Ενέργεια

Montel: Μείωση 3.650 bcm για την Ρωσία από λιγότερες εξαγωγές στην ΕΕ ως το 2040

Montel: Μείωση 3.650 bcm για την Ρωσία από λιγότερες εξαγωγές στην ΕΕ ως το 2040
Η ανάπτυξη της υποδομής LNG είναι η προτεραιότητά μας στον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Maria Zakharova

Οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2040 είναι πιθανό να είναι 3.650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χαμηλότερες από τις προσδοκίες πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία δήλωσε ο Axel Scheuer, επικεφαλής της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του τμήματος πολιτικής της Διεθνούς Ένωσης Πετρελαίου με έδρα τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του IOGP Europe και αναμεταδίδει το Montel.

Αυτό αντιστοιχεί σε χαμένα έσοδα της τάξης των 750 δις, ευρώ, με βάση τις τιμές πριν την εισβολή, δήλωσε στο συνέδριο Petroleum Economist European Gas Strategy στο Λονδίνο. Άλλωστε, η Ευρώπη στοχεύει να καταργήσει σταδιακά όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών έως το 2027 και οι εισαγωγές έχουν ήδη μειωθεί στο 10% της προσφοράς.

Σημειώνεται ότι η σταδιακή κατάργηση σχεδιάζεται με την αύξηση της προσφοράς LNG και εναλλακτικών αγωγών, την επέκταση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την καταστροφή της ζήτησης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού Power of Siberia 2, του οποίου η συμβολή στην εξαγωγική ικανότητα προς την Κίνα και ευρύτερα στην Ασία θα ήταν μεγάλη. «Το έργο όμως αυτό είναι δύσκολο, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν αγωγοί για την τροφοδοσία της Ασίας με αέριο από τη δυτική Σιβηρία» είπε.

«Δεν την αγγίζουν τη Ρωσία οι κυρώσεις των ΗΠΑ»

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στους 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.

Σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στόχευσαν το Arctic LNG-2. Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου που μεταφέρεται στη θάλασσα καθώς οι εξαγωγές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη, κάποτε βασική πηγή εσόδων για τη Μόσχα, έχουν πέσει κατακόρυφα εν μέσω σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Κανείς στη χώρα μας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει σχέδια μεγάλης κλίμακας για αυτό το έργο ή για παρόμοια. Η ανάπτυξη της υποδομής LNG είναι η προτεραιότητά μας στον ενεργειακό τομέα» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης