Διεθνή

Bloomberg: Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Ανατολή και τα διλήμματα για την αμερικάνικη διπλωματία

Bloomberg: Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Ανατολή  και τα διλήμματα για την αμερικάνικη διπλωματία

Ενδιαφέρουσα ανάλυση των Alan Crawford και Iain Rogers για τις κινήσεις των ΗΠΑ στο γεωπολιτικό πεδίο

Για τον αντίκτυπο που θα έχουν στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο οι ενέργειες των «ισχυρών» της γης, την ώρα που είναι εν εξελίξει τα πολεμικά μέτωπα σε Γάζα και Ουκρανία, γράφουν στο Bloomberg οι Alan Crawford και Iain Rogers.


Συνοπτικά:

Η τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή έφερε ελάχιστη ορατή πρόοδο στο στόχο του για προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Αυτό που φάνηκε ήταν μια σαφής περιφρόνηση της θέσης των ΗΠΑ, καθώς το Ισραήλ απέρριψε ευθέως την έκκλησή τους και τα αραβικά έθνη ζήτησαν πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Μπλίνκεν κατευθύνεται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία, όπου μπορεί να περιμένει ένα πιο προσιτό κοινό καθώς προσπαθεί να εστιάσει εκ νέου την προσοχή στο βασικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κίνα.

Οι υψηλού κινδύνου επισκέψεις του Μπλίνκεν

Η ευρύτερη πρόκληση για την Ουάσιγκτον γίνεται πιο ξεκάθαρη με κάθε νέα κρίση: Πώς να κρατήσει τη γραμμή σε μια κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη όπου τα έθνη αμφισβητούν όλο και πιο τη θέση των ΗΠΑ στα γεγονότα, τόσο για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς όσο και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Όταν ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ βρέθηκε για τελευταία φορά στην Ινδία, για τη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των 20» (G-20) τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία με το λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, αναδεικνύοντας την Αφρικανική Ένωση σε πλήρες μέλος της G-20.

Ανέλαβε επίσης δράση σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και το χρέος που αποτελούν προτεραιότητες των αναδυόμενων αγορών, απαντώντας στο ότι η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ και τη Δύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η κατηγορία είναι υποκρισία, με μια αίσθηση που εκφράστηκε από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' (βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ) ότι η Δύση είναι επιλεκτική στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Χωρίς να αντιμετωπίσουν τέτοιες αντιλήψεις, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την αφήγηση από τη Ρωσία και την Κίνα.

Με δύο πολέμους να τραβούν την προσοχή των ΗΠΑ, την απειλή της σύγκρουσης για την Ταϊβάν, καθώς και άλλα σημεία που αναβοσβήνουν κόκκινο…, η απάντηση της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι υπαρξιακή για την εκλογική τύχη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τον κόσμο.


Οι επόμενες κινήσεις των «ισχυρών» του κόσμου μετά τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα

Κανένας αλλοδαπός, διπλής υπηκοότητας ή τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο και δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσουν σύντομα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε την Χαμάς, το Ισραήλ και την Αίγυπτο διότι απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ασφαλή εκκένωση ασθενών από τη βόρεια Γάζα.

Η Ρωσία κινείται για να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Λιβύη, ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ναυτική βάση και να της δώσει σημαντική βάση στο νότιο κατώφλι της Ευρώπης.

Η Μόσχα είχε κρυφή παρουσία στον βορειοαφρικανικό εξαγωγέα πετρελαίου εδώ και χρόνια, μέσω της ομάδας μισθοφόρων Wagner και το υπουργείο Άμυνας ελέγχει τις δραστηριότητές της από τότε που ο ηγέτης Yevgeny Prigozhin και οι στενοί συνεργάτες του πέθαναν σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο.

Το φάντασμα του γερμανικού εθνικισμού έχει επιστρέψει, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει να αντιμετωπίσει μια επίμονη ύφεση και την έξαρση της μετανάστευσης, αφήνοντας τους πολίτες σε μεγαλύτερη σύγκρουση σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας τους.

Αυτές οι εντάσεις επηρεάζουν και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αντιμετωπίζει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και την αναταραχή που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

 

Ο αντίχτυπος στις αμερικάνικες εκλογές

Στις ΗΠΑ, ένα χρόνο πριν τις εκλογές, ένα ποσοστό ρεκόρ Αμερικανών έχει αρνητικές απόψεις για τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι οι εκλογές που κανείς δεν θέλει.

Οι περισσότεροι λένε ότι δεν επιθυμούν ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ να είναι πρόεδρος. Παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις… των κομμάτων μόλις ξεκινήσουν οι προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης