Ενέργεια

Pouyanne: Οι ΑΠΕ θα «καταργήσουν» τα ορυκτά - Δαπανηρή η αποθήκευση άνθρακα

Pouyanne: Οι ΑΠΕ θα «καταργήσουν» τα ορυκτά - Δαπανηρή η αποθήκευση άνθρακα
Ο Pouyanne είπε ότι η δέσμευση και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρή και όχι η λύση για την απαλλαγή από τον άνθρακα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies έδωσε την υποστήριξή του σε μια διεθνή δέσμευση για τριπλασιασμό της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και η απομάκρυνση του άνθρακα.

«Χρειάζεται να τριπλασιάσουμε τις ΑΠΕ, γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να καταργήσουμε σταδιακά την ορυκτή ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά ο Patrick Pouyanne στο Reuters στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ντουμπάι.

Οι κυβερνήσεις σε προηγούμενες συνομιλίες για το κλίμα συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα, αλλά οι συνομιλίες, που φιλοξενούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν χωριστεί μέχρι στιγμής σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο των ορυκτών καυσίμων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εάν θα δοθεί προτεραιότητα στην τεχνολογία για τη μείωση ή τη δέσμευση των εκπομπών ή τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Pouyanne είπε ότι η δέσμευση και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρή και όχι η λύση για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Οι στόχοι του Ομίλου

Για την TotalEnergies, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι η μεγαλύτερη πηγή κερδών της, αλλά στοχεύει να αυξήσει τις δραστηριότητές της στις ανανεώσιμες πηγές στα 100 GW μεικτής εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030, από τα σημερινά 22 GW.

Προς το παρόν, προτιμούσε τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε αντίθεση με το πράσινο υδρογόνο, το οποίο είπε ότι ήταν «πρόωρο» για την TotalEnergies. Είπε επίσης ότι η μονάδα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας εξετάζει τις εμπορικές χρήσεις του άνθρακα αντί να τον αποθηκεύει. Παραμένει ασαφές εάν τα δεκάδες έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα παγκοσμίως είναι κερδοφόρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης