Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε λειτουργία το 2024 η νέα πλατφόρμα για τα PPAs - Έρχεται η εθελοντική VCMs για την αντιστάθμιση CO2

Σε λειτουργία το 2024 η νέα πλατφόρμα για τα PPAs - Έρχεται η εθελοντική VCMs για την αντιστάθμιση CO2

Η πλατφόρμα του ΕΣΕΚ είναι κατάλληλη για τους μικρότερους παίκτες και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ενεργοβόρου βιομηχανία

 

Η νέα πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε πρόσφατα στην Κομισιόν, η απάντηση για την ενίσχυση των «πράσινων» PPAs, δηλαδή των μακροπρόθεσμων συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από μεγάλους καταναλωτές τα οποία επί της ουσίας θα αποτελέσουν τα εχέγγυα για τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ.


Η αγορά βεβαίως έχει διαφορετική γνώμη. Και αυτό διότι χωρίς κάποιου είδους ενίσχυση η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ λόγω της στοχαστικότητας τους καθίσταται ακριβή αφού δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών ειδικά της ενεργοβόρου βιομηχανίας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Αυτός ήταν και ο λόγος που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μεγάλη απογοήτευση η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού σχεδίου Green Pool που είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των ενεργοβόρων βιομηχανιών με πράσινη ενέργεια ισορροπημένου κόστους.
Πάντως το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι το 2024 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τα «πράσινα PPAs» και έως το τέλος του 2023 θα γίνει από τον ΔΑΠΕΕΠ η πρώτη δημοπρασία Εγγυήσεων Προέλευσης.

Συγκεκριμένα στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ και στις πολιτικές για την ενίσχυση των διμερών συμβάσεων PPA’s και την ανάπτυξη νέων περιβαλλοντικών αγορών περιλαμβάνεται η πλατφόρμα σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (RES PPAs Platform) του ΕΧΕ.

Αγορά για μικρούς παίκτες

Μάλιστα όπως αναφέρεται οι βασικές αρχές και η δομή της πλατφόρμας στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ με όρους αγοράς, καθώς η βιωσιμότητά τους άρα και η χρηματοδότησή τους θα διασφαλίζεται -ως επί το πλείστον- απαλλαγμένη από σχήματα κρατικής ενίσχυσης και στην ενίσχυση των επιλογών που έχουν οι μικρότεροι σε μέγεθος συμμετέχοντες τόσο από την πλευρά του πωλητή (seller) όσο και από την πλευρά του αγοραστή (off-taker).

Με άλλα λόγια το ΕΣΕΚ ξεκαθαρίζει ότι η πλατφόρμα του ΕΣΕΚ είναι κατάλληλη για τους μικρότερους παίκτες και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας η οποία σε χώρες όπως η Γερμανία στηρίζεται με κρατικές επιδοτήσεις χωρίς να υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση από την Κομισιόν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας διενήργησε έρευνα αγοράς ώστε να καταδείξει τι ενδιαφέρον υπάρχει συνολικά στην αγορά και πιο συγκεκριμένα τις πραγματικές προθέσεις των συμμετεχόντων να κινηθούν προς την κατεύθυνση των πράσινων διμερών συμβολαίων.


Δημοπρασία για τις εγγυήσεις προέλευσης εντός του έτους

Σε ό,τι αφορά την δημοπρασία για τα «πράσινα πιστοποιητικά» από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) τονίζεται ότι θα διενεργηθεί στο τέλος τους έτους. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των οικονομικών εσόδων προς τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), μέσω των εσόδων από τις δημοπρασίες. «Η διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας αποτελεί τον επόμενο στόχο που έχει τεθεί στο τελος του 2023, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Ελληνικού Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ) με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά μητρώα» όπως τονίζεται στο ΕΣΕΚ.

Σημειώνεται δε ότι αυτή η επίτευξη έχει ανοίξει τώρα τις πόρτες προς όλες τις αγορές της Ευρώπης για τα ελληνικά "πράσινα" πιστοποιητικά, καθώς οι φορείς έκδοσης τους είναι επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φορέων Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης (ΑΙΒ). Αναμένεται να αυξήσει την αξία των εγχώριων Εγγυήσεων Προέλευσης, καθώς θα δημιουργήσει δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των μεγάλων καταναλωτών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στους οποίους απευθύνονται τα ελληνικά "πράσινα" πιστοποιητικά.

Οι στόχοι για την Εθελοντική Αγορά

Τέλος, στο ΕΣΕΚ γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη της Εθελοντικής Αγοράς Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (Voluntary Carbon Credits Markets ή VCMs), η οποία διερευνάται στην Ελλάδα καθώς το μέτρο θα υποστηρίξει περαιτέρω μια σειρά από στόχους:

● Θα προσφέρει στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα περαιτέρω δυνατότητες για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών, επιπλέον των όσων ορίζονται από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).
● Θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την υποστήριξη των τοπικών προσπαθειών μείωσης και απομάκρυνσης των εκπομπών άνθρακα και θα ενισχύσει επίσης τις ροές κεφαλαίων σε προγράμματα που επιτρέπουν την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα.
● Η εθελοντική αγορά θα ενισχύσει την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής και την εφαρμογή πολιτικών μείωσης και απoφυγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με την ολοκλήρωση μιας αγοράς VCM θα δοθεί για πρώτη φορά εντός της ΕΕ, η δυνατότητα πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την εθελοντική αντιστάθμιση εκπομπών CO2, πλέον της υποχρεωτικής συμμετοχής (Compliance Market) σε «Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ» (EU-ETS). Μεταξύ άλλων, αυτό αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για την ευθυγράμμιση των αγορών Compliance και Voluntary Markets στο πλαίσιο του Άρθρου 6 του ΟΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης