Ενέργεια

ΕΣΠΕΝ: Ζητά παράταση των νέων τιμολογίων για 1η Μαρτίου/2024 - Ανοιχτό το θέμα προσφυγής στην Κομισιόν

ΕΣΠΕΝ: Ζητά παράταση των νέων τιμολογίων για 1η Μαρτίου/2024 - Ανοιχτό το θέμα προσφυγής στην Κομισιόν

 Δίμηνη παράταση για το υφιστάμενο μοντέλο τιμολόγησης

 

Παράταση του υφιστάμενου μοντέλου τιμολόγησης για δύο μήνες και εφαρμογή των νέων ¨πολύχρωμων¨ τιμολογίων από την 1η Μαρτίου του 2023 αναμένεται να ζητήσει ο ΕΣΠΕΝ σε συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό κ. Αλεξάνδρα Σδούκου την ερχόμενη Δευτέρα.

Η πλευρά των προμηθευτών δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της για την παρέμβαση του υπουργείου στα τιμολόγια και στο εσωτερικό του ΕΣΠΕΝ έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή προσφυγή στην Κομισιόν.

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για ρυθμιστική παρέμβαση που καταργεί τον ανταγωνισμό και ως εκ τούτου είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Επιπροσθέτως αναφέρουν ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με την αγορά ενώ αφήνουν αιχμές περί τιμολογίου που σχεδίασε ένας προμηθευτής υπονοώντας τη ΔΕΗ και εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους , κάτι που αναμένεται να το θέσουν και στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Άγνωστη η φόρμουλα

Είναι πρακτικά αδύνατο να προλάβουμε να ενημερώσουμε τους πελάτες μας στο διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε τη φόρμουλα του ειδικού τιμολογίου που πρέπει να εφαρμόσουμε υποχρεωτικά από το νέο έτος” τονίζει η πλευρά των ιδιωτών προμηθευτών σχετικά με το αίτημα της παράτασης.

Ενα από τα ζητήματα που θέτουν επίσης είναι ότι δεν γνωρίζουν την φόρμουλα από την οποία θα προκύψει η χρέωση της κιλοβατώρας του ειδικού τιμολογίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταρτίσουν και τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά τιμολόγια που θα πρέπει να διαθέσουν στην αγορά από τις αρχές του νέου έτους. Η ρύθμιση που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός παραπέμπει την έκδοση της φόρμουλας σε εφαρμοστική απόφαση καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Η χρέωση της κιλοβατώρας, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο υπουργός θα στηρίζεται σε μια κοινή φόρμουλα για όλους τους προμηθευτές με βασικούς συντελεστές την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς των δύο προηγούμενων μηνών, τα περιθώρια κέρδους κάθε εταιρίας και τους όγκους κατανάλωσης.

Κάθε 1η του μήνα η νέα τιμή

Η τιμή θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα και θα αναπροσαρμόζεται ως προς τις αποκλίσεις σε σχέση με την χονδρεμπορική τιμή τον επόμενο μήνα. Η οριστικοποίηση της φόρμουλας ωστόσο φαίνεται να είναι τελικά αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση απ ότι αρχικά υπολόγιζε το επιτελείο του υπουργού. Εκ των υστέρων φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι ο συντελεστής ¨όγκος καταναλώσεων¨ δεν μπορεί να υπολογιστεί ανά μήνα κι αυτό γιατί οι πάροχοι ενημερώνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ με καθυστέρηση 5-7 μηνών, κάτι που καθιστά ουσιαστικά ανεφάρμοστο το μηχανισμό χωρίς τροποποιήσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο σε σχέση με τα νέα τιμολόγια εξακολουθεί να παραμένει θολό ενώ ο χρόνος για την εφαρμογή τους αρχίζει να μετράει αντίστροφα, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει η βεβαιότητα ότι το ειδικό τιμολόγιο θα λειτουργήσει πράγματι υπέρ των καταναλωτών, που είναι το ζητούμενο για το ΥΠΕΝ. Η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πιθανότατα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αφού θα εμπεριέχει το ρίσκο της πρόβλεψης της τιμής με αποτέλεσμα να καταλήξει σε υψηλότερες τιμές από το cost plus κυμαινόμενα τιμολόγια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης