«Πόλεμος» μεταξύ δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ενώσεων φωτοβολταϊκών (pv-magazine.com)

«Πόλεμος» μεταξύ δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ενώσεων φωτοβολταϊκών (pv-magazine.com)

SolarPower Europe εναντίον ESMC

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 24/11/2023 στη γαλλική καθημερινή Le Monde ήταν η σπίθα που πυροδότησε τον «πόλεμο» ανάμεσα σε δύο από τις πιο εξέχουσες ευρωπαϊκές ενώσεις φωτοβολταϊκών της Ευρώπης.


Πρόκειται για
την SolarPower Europe και τη νεοφερμένη (υφίσταται τα τελευταία 3 χρόνια) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κατασκευής Ηλιακών (ESMC).


Το pv-magazine.com εξέτασε το θέμα για να ξεδιαλέξει τον πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το ρήγμα στον τομέα.

 

Το επίμαχο δημοσίευμα της Le Monde

Σύμφωνα με τη Le Monde, η SolarPower Europe (με έδρα τις Βρυξέλλες) φέρεται να προσπαθεί να αποδυναμώσει το σχέδιο νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με την απαγόρευση εισαγόμενων προϊόντων που κατασκευάζονται (εν μέρει ή εξ ολοκλήρου) με καταναγκαστική εργασία.

Η SolarPower διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς στο άρθρο ειδήσεων και στο περιοδικό pv.

Η Walburga Hemetsberger (Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe) δήλωσε στο περιοδικό pv ότι η ισχυρή ένωση 300 μελών (αποτελείται από το 13% των επιχειρήσεων με έδρα στην Κίνα), δεν προσπαθεί να υποβαθμίσει τη νομοθεσία της ΕΕ.

«Στόχος μας είναι και ήταν, να διασφαλίσουμε ότι η νομοθεσία μπορεί να κάνει αυτό που σκοπεύει, δηλαδή να σταματήσει την εισαγωγή προϊόντων που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία στην ΕΕ», είπε.

Το άρθρο της Le Monde ανέφερε ότι δύο εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν και ένα email δείχνουν ότι η SolarPower Europe είναι επίσης αντίθετη στην αρχή της αντιστροφής του βάρους της απόδειξης και αντ' αυτού επιλέγει το πρόγραμμα Solar Stewardship Initiative (SSI) που ξεκίνησε το 2021. Η Hemetsberger το διέψευσε.

«Δεν έχουμε προτείνει ποτέ ότι το SSI θα πρέπει να αντικαταστήσει την Απαγόρευση της Καταναγκαστικής Εργασίας ή τις σχετικές προσπάθειες βιωσιμότητας», είπε. «Το SSI θα χρησιμεύσει για την επιτάχυνση των στόχων και της εφαρμογής της Απαγόρευσης της Καταναγκαστικής Εργασίας, της Οδηγίας για τη Δέουσα Επιμέλεια για την Εταιρική Αειφορία και άλλης νομοθεσίας».

Η Hemetsberger είπε ότι η SolarPower Europe συμφώνησε με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις εταιρείες που διατηρούν το βάρος της απόδειξης. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τροποποιήθηκε από μέλη του Κοινοβουλίου, καλεί την Επιτροπή να καταρτίσει έναν κατάλογο γεωγραφικών περιοχών και οικονομικών τομέων που διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» χρήσης καταναγκαστικής εργασίας, με το βάρος της απόδειξης να βαρύνει τις εταιρείες να αποδείξουν ότι δεν χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

 

Η αντίδραση του ESCM

Μόλις γνωστοποιήθηκε η υπόθεση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κατασκευής Ηλιακής Ενέργειας (ESCM) δημοσίευσε το δικό του δελτίο Τύπου.

Ο Jens Holme (Διευθυντής πολιτικής του οργανισμού με έδρα τις Βρυξέλλες), δήλωσε ότι «η αποδυνάμωση της νομοθεσίας είναι εξαιρετικά καταστροφική» και δεν συνάδει με την κοινωνική ευθύνη του κλάδου.

Στην ESMC, απογοητευόμαστε όταν μαθαίνουμε ότι τέτοιες αξίες συνδέονται με τον κλάδο μας.

Αναμένουμε από τους συναδέλφους μας από τη SolarPower Europe να καταστήσουν σαφή τη θέση τους. Δε θέλετε αυστηρή απαγόρευση όλων των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας;»

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι διευρύνεται ένα ρήγμα μεταξύ των εμπορικών φορέων. Ωστόσο, ο διαχωρισμός στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας δεν είναι νέος.


Δράσεις της Ένωσης EU ProSun

Η Ένωση EU ProSun ιδρύθηκε το 2012 με στόχο την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας φωτοβολταϊκών ενάντια στις διαφαινόμενες δυνάμεις της κινεζικής βιομηχανίας κατασκευής μονάδων.

Έκανε εκστρατεία για την εισαγωγή δασμών αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων σε κινεζικά ηλιακά προϊόντα, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει ένα όριο ελάχιστης τιμής για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ το 2013. Η EU Prosun κατέστη ανενεργή το 2018 μετά από πολλά χρόνια μάχης με ηγεμονική ένωση, η οποία δεν ήταν υπέρ της εισαγωγής κινεζικών μέτρων περιορισμού της ενότητας.

 

Διάσταση απόψεων μεταξύ ESCM και η SolarPower

Το ESCM και η SolarPower Europe εξέφρασαν επίσης πρόσφατα αντίθετες απόψεις σχετικά με τον πρόσφατα υποστηριζόμενο νόμο της ΕΕ για το Net-Zero Industry Act του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Dries Acke (Διευθυντής πολιτικής της SolarPower Europe), προειδοποίησε ότι οι απαιτήσεις του νόμου για τον περιορισμό των δημοπρατούμενων έργων που χρησιμοποιούν τεχνολογία που προέρχεται από την ΕΕ, μπορεί να είναι «κόκκινο πανί» για τον ηλιακό τομέα και για όσους δεσμεύονται στους στόχους της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια και το κλίμα.

Ωστόσο, ο Žygimantas Vaičiūnas (Διευθυντής πολιτικής της ESMC), ακολούθησε μια διαφορετική οδό και είπε ότι ο νόμος ευθυγραμμίζεται «ιδανικά» με τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ερωτηθείς εάν αυτές οι νέες διαιρέσεις είναι επωφελείς για τον ηλιακό τομέα, η Hemetsberger της SolarPower Europe είπε ότι οποιαδήποτε φαινομενική διχόνοια - ή αυτό που αναφέρει ως "αποχρώσεις στην τοποθέτηση" - είναι "λυπηρό", καθώς αποδυναμώνει τη συνολική φωνή της ηλιακής βιομηχανίας. «Η πρόκληση της εποχής μας απαιτεί μια ενωμένη εκπροσώπηση του κλάδου», είπε.

Ο Holme της ESMC είπε στο περιοδικό pv ότι η ένωση του ευνοεί σθεναρά τους ευρωπαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και τη συνολική βιομηχανία και η SolarPower Europe «θα μπορούσε» να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις αξίες.

Στο τέλος της ημέρας είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν έναν κοινό εχθρό, τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, η κλιματική μετάβαση, που εξαρτάται από τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη σταδιακή εισαγωγή των φωτοβολταϊκών, «δεν πρέπει» να μολυνθεί με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή θέση ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως η καταναγκαστική εργασία, θα πρέπει να είναι απαγορευμένη ζώνη για τον ευρωπαϊκό ηλιακό τομέα», είπε ο Χολμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης