Στην κορυφή της εντός των τειχών ενεργειακής επικαιρότητας είναι από χθες (5/12) η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή της TAQA, ενεργειακής εταιρείας με έδρα το Άμπου Ντάμπι.
Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι το Great Sea Interconnector, που διαδέχεται τον EuroAsia Interconnector.
Σημειώνεται πως η εν λόγω είδηση έγινε γνωστή από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλαίσιο παρέμβασής της στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου από το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.
Ποια είναι η TAQA
Oι ρίζες της εταιρείας είναι στο Άμπου Ντάμπι με επιχειρήσεις στα ΗΑΕ και όχι μόνο. Πρόκειται για μια πετυχημένη βιομηχανία με δραστηριότητες ενέργειας, νερού, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 11 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Στις προτεραιότητες της TAQA είναι η ενεργειακή μετάβαση με τις αποδοτικές τεχνολογίες να είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Όπως αναφέρει, η στροφή προς την καθαρή ενέργεια πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλά απαιτείται σωστή διαχείριση για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας.
Στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της εταιρείας είναι ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με το 2050 να αποτελεί ημερομηνία – ορόσημο για το net zero. H TAQA έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 οι ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 65% της ακαθάριστης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 150 GW, με σύμμαχό της τη Masdar.
Mάλιστα σκοπός είναι τα 2/3 του χαρτοφυλακίου νερού των 1.300 MIGD μέχρι το 2030 να χρησιμοποιούν αποδοτική αντίστροφη ώσμωση.
Φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες της TAQA
www.worldenergynews.gr