Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, η Μαρία Ρίτα Γκάλι Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ τόνισε ότι «Έχουμε Hub στην Ελλάδα και τώρα το σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε πολλαπλότητα στις πηγές προμήθειας και σε προμηθευτές. Η Τουρκία έχει πολύ λιγότερες πηγές προέλευσης αερίου, μόνο τη Ρωσία και το Αζερμπαιτζαν. Τα traded Hub στην Ευρώπη που έχουν πετύχει γιατί έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν πολλαπλούς προμηθευτές αλλά στην Ευρώπη δεν έχουμε τους πολλούς παραγωγούς που έχει η Αμερική και τις πολλές πηγές διαφορετικών προμηθευτών.
«Δεν χρειαζόμαστε άλλο traded Hub στην Ελλάδα. Είναι διαφορετικό να θέλουμε στην Ελλάδα να έχουμε τις υποδομές για να δεχόμαστε αέριο από διαφορετικές πηγές και είναι άλλο ένα traded Hub που θα διαμορφώνει αξιόπιστα τις τιμές. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο πουθενά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και εξαρτόμαστε από τις τιμές που διαμορφώνονται στο TTF.
Οι νέες υποδομές που δημιουργούνται στη Βόρειο Ελλάδα θα αυξήσουν τη ρευστότητα του συστήματος και η Ελλάδα γίνεται σταδιακά ένα σημείο εισόδου για διαφορετικές πηγές προμήθειας αερίου και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εισάγουν αέριο στην Ελλάδα και σταδιακά μπορεί να διαμορφώνεται η τιμή αερίου στην περιοχή μας με βάση τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης» τόνισε η κυρία Γκάλι.
Επίσης σημείωσε ότι το φυσικό αέριο έχει την ευελιξία να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες και θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια ακόμη.
«Το φυσικό αέριο ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν και μέσα σε λίγους μήνες κάλυψε τόσο την ανάγκη για διαθεσιμότητα όσο και την ανάγκη για προσιτές τιμές, αποδεικνύοντας μεγάλη ευελιξία. Το φυσικό αέριο θα διατηρήσει και στο μέλλον ένα σημαντικό ρόλο και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο για την εξασφάλιση ευελιξίας και ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και αντοχής του ηλεκτρικού συστήματος στην Ευρώπη», τόνισε.
www.worldenergynews.gr