Ενέργεια

Ισπανία: Μείωση των εισαγωγών LNG κατά 8% σε περίπου 21,8 TWh τον Οκτώβριο

Ισπανία: Μείωση των εισαγωγών LNG κατά 8% σε περίπου 21,8 TWh τον Οκτώβριο
Η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 10,6% από έτος σε έτος σε περίπου 25 TWh.

Οι εισαγωγές και οι επαναφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ισπανίας μειώθηκαν τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την Enagas.

Οι εισαγωγές LNG μειώθηκαν κατά 8% ε περίπου 21,8 TWh τον Οκτώβριο και αντιπροσώπευαν το 67,6% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Τον Σεπτέμβριο, οι εισαγωγές LNG έφθασαν περίπου τις 19,2 TWh.

Συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών μέσω αγωγών από την Αλγερία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ισπανία έφτασαν περίπου τις 33,8 TWh τον περασμένο μήνα, πτώση από περίπου 36,9 TWh τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ανέφερε η Enagas στη μηνιαία έκθεσή της.

Επιπλέον, η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 10,6% από έτος σε έτος σε περίπου 25 TWh.

Η ζήτηση ενέργειας

Παράλληλα, η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 42% από έτος σε έτος σε περίπου 8,3 TWh τον περασμένο μήνα, ενώ η συμβατική ζήτηση αυξήθηκε κατά 22,3% σε 16,7 TWh, δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης τερματικού LNG.

Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Αύγουστος του τρέχοντος έτους σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ισπανία κατάφερε να γεμίσει το 100% των υπόγειων αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων.  Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν επίσης γεμάτες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Enagas.

Η Enagas εκμεταλλεύεται ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και διαθέτει τέσσερα εργοστάσια εισαγωγής LNG στη Βαρκελώνη, την Ουέλβα, την Καρταχένα και τη Χιχόν. Κατέχει επίσης το 50% του εργοστασίου επαναεριοποίησης BBG στο Μπιλμπάο και το 72,5% του εργοστασίου Sagunto, ενώ η Reganosa εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο Mugardos.

Οι τερματικοί σταθμοί

Οι επτά λειτουργικοί ισπανικοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης LNG, εκφόρτωσαν 25 φορτία τον περασμένο μήνα, τα ίδια με τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με την Enagas.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ισπανία τον Οκτώβριο με περίπου 6,96 TWh, από 6,35 TWh πέρυσι, ακολουθούμενες από την Αλγερία με 6 TWh που δεν προμήθευσαν φορτία LNG στην Ισπανία τον Οκτώβριο του 2022.Η Νιγηρία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο και οι ΗΠΑ τον Αύγουστο. Πριν από αυτό, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Τα ισπανικά τερματικά LNG έλαβαν 4,28 TWh από τη Ρωσία τον Οκτώβριο, ελαφρώς μειωμένα από 4,33 TWh πέρυσι, ενώ οι όγκοι του Κατάρ έφτασαν τις 1,81 TWh και οι όγκοι της Νιγηρίας έφτασαν τις 1,76 TWh, σύμφωνα με τα στοιχεία.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης