Με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής επιλύεται το ζήτημα που είχε ανακύψει για το ΦΠΑ που είχαν πληρώσει οι βιομηχανίες για την παροχή υπηρεσιών του διακοπτόμενου φορτίου.
Όπως είναι γνωστό, είχε ανακύψει ζήτημα διαφορετικής ερμηνείας μεταξύ της ΑΑΔΕ και του ΑΔΜΗΕ σε ότι αφορά τον ΦΠΑ της διακοψιμότητας.
Οι βιομηχανίες που παρείχαν τη συγκεκριμένη υπηρεσία μετά από σχετική κατεύθυνση από τον ΑΔΜΗΕ απέδωσαν ΦΠΑ 6%. Όταν διαπιστώθηκε από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο σχετικών ελέγχων, το ύψος του αποδιδόμενου ΦΠΑ, οι βιομηχανίες απειλήθηκαν με πρόστιμα, καθώς σύμφωνα με τη γνώμη της Αρχής, η διακοψιμότητα είναι υπηρεσία που υπάγεται στον 24% ΦΠΑ και όχι ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι στον χαμηλότερο συντελεστή του 6%.
Το ζήτημα διευθετείται ως προς το ότι έχει συμβεί μέχρι στιγμής, με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που αναφέρει ότι: «Η είσπραξη και απόδοση προς το Δημόσιο, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή που έχει γίνει μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για υπηρεσίες διακοπτόμενου ψορτίου κατ’ εφαρμογή των άρθρων 143 και Ι43Α του ν. 4001/2011 (Α 179), καλύπτει πλήρως τη φορολογική υποχρέωση, ως προς τον Φ.Π.Α., που γεννήθηκε σε σχέση με τις τιμολογηθείσες υπηρεσίες. Δηλώσεις Φ.Π.Α. για περιόδους μέχρι την έναρξη του παρόντος, οι οποίες περιλαμβάνουν συναλλαγές του πρώτου εδαφίου, είναι ακριβείς ως προς τον εφαρμοστέο συντελεστή για τις εν λόγω συναλλαγές».
Σε ό,τι αφορά για το τι θα συμβεί στο μέλλον εφόσον υπάρξει και πάλι το μέτρο της διακοψιμότητας, φαίνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ που πραγματοποιεί και τις δημοπρασίες για την παροχή της υπηρεσίας αυτής από τις βιομηχανίες, θα ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο του Κράτους.
www.worldenergynews.gr