Ενέργεια

Γερμανία: Παράταση για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ζητούν οι εισαγωγείς

Γερμανία: Παράταση για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ζητούν οι εισαγωγείς

Δεν υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού χωρίς εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που καίνε λιθάνθρακα σύμφωνα με τον πρόεδρο του VDKi Alexander Beth

 

Οι εισαγωγείς λιθάνθρακα της Γερμανίας θέλουν η κυβέρνηση του Βερολίνου να παρατείνει τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής σκληρού άνθρακα σε ηλεκτρική ενέργεια που στρατολογήθηκαν στην ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους πέρα από το στοχευμένο τέλος του Μαρτίου 2024, ανακοίνωσε το λόμπι VDKi.

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αφήνουν τους Ευρωπαίους και Γερμανούς καταναλωτές ευάλωτους σε κραδασμούς στον ενεργειακό εφοδιασμό, γεγονός που καθιστά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μια εναλλακτική λύση στην καύση άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε η VKDi σύμφωνα με το Εnergymarketprice.

"Δεν υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού χωρίς εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που καίνε λιθάνθρακα", δήλωσε ο πρόεδρος Alexander Bethe. «Πρέπει να επεκταθεί ο σχετικός νόμος για την προετοιμασία εγκαταστάσεων αναμονής».

Η VDKi, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, είπε ότι ο στόλος των σταθμών παραγωγής ενέργειας από σκληρό άνθρακα - συνολικής ισχύος 18 γιγαβάτ (GW) - ήταν καλά προετοιμασμένος για το χειμώνα, καλύπτοντας τα κενά από την πλήρη πυρηνική έξοδο της Γερμανίας τον Απρίλιο.

Συμμετοχή στην αγορά

Η κυβέρνηση το 2022 επέτρεψε προσωρινά 6 GW αδρανοποιημένων μονάδων λιθάνθρακα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που λειτουργούν από τη Steag και την Uniper, να συμμετάσχουν στην αγορά εάν η παροχή φυσικού αερίου υπολείπεται των απαιτήσεων.

Η γερμανική χειμερινή ζήτηση ισχύος μπορεί να ανέλθει σε έως και 80 GW. Ο Bethe είπε ότι οι παγκόσμιες αγορές άνθρακα παρείχαν αξιόπιστες διαδρομές αποστολής και ποικιλομορφία προέλευσης.

Σύμφωνα με τον Bethe η Γερμανία θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει νέες μονάδες με καύση αερίου, που ευνοούνται από τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, για να αντικαταστήσουν τα 18 GW δυναμικότητας άνθρακα τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να εκδώσει τη στρατηγική του για σχετικό διαγωνισμό.
Οι εγκαταστάσεις χρειάζονται για να παρέχουν σταθερή ενέργεια όταν οι διαλείπουσες αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις δεν παραδίδουν.

Το σχέδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η χαμηλή επενδυτική διάθεση και οι μεγάλοι χρόνοι έγκρισης και κατασκευής.
Η VDKi είπε ότι χωριστά οι εθνικές εισαγωγές λιθάνθρακα φέτος πιθανότατα θα έχουν μειωθεί σε περίπου 34 εκατομμύρια τόνους από 44,6 εκατομμύρια το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης