Από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2022, η Ευρώπη και τμήματα της Ασίας βγήκαν αλώβητα από ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση τους γρήγορα.
O αναλυτής του Reuters, John Kemp σχολιάζει την τρέχουσα επικαιρότητα στο ενεργειακό παιχνίδι, επισημαίνοντας ότι 18-24 μήνες αργότερα η προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, με τα αποθέματα ενέργειας να είναι σε μη ανησυχητικά επίπεδα και οι τιμές να επανέρχονται προς τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Προβλέπει μελλοντικές ταραχές στην αγορά, η οποία βέβαια παρουσιάζει εξαιρετική προσαρμοστικότητα.
Πετρέλαιο
Στην αγορά πετρελαίου, η εγχώρια παραγωγή αργού και συμπυκνωμάτων των ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται και ξεπέρασε το προ-πανδημικό υψηλό της, τον Αύγουστο του 2023. Άλλες πηγές παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ αυξάνονται επίσης σταθερά.
Μέχρι τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023, οι φόβοι για υπερπαραγωγή και πιθανή συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου είχαν αντικαταστήσει τις ανησυχίες για ανεπαρκή αποθέματα και ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων. Σε απάντηση, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον OPEC+ έχουν περικόψει πολλές φορές την παραγωγή για να αποτρέψουν μια αρχική δημιουργία αποθεμάτων, σε πλήρη αντίθεση με την πίεση που τους ασκήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα να αυξήσουν την παραγωγή για να ανακουφίσουν τις αναμενόμενες ελλείψεις.
Φυσικό αέριο
Η ταχεία προσαρμογή ήταν επίσης εμφανής στο φυσικό αέριο, όπου τα αποθέματα των ΗΠΑ ήταν σταθερά πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας από τον Φεβρουάριο του 2023 και οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ρυθμούς ρεκόρ.
Στην Ευρώπη, η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται σε εποχιακά επίπεδα ρεκόρ συνεχώς από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023 μετά από έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα το 2022/23 και απότομη πτώση της κατανάλωσης αερίου στην ενεργοβόρο βιομηχανία.
Η συνολική χρήση φυσικού αερίου στις 7 κορυφαίες καταναλώτριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία - μειώθηκε κατά 13% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 σε σύγκριση με τον εποχικό μέσο όρο της δεκαετίας πριν από την εισβολή. 2012-2021. Σε πραγματικούς όρους, οι τιμές για το επόμενο έτος ήταν κατά μέσο όρο 53 ευρώ μέχρι στιγμής το 2023 σε σύγκριση με 23 ευρώ την πενταετία μεταξύ 2015 και 2019 και 32 ευρώ μεταξύ 2010 και 2014. Ενώ οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, δεν βρίσκονται πλέον σε επίπεδα κρίσης και είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2024.
Άνθρακας
Μια ακόμη πιο βαθιά προσαρμογή σημειώθηκε στον άνθρακα, με τη ζήτηση να μειώνεται απότομα καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν γίνει πιο άφθονες ενώ η παραγωγή ορυχείων έχει αυξηθεί.
Από την πλευρά της παραγωγής, η Κίνα, το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στον κόσμο, αύξησε την παραγωγή κατά 425 εκατομμύρια τόνους (10%) το 2022 και την ενίσχυσε κατά άλλους 144 εκατομμύρια τόνους (4%) μέχρι στιγμής τους πρώτους δέκα μήνες του 2023.
Η σημασία της προσαρμογής
Κάθε αγορά έχει βιώσει μια ελαφρώς διαφορετική διαδικασία προσαρμογής. Στο πετρέλαιο, η κατανάλωση αυξήθηκε πιο αργά λόγω της επιβράδυνσης του οικονομικού κύκλου, ενώ η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ+ αυξήθηκε ταχύτερα, ωθώντας την αγορά προς το πλεόνασμα.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Ευρώπη βίωσε έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα το 2022/23, ο οποίος μείωσε την κατανάλωση και επίσης σημείωσε μεγάλη μείωση στη βιομηχανική ζήτηση από τους πιο ενεργοβόρους χρήστες, καθώς τα εργοστάσια ανέστειλαν την παραγωγή.
Στον άνθρακα, η αυξανόμενη παραγωγή ορυχείων της Κίνας και η εκθετική αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών από αιολική και ειδικά ηλιακή έχουν μειώσει τις ελλείψεις και επέτρεψαν στις γεννήτριες να ενισχύσουν τα αποθέματα καυσίμων.
www.worldenergynews.gr