Ενέργεια

Reuters: Γιατί η Κίνα εξετάζει εφεδρικό σύστημα παραγωγής άνθρακα έως το 2027

Reuters: Γιατί η Κίνα εξετάζει εφεδρικό σύστημα παραγωγής άνθρακα έως το 2027
Η κίνηση έρχεται καθώς η Κίνα συνεχίζει να ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια

Η Κίνα θα δημιουργήσει ένα εφεδρικό σύστημα παραγωγής άνθρακα έως το 2027 για να σταθεροποιήσει τις τιμές και να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό άνθρακα, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει βάλει στόχο την σταδιακή του κατάργηση στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν προσχέδια (ανοικτά για διαβούλευση ως τις 6/1/2024) που δεν παρέχουν λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε το απόθεμα, αλλά στόχος είναι η διάθεση 300 εκατ. μετρικών τόνων ετήσιας παραγωγής άνθρακα «με δυνατότητα αποστολής» έως το 2030, που ισοδυναμεί με το 7% της παραγωγής του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και παραγωγός άνθρακα στον κόσμο. Πέρυσι παρήγαγε ένα ρεκόρ 4,5 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων.

Η βασική αιτία αυτής της πρωτοβουλίας

Η κίνηση έρχεται καθώς η Κίνα συνεχίζει να ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια μετά από μια ακραία εγχώρια έλλειψη άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 και την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση πέρυσι που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό ώθησε το Πεκίνο να ενισχύσει την εξόρυξη άνθρακα και να επιταχύνει τις εγκρίσεις για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, παρόλο που προηγουμένως είχε δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση άνθρακα στο πενταετές σχέδιο που ξεκινά το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης