύ τις συζητήσεις σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα 12ο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ρήτρες και αποδέσμευση

Όπως αναφέρουν οι FT, το σχετικό draft δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη αποδέσμευσης από τα συμβόλαια με τους Ρώσους, χωρίς να καταβάλλουν ρήτρες. Ο στόχος είναι η πλήρης αποδέσμευση μέχρι το 2027.

Το draft αυτό θα τεθεί υπόψη του Κοινοβουλίου για να οριστικοποιηθεί η τελική του μορφή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών θα συναντηθούν στις 19 Δεκεμβρίου για να συμφωνήσουν την παράταση των μέτρων, που έχουν να κάνουν με τη μείωση της κατανάλωσης του αερίου και το πλαφόν, αλλά η συμφωνία μπορεί να επιταχυνθεί με βάση τις σημερινές εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος, να μπορεί να αποκλείει εταιρείες από το να αγοράζουν αέριο είτε από Ρωσία, Λευκορωσία είτε μέσω των αγωγών LNG τέρμιναλς, σύμφωνα με το draft των Βρυξελλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης