Διαθέτουν τόσο τους πόρους όσο και την αποφασιστικότητα να κάνουν σωστά τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια
Τώρα, καθώς η περιοχή αναδύεται από μια περίοδο υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, οι χώρες προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους και να βελτιώσουν την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής διαθέτουν τόσο τους πόρους όσο και την αποφασιστικότητα να κάνουν σωστά τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια, παρέχοντας οφέλη στις τοπικές κοινότητες ενώ παράλληλα ενισχύουν περαιτέρω τον ρόλο της περιοχής στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα.
Το Latin America Energy Outlook παρέχει βασικές συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να εκπληρώσουν τις ανακοινωθείσες δεσμεύσεις τους με ασφαλή και οικονομικά προσιτό τρόπο και να προετοιμαστούν για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τις παγκόσμιες μεταβάσεις καθαρής ενέργειας.
Πώς θα μοιάζει το ενεργειακό μας σύστημα το 2030;
Για πρώτη φορά, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο πρόκειται να κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία με βάση μόνο τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, σύμφωνα με το World Energy Outlook 2023, την εμβληματική έκθεση του Οργανισμού, η οποία κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου. .
«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει παγκοσμίως και είναι ασταμάτητη. Δεν είναι θέμα «αν», είναι απλώς θέμα «πόσο σύντομα» – και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για όλους μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.
Και με το σημείο καμπής για τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων εν όψει, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό μέχρι το 2030:
Όμως, όπως έχουν τα πράγματα, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα πρόκειται να παραμείνει πολύ υψηλή για να διατηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 °C. Αυτό κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινώσει τις κλιματικές επιπτώσεις μετά από ένα χρόνο ρεκόρ ζέστης, αλλά και να υπονομεύσει την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος, το οποίο κατασκευάστηκε για έναν ψυχρότερο κόσμο με λιγότερο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ένας βασικός τομέας όπου χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και αυξημένες επενδύσεις είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα δίκτυα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερο από έναν αιώνα, παρέχοντας ενέργεια σε σπίτια, εργοστάσια, γραφεία και νοσοκομεία – και η σημασία τους πρόκειται να αυξηθεί μόνο καθώς αυξάνεται ο ρόλος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα.
Η πρώτη παγκόσμια μελέτη του ΙΕΑ για τα δίκτυα, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις ασφαλείς μεταβάσεις ενέργειας, δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Έδειξε ότι για να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι και να υποστηριχθεί η ενεργειακή ασφάλεια, ο κόσμος πρέπει να προσθέσει ή να αντικαταστήσει 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύων μέχρι το 2040, ίσα με όλα τα δίκτυα παγκοσμίως σήμερα, για να επιτύχει τους εθνικούς κλιματικούς στόχους και να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια.
Επιπλέον, οι επενδύσεις στο δίκτυο πρέπει να διπλασιαστούν σχεδόν μέχρι το 2030 σε πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Ωστόσο, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, εξαιρουμένης της Κίνας, έχουν δει μια ανησυχητική μείωση των επενδύσεων στο δίκτυο τα τελευταία χρόνια, παρά την έντονη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανάγκες πρόσβασης σε ενέργεια.
www.worldenergynews.gr