Ενέργεια

Πονοκέφαλος για την ΡΑΑΕΥ το WACC 10% για την τριετία '24-'27 που ζητά η ΔΕΔΑ (Italgas) - Επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές

Πονοκέφαλος για την ΡΑΑΕΥ το WACC 10% για την τριετία '24-'27 που ζητά η ΔΕΔΑ (Italgas) - Επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές

Τι θα αλλάξει στα τιμολόγια - Λιγότεροι καταναλωτές θα καλούνται να καλύψουν το κόστος των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων

 

Με μαξιμαλιστικές διαθέσεις προσέρχονται οι ιταλοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ Υποδομών στις διαπραγματεύσεις με τη ΡΑΑΕΥ για το Wacc της υπόλοιπης τρέχουσας ρυθμιστικής περιόδου (2024-2027). Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ είχε εγκρίνει Wacc μόνο για το 2023 και όχι για το σύνολο της ρυθμιστικής περιόδου (2023-2027) κατ' εξαίρεση και στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ που κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους νέους μετόχους της Italgas να επανεξετάσουν τις επενδύσεις των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών.


Η Italgas αφού ολοκλήρωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της ΕΔΑ Αττικής, στη ΔΕΔΑ διεκδικεί Wacc για την τριετία 24-27 που έχει προκαλέσει νευρική κρίση στην ηγεσία της ΡΑΑΕΥ.

Δύσκολες διαπραγματεύεσεις

Η ενοποιημένη πλέον ΔΕΔΑ κατέθεσε αίτημα για Wacc που προσεγγίζει το 10%, όταν το αντίστοιχο ύψος που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ για το 2023 ήταν 8,57% και το 2022 7,03%. Το αίτημα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη ΡΑΑΕΥ η οποία προετοιμάζεται για ένα σκληρό κύκλο διαπραγματεύσεων, αντιπροτείνοντας σύμφωνα με πληροφορίες Wacc κάτω από 8,5%. Η κατά το δυνατόν συγκράτηση του κόστους αποτελεί βασική παράμετρος καθορισμού τόσο του Wacc όσο και των τιμολογίων για τη ΡΑΑΕΥ, πρακτική που ακολουθεί όχι μόνο στην περίπτωση της ΔΕΔΑ αλλά συνολικότερα τους Διαχειριστές δικτύων και που την έχει φέρει στο παρελθόν σε ρήξη, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την υψηλών τόνων δημόσια διαμάχη με τον ΑΔΜΗΕ.

Επιβάρυνση καταναλωτών

Το ύψος του Wacc αποτελεί βασική παράμετρο καθορισμού του ετήσιου ρυθμιστικού εσόδου της εταιρίας και ακολούθως των τιμολογίων και η ΡΑΑΕΥ θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου καθιστά αναπόφευκτες τις αυξήσεις χρεώσεων στα τέλη δικτύου διανομής καθώς λιγότεροι καταναλωτές θα καλούνται να καλύψουν το κόστος των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων.

Eπιπλέον, τη συγχώνευση των θυγατρικών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) θα ακολουθήσει και η ενοποίηση των τιμολογίων ώστε να είναι ενιαίο και στις τρεις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται η ενοποιημένη πλέον εταιρία.

Αυτό θα μεταφραστεί σε μεγάλες αυξήσεις για τους καταναλωτές της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που λόγω υψηλής ανάπτυξης απολαμβάνουν σήμερα τα χαμηλότερα τιμολόγια, σε μικρότερες αυξήσεις για τους καταναλωτές της ΕΔΑ Αττικής και μειώσεις για τους καταναλωτές της ΔΕΔΑ που είναι η εταιρία με το μικρότερο πελατολόγιο αλλά μα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια βάσει του προγράμματος ανάπτυξης που προωθεί η Italgas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης