Ενέργεια

Μανουσάκης: Συνομιλίες ΑΔΜΗΕ με Κομισιόν για χρηματοδότηση του Green Aegean - Παρέμβαση Μητσοτάκη εντός του μήνα

Μανουσάκης: Συνομιλίες ΑΔΜΗΕ με Κομισιόν για χρηματοδότηση του Green Aegean - Παρέμβαση Μητσοτάκη εντός του μήνα
Ο ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνήσει με το Aluma για την τοποθέτηση και οπτικής ίνας παράλληλα με το καλώδιο

Οι διεθνείς διασυνδέσεις αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Κεντρική Ευρώπη.

Παράλληλα η ενίσχυση και επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρώπης αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για την πράσινη ενέργεια που παράγεται στη χώρα και η οποία θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, την ώρα που η εγχώρια ζήτηση παραμένει στάσιμη εάν δεν μειώνεται.

Έργο με πολιτική στήριξη

Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ προωθεί τον Green Aegean Interconnector δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση που θα μπορεί να μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ως τη Γερμανία. Το έργο έχει την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης και μάλιστα θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γερμανία εντός του Νοεμβρίου.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών», βρίσκονται σε εξέλιξη πυκνές συζητήσεις με την Κομισιόν για την προετοιμασία του αιτήματος χρηματοδότησης του Green Aegean Interconnector.
Πρόκειται για έναν διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα προς την Βόρεια Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία η οποία αναζητεί σταθερή και χαμηλού κόστους ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας της και όπως φαίνεται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης το ρεύμα που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό ακόμη και πριν την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στη χώρα.

Συμφωνία με το fund Aluma

Πέραν όμως αυτού, όπως είναι ήδη γνωστό ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη διαχείρισης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Κύπρου – Ισραήλ δηλαδή του Euro Asia Interconnector. Μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με το ισραηλινό fund Aluma για να συμμετάσχει και να χρηματοδοτήσει το έργο.

Εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνήσει ήδη με το Aluma για την τοποθέτηση και οπτικής ίνας παράλληλα με το καλώδιο και μάλιστα έχει ληφθεί ήδη η σχετική επενδυτική απόφαση. Πρόκειται για μια επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων και η οπτική ίνα πέραν των υπηρεσιών λειτουργίας του καλωδίου που θα προσφέρει θα αποτελέσει και τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη.

Ο κ. Μανουσάκης εξήγησε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει ζήτημα ενεργειακής επάρκειας και όλα δείχνουν ότι η συγκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση θα προχωρήσει, ανεξαρτήτως των όσων συμβαίνουν στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ θέλει πάση θυσία να προχωρήσει το έργο επικαλούμενος τόσο τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ότι θα το χρηματοδοτήσει τη διασύνδεση όσο και την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει.

Τέλος στο πλαίσιο της προώθησης των διασυνδέσεων με την Ευρώπη προχωρούν οι συνομιλίες του ΑΔΜΗΕ με τον Ιταλό διαχειριστή TERNA για τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει την προώθηση του δεύτερου καλωδίου Ελλάδας Ιταλίας. Μάλιστα εντός του Νοεμβρίου η διευθύνουσα σύμβουλος της TERNA θα βρεθεί στην Αθήνα για συζητήσεις και πιθανώς να ανακοινωθεί η ίδρυση του SPV.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης