Αποκαλύψεις για το νέο επίτευγμα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας στο energypost.eu
Οι διακοπτόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας και η ανάγκη χρήσης κάθε kWh όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, σημαίνει ότι οι Διαχειριστές Συστημάτων Διανομής (ΔΣΔ) πρέπει να αναπτύξουν λύσεις βελτιστοποίησης και γρήγορα.
Η Gridspertise (θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ENEL) παρέχει λύσεις τελευταίας τεχνολογίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα energypost.eu ο Robert Denda (Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας) «δεν πρόκειται μόνο για έξυπνους μετρητές αιχμής, αλλά για μια ολόκληρη σειρά λύσεων που έχουν αναπτυχθεί από αυτούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Η Gridspertise δείχνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία για να διασφαλίσει ότι οι λύσεις της προβλέπουν τις μελλοντικές πιέσεις στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της βιωσιμότητας και του περιβάλλοντος.
Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης
Σήμερα, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης και καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων (παραγωγών, διαχειριστών δικτύων και τελικών χρηστών).
Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει όλο και πιο «έξυπνα» και ψηφιακά, καθιστώντας το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πιο αξιόπιστο, ανθεκτικό και ευέλικτο, μειώνοντας το κόστος και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.
Παρόλα αυτά απαιτείται μια σειρά επενδύσεων για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δικτύων.
Η ΕΕ θα επενδύσει 584 δισ. ευρώ στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030
Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022 περιλαμβάνει επενδύσεις περίπου 584 δισεκατομμυρίων ευρώ (400 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στα δίκτυα διανομής εκ των οποίων 170 δισεκατομμύρια για ψηφιοποίηση) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
Οι ΔΣΔ μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία ψηφιοποίησης των δικτύων με μέτρα όπως η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Αυτές οι συσκευές αποτελούν βασικό μέρος της αλλαγής και η αγορά τους πρόκειται να αναπτυχθεί (προβλέπονται επενδύσεις περίπου 24,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Ευρώπη για την ανάπτυξή τους την περίοδο 2021-2027).
Οι 100 εκατ. έξυπνοι μετρητές της Gridspertise σε πολλές χώρες
Η Gridspertise γιόρτασε πρόσφατα το ορόσημο των 100 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών που παραδόθηκαν. Πρόκειται για επιβεβαίωση της αξιοπιστίας και της τεχνογνωσίας της Gridspertise στον τομέα της ψηφιοποίησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα, οι έξυπνοι μετρητές της εταιρείας εγκαθίστανται μαζικά σε Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Μάλτα, Βραζιλία και Χιλή.
Επίσης αποτελούν μέρος πρωτοβουλιών για την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας στην Κολομβία, το Περού και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Οι λύσεις που προσφέρονται έχουν δοκιμαστεί επιτόπου για τη διαχείριση έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.
Λεπτομέρειες για τους έξυπνους μετρητές, το ορόσημο και το μέλλον της Gridspertise, έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Robert Denda μέσω συνέντευξης που έδωσε στο energypost.eu.
Αναλυτικά:
1. Μπορείτε να εξηγήσετε το ρόλο των έξυπνων μετρητών στη μετάβαση στα πιο ψηφιακά και έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας;
Οι έξυπνοι μετρητές είναι τα θεμελιώδη στοιχεία των έξυπνων δικτύων καθώς συλλέγουν δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τα κοινοποιούν στους χρήστες και τους προμηθευτές τους.
Στην πραγματικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση των καταναλωτών με τους διανομείς ενέργειας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και να διασφαλίζουν την αξιοπιστία του δικτύου.
Οι λύσεις έξυπνων μετρητών παρέχουν στους ΔΣΔ πληροφορίες για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας διαδικασίες λειτουργίας και συντήρησης, όπως η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που διαφορετικά θα απαιτούσαν επιτόπιες επιθεωρήσεις. Επιτρέπουν επίσης την παρακολούθηση της εξισορρόπησης φορτίου στο δίκτυο διανομής, ώστε η υποδομή να μπορεί να λειτουργεί πάντα στην καλύτερη κατάσταση, μεγιστοποιώντας την απόδοση και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα αστοχίας.
Οι έξυπνοι μετρητές διευκολύνουν ακόμα την ενσωμάτωση των ΑΠΕ επιτρέποντας την παρακολούθηση της ενέργειας που παράγεται σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται καλύτερα τη διαλείπουσα φύση αυτών των πηγών.
Τέλος, δίνουν τη δυνατότητα στους τελικούς πελάτες να επωφεληθούν από λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ενθαρρύνοντας πιο βιώσιμη συμπεριφορά και αυξημένη ενεργειακή απόδοση.
2. 100 εκατομμύρια έξυπνοι μετρητές με τεχνολογία Gridspertise είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Πώς το καταφέρατε;
Το ορόσημο των 100 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών που παράγονται, συνδέεται σίγουρα με τις γερές βάσεις μας στον Όμιλο Enel, αλλά αυτό το ορόσημο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τις ομάδες σχεδιασμού και κατασκευής της Gridspertise, οι οποίες ενσωματώνουν τη δέσμευσή μας στην καινοτομία.
Η 20ετής εμπειρία μας στη διανομή ενέργειας μάς επέτρεψε να δημιουργήσουμε προϊόντα που έχουν πολλά χαρακτηριστικά προστιθέμενης αξίας όσον αφορά την αξιοπιστία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη βιωσιμότητα, παρέχοντας οφέλη σε ολόκληρο το οικοσύστημα των διανομέων ενέργειας.
Οι έξυπνοι μετρητές μας χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο πεδίο από δεκάδες DSO διαφορετικών μεγεθών και γεωγραφιών.
Επιπλέον, προσφέρουμε κάτι περισσότερο από απλή τεχνολογία μέτρησης. Συγκεκριμένα η Gridspertise παρέχει λύσεις και υπηρεσίες λογισμικού και είναι επίσης σε θέση να υποστηρίξει DSO με έξυπνη μέτρηση με το κλειδί στο χέρι ως έργα υπηρεσίας, τα οποία περιλαμβάνουν τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό, την εγκατάσταση, την ενοποίηση, τη λειτουργία και το end-to-end συντήρηση ολόκληρης της υποδομής.
3. Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε για να φτάσετε σε αυτό το ορόσημο;
Σε σύγκριση με άλλα προϊόντα όπως τα smartphone, οι έξυπνοι μετρητές έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 15 χρόνια και αυτό αποτελεί πρόκληση σε επίπεδο σχεδιασμού, επειδή τόσο το υλικό όσο και το υλικολογισμικό, πρέπει να σχεδιαστούν για να χειρίζονται πιθανές εξελίξεις προϊόντων.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας. Η κύρια πρόκληση είναι η εισαγωγή καινοτόμων εξαρτημάτων.
Επιπλέον, στην πρόβλεψη πιθανών μελλοντικών εξελίξεων, πρέπει να βρεθεί ο σωστός συμβιβασμός μεταξύ της ευελιξίας για προσθήκη νέων λειτουργιών και της απαίτησης για διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Η τελευταία γενιά ιταλικών έξυπνων μετρητών έχει σχεδιαστεί με έμφαση στο περιβάλλον και την κυκλική οικονομία. Αυτές οι νέες συσκευές μπορούν να παραχθούν με ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά από έξυπνους μετρητές πρώτης γενιάς. Πρωτοβουλίες επαναχρησιμοποίησης θα εφαρμοστούν επίσης στην Ισπανία και τη Βραζιλία τα επόμενα χρόνια.
4. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στην τεχνολογία και τις δυνατότητες των έξυπνων μετρητών τα τελευταία 20 χρόνια;
Οι πρώτοι έξυπνοι μετρητές στόχευαν να ψηφιοποιήσουν τις ενδείξεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας λειτουργικά οφέλη και οφέλη τιμολόγησης. Η χρήση τους έφερε απλότητα και διαφάνεια, βελτιώνοντας τη σχέση μεταξύ πελατών και διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας και έγιναν οι πιο «έξυπνες» συσκευές στο δίκτυο χαμηλής τάσης.
Σήμερα, μετατρέπονται σε πραγματικούς αισθητήρες δικτύου ικανούς να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες, σε περίπτωση σχετικών συμβάντων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο παρακολούθησης.
Οι τελευταίες γενιές έξυπνων μετρητών μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του δικτύου και την ανάπτυξη κατανεμημένων ενεργειακών πόρων. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν ενεργό ρόλο στην αγορά ενέργειας χάρη στα υψηλά πρότυπα απόδοσης και τις νέες λειτουργίες.
Το Gridspertise προσφέρει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο λύσεων, προσαρμοσμένων στις διαφορετικές απαιτήσεις της αγοράς και συμβατές με διαφορετικές τεχνολογίες επικοινωνίας: από λύσεις PLC (επικοινωνία με γραμμή ρεύματος) και RF έως υβριδικές λύσεις, έως λύσεις κινητής τηλεφωνίας (LTE-M; NB-IoT). Για να διασφαλίσουμε ότι οι λύσεις μας είναι συμβατές με τα διεθνή πρότυπα, έχουμε ενταχθεί σε διάφορες ενώσεις όπως DLMS, G3-Hybrid, PRIME, WiSun κ.λπ.
Η τελευταία γενιά έξυπνων μετρητών μπορεί να συμβουλεύει τους τελικούς πελάτες για τη συμπεριφορά τους με βάση τα δεδομένα που παράγονται σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα παραγωγής τους.
Αυτά τα προϊόντα επιτρέπουν επίσης στους DSO να εντοπίζουν απάτες και παραβιάσεις με αυξανόμενη ακρίβεια.
5. Γιατί οι διανομείς ενέργειας επιλέγουν το Gridspertise;
Η Gridspertise είναι ένας πελατοκεντρικός συνεργάτης που χρησιμοποιεί την εκτεταμένη εμπειρία που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο ενός DSO για να προσφέρει λύσεις που ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες κάθε πελάτη. Προερχόμαστε από τον κόσμο της διανομής ενέργειας με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε μια συνεργασία με τους διανομείς που μας επιτρέπει να βελτιώνουμε τα προϊόντα που παράγουμε καθημερινά.
Η Gridspertise προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των δικτύων διανομής.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχει σχεδιαστεί ως ένα ανοιχτό οικοσύστημα που συνδυάζει έξυπνες εφαρμογές.
6. Ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον της έξυπνης μέτρησης;
Ο κλάδος των έξυπνων μετρήσεων καθοδηγείται από τάσεις που βλέπουν μια αυξανόμενη ηλεκτροδότηση του ενεργειακού συστήματος, την ανάγκη για ένα αποδοτικό και βιώσιμο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την αδιάκοπη ανάπτυξη κατανεμημένων ενεργειακών πόρων (DER) και την επακόλουθη μετατροπή των παραδοσιακών δικτύων σε έξυπνα πλέγματα.
Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προωθούν προγράμματα για την υιοθέτηση αυτών των λύσεων, αξιοποιώντας διαφορετικές τεχνολογίες επικοινωνίας.
Το Gridspertise ανταποκρίνεται σε αυτές τις τάσεις με λύσεις σχεδιασμένες για DSO που υπάρχουν σε διαφορετικές χώρες, με γεωγραφικές διαμορφώσεις που κυμαίνονται από αστικά έως αγροτικά περιβάλλοντα.
Συγκεκριμένα εισάγει ένα νέο ευέλικτο έξυπνο μετρητή προσαρμοσμένο για να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες. Ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, αυτή η συσκευή τους επιτρέπει να αλλάζουν ή να προσαρμόζουν την τεχνολογία επικοινωνίας απευθείας στο πεδίο, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν την καταλληλότερη λύση από μια ποικιλία πρωτοκόλλων επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένων των Hybrid PLC και RF, Cellular LTE και Cellular NB- IoT).
Μπορούμε να προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από απλές λύσεις SaaS έως την πλήρη διαχείριση έργων, και να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε πελάτη.
Η πρόσφατη εξαγορά μας της Aidon (κορυφαίος πάροχος λύσεων, εφαρμογών και υπηρεσιών έξυπνου δικτύου και έξυπνης μέτρησης στις Σκανδιναβικές χώρες), ταιριάζει απόλυτα σε αυτή τη στρατηγική.
Καθώς θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε τις λύσεις μας, θα επιτρέψουμε στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας να προσαρμοστεί ψηφιακά στην ταχέως μεταβαλλόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα.
www.worldenergynews.gr