Ενέργεια

Κυπριακό Δημόσιο και HAE προς είσοδο στον EuroAsia - Eξετάζονται και άλλα funds

Κυπριακό Δημόσιο και HAE προς είσοδο στον EuroAsia - Eξετάζονται και άλλα funds
Tροποποίηση της ΑΕΠΟ για τον Σταθμό της Δαμάστας για τον Αττικής - Κρήτης
Θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού SPV θα συστήσει το επόμενο διάστημα ο  ΑΔΜΗΕ προκειμένου να αναλάβει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ ( Euroasia Interconnector).  Ήδη με την ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του φορέα υλοποίησης,  ενδιαφέρον για συμμετοχή στον  Euroasia Interconnector έχει εκδηλωθεί από το ισραηλινό fund Aluma, με αρχικό στόχο το 33% μαζί με τον ΑΔΜΗΕ, ενώ  είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα διευκολυνθεί και η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Άλλωστε, για το έργο της καλωδιακής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ EuroAsia Inteconnector, είχε τοποθετηθεί προ ημερών και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος  Παπαναστασίου, ο οποίος ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως το κράτος θα επιλέξει να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης και θα διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στηρίζει το έργο μέσω της διευκόλυνσης “Ενώνοντας την Ευρώπη”, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα €100 εκατ. που περιλήφθηκαν ως δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Tα ΗΑΕ

Επίσης επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia, αλλά και από Ευρωπαίους Διαχειριστές, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για τη συνέχιση του έργου. Σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα διατηρεί ο ΑΔΜΗΕ.
 
Την περασμένη Παρασκευή  σε συνάντηση του κ. Παπαναστασίου με την Υφυπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρας Σδούκου συζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον συντονισμό των δύο υπουργείων  και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων των δυο χωρών (Ρυθμιστικές Αρχές και Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς)  προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου - Ισραήλ.  

Οι επικεφαλείς των δύο υπουργείων  συζήτησαν για τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε   να προχωρήσει  το έργο και κατέγραψαν τα βήματα που απαιτούνται για τη μεταφορά των αδειών στον νέο project promoter.  Τους απασχόλησαν επίσης   ζητήματα που αφορούν στην επιχορήγηση της διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  Connecting Europe Facility  με το ποσό των 657 εκατ. ευρώ και τις συζητήσεις με τον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης CINEA  για την επιτάχυνση εκταμίευσης των προκαταβολών για το έργο εντός του τρέχοντος έτους.


Tροποποίηση της ΑΕΠΟ για τον Σταθμό της Δαμάστας


Στο μεταξύ, «σφήνα» φαίνεται ότι μπήκε η αρχαιολογία στην κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής (ΣΜ) της Δαμάστας για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης. Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησε σε τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ΑΕΠΟ προκειμένου να τηρηθούν οι όροι που καθόρισε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανασκαφική διερεύνηση σε όλες τις θέσεις όπου εντοπίζονται ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, τόσο σε τμήμα των έργων οδοποιίας, όσο και στην περιοχή εγκατάστασης του νέου τερματικού χώρου με τους αντίστοιχους πυλώνες.
Στις θέσεις που εντοπίζονται αρχαία, οι εργασίες θα διακόπτονται προκειμένου να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, η πλήρης δαπάνη της οποίας  (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης, μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων) θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ, από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών.

Επιπλέον, στις θέσεις όπου υφίστανται ορατές δομές και εμπίπτουν εντός του επιχωματικού τμήματος του έργου, θα προηγείται καθαρισμός και σχεδιαστική αποτύπωση, με δαπάνη του φορέα του έργου. Εν συνεχεία, το τμήμα θα καταχώνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Κατά την αποξήλωση των υφιστάμενων πυλώνων, με επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας, και στις θέσεις όπου έχουν θιγεί αρχαίες δομές, θα διενεργηθεί μικρής έκτασης δοκιμαστική έρευνα, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη τεκμηρίωση.  

Ακόμη, πριν την έναρξη των εργασιών, να προηγείται, σε κάθε τμήμα του έργου, όπου απαιτείται, καθαρισμός της επιφανειακής βλάστησης και επιφανειακή έρευνα, με τη χρήση μηχανικού μέσου ή χειρωνακτικά, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επίβλεψης. Τέλος, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, οι θέσεις των  εργοταξιακών χώρων, αναλυτική τεχνική έκθεση, καθώς και   διαγράμματα εκσκαφών για όλες τις διανοίξεις και ισοπεδώσεις στις περιοχές διέλευσης του έργου και των συνοδών έργων.  

www.worldenergynews.gr



 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης