Ενέργεια

Κομισιόν: Ρεκόρ στις ώρες αρνητικών τιμών – Αύξηση 850% το β᾽ τρίμηνο

Κομισιόν: Ρεκόρ στις ώρες αρνητικών τιμών – Αύξηση 850% το β᾽ τρίμηνο

Για 1.441 ώρες οι τιμές ήταν κάτω από το μηδέν σε πολλά χρηματιστήρια της Ευρώπης

 

Η τεράστια αύξηση των ωρών με αρνητικές τιμές στις χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, αλλά η πτώση των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού χαρακτήρισαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκε χθες.

Σε ότι αφορά τις αρνητικές τιμές ένα ζήτημα που προκύπτει λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση σημειώθηκε ρεκόρ. Συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 για 1.441 ώρες οι τιμές ήταν κάτω από το μηδέν σε πολλά χρηματιστήρια της Ευρώπης σημειώνοντας αύξηση, της τάξης του 850% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο τον Μάιο, λόγω της υψηλής ηλιακής και αιολικής παραγωγής και της χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας .

Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ συνέχισε να αυξάνεται φθάνοντας στο 46% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (από 41% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους), ενώ το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας με καύση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε στο 30% (από 33% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους).

Μείωση τιμών

Σε ότι αφορά τις τιμές σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών χονδρικής διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 89 ευρώ/MWh, κατά 53% χαμηλότερος σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Σε ετήσια βάση, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη παρουσίασαν μείωση των τιμών στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (που κυμαίνονταν από -63% έως -23%).

Η Ελλάδα η οποία συγκρίνεται με τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εμφανίζει σταθερά την υψηλότερη τιμή χονδρικής σε σχέση με τη Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Ουγγαρία μέχρι τις 4 Ιουνίου, οπότε και η τιμή αποκλιμακώνεται.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε (-6%) σε σύγκριση με το προηγούμενο επίπεδα του έτους.

Οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς πελάτες στις πρωτεύουσες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, οι τιμές λιανικής το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν 8% χαμηλότερες από το πρώτο τρίμηνο 2023.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο συνεχίστηκε η πτώση των τιμών σε όλη την Ευρώπη.

Στις τιμές αερίου για τα νοικοκυριά η Ελλάδα κατέγραψε τη τρίτη μεγαλύτερη πτώση, κατά 30% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 39% σε ετήσια βάση.

Συνολικά στην Ευρώπη, η μέση μηνιαία λιανική τιμή φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές μειώθηκε στα 11,08 λεπτά του ευρώ/kWh τον Ιούνιο από 11,78 ευρώ/kWh τον Μάιο και 11,47 ευρώ/kWh τον Απρίλιο του 2023. Η μέση τριμηνιαία λιανική τιμή του φυσικού αερίου των 11,44 λεπτών του ευρώ/kWh παραμένει πάντως υψηλότερη κατά 64% από το 2ο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από την προ κρίσης περίοδο. Ωστόσο έχει μειωθεί κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10% από το 2ο τρίμηνο 2022.

Η περαιτέρω μείωση της ζήτησης και η μεγάλη στροφή στις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) ειδικά από τις ΗΠΑ για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, έπαιξαν και παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς, όπως κινείται σήμερα. Τα νοικοκυριά στις χώρες της ΕΕ πάντως, επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2023, που είναι η περίοδος, η οποία αντανακλά τα αποτελέσματα της σταδιακής ομαλοποίησης της αγοράς 2023.

Μείωση 42% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο, το 2ο τρίμηνο 2023 η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 42% σε τριμηνιαία βάση (κυρίως λόγω της έναρξης της θερινής περιόδου, οπότε εκλείπει η ζήτηση για θέρμανση) και κατά 8% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση μειώθηκε στα 65 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και παρέμεινε κάτω από το εύρος κατανάλωσης πενταετίας 2017-2021.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 7,7% (στα 76,4 bcm) από τρίμηνο σε τρίμηνο, αλλά σε ετήσια βάση κατέγραψαν μείωση κατά 17,7%.

Η τριμηνιαία αύξηση αφορούσε κυρίως το LNG και όχι το φυσικό αέριο αγωγών, που όμως επίσης αυξήθηκε. Οι εισαγωγές αερίου αγωγών αυξήθηκαν κατά 4,6% (σε 43,2 bcm), ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 29%, κυρίως λόγω της πολύ χαμηλότερης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Άνοδος 10% στις εισαγωγές LNG

Οι συνολικές εισαγωγές LNG στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10% (σε 33,2 bcm) σε τριμηνιαία βάση και κατά 13% σε ετήσια βάση.

Η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο με μερίδιο 22% των παγκόσμιων εισαγωγών LNG το 2ο τρίμηνο, μπροστά από την Κίνα (18%) και την Ιαπωνία (15%). Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές της ΕΕ έχει μειωθεί κατά τα τρία τέταρτα από την περίοδο προ του πολέμου στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης