Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεφεύγει ο πόλεμος στη Γάζα: Έτοιμο το σχέδιο εισβολής - Επίθεση ΗΠΑ σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, πύραυλοι στην Αίγυπτο

Ξεφεύγει ο πόλεμος στη Γάζα: Έτοιμο το σχέδιο εισβολής - Επίθεση ΗΠΑ σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, πύραυλοι στην Αίγυπτο
Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ - Πάνω από 7.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Με τους Ισραηλινούς να προχωρούν σε περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα και παράλληλα να κάνουν ασκήσεις προσομοίωσης για την επικείμενη εισβολή τους, ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas παίρνει διαστάσεις, καθώς αμερικανικά μαχητικά έπληξαν στόχους των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία ως αντίποινα για επιθέσεις που δέχονται Αμερικάνοι στρατιώτες σε Συρία και Ιράκ από οργανώσεις που θεωρούνται πως έχουν τη στήριξη του Ιράν.
Και ενώ οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων σε Συρία και Ιράκ αυξάνονται μέρα με την ημέρα, πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις της Αιγύπτου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ήδη πολλοί ηγέτες, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin επισημαίνουν την ανάγκη να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως διαφορετικά υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η σύρραξη να γενικευτεί, και να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό, αν όχι παγκόσμιο πόλεμο.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός έχει έτοιμο το σχέδιο εισβολής, αλλά αρνείται να το υπογράψει ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

Πότε θα εισβάλλουν οι Ισραηλινοί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει καταστήσει σαφές πως ο στρατός θα εισβάλλει στη Γάζα, αναφέροντας μάλιστα πως έχει αποφασιστεί και το πότε.
Πληροφορίες της Jerusalem Post αναφέρουν πως η χερσαία επίθεση θα αρχίσει μόλις το Ισραήλ λάβει έναν επαρκή αριθμό πυραυλικών αμυντικών συστημάτων από τις ΗΠΑ.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ φοβούνται επιθέσεις από τη Hezbollah και το Ιράν στον απόηχο μιας εισβολής στη Γάζα.
 
Επίσης, επισημαίνεται πως ο στρατός θέλει πριν την έναρξη της εισβολής, να έχει αποκόψει όσο το δυνατόν το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα για να αποτραπεί ένας ανταρτοπόλεμος από τη Hamas ενώ δεν αποκλείεται, παρά το ρίσκο του, και επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.
Ενόψει της εισβολής, οι Ισραηλινοί έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν τα τμήματα εκείνα του τείχους που καταστράφηκαν κατά την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο είναι έτοιμο, αλλά δεν το υπογράφει ο Netanyahu

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει το τελικό σχέδιο της εισβολής στη Γάζα αλλά ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αρνήθηκε να το υπογράψει,
γεγονός που όπως αναφέρεται, προκάλεσε οργή στους Ισραηλινούς στρατηγούς.
«Η διοίκηση του ισραηλινού στρατού έχει ήδη αναπτύξει το τελικό σχέδιο εισβολής, αλλά ο Netanyahu εξόργισε ανώτερους αξιωματικούς αρνούμενος να το υπογράψει» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως πιθανότατα ένας από τους λόγους αυτής της στάσης είναι ότι ο Netanyahu θέλει ομόφωνη έγκριση της επιχείρησης από όλα τα μέλη της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που έχει συγκροτηθεί μετά την επίθεση της Hamas.
Σημειώνεται πως δημοσκόπηση δείχνει πως το 49% των Ισραηλινών επιθυμεί να καθυστερήσει η χερσαία επίθεση.

Πρόβες εισβολής -
Δεύτερη χερσαία επίθεση

Παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από μια κλιμάκωση του πολέμου, το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να εισβάλλει στη Γάζα, για την οποία άλλωστε προετοιμάζεται πυρετωδώς,
όπως αποδεικνύουν οι ασκήσεις προσομοίωσης που κάνει στην έρημο Negev αλλά και οι «πρόβες» των στοχευμένων επιθέσεων κατά στόχων της Hamas.
Σημειώνεται πως και σήμερα Παρασκευή 27/10 τα ξημερώματα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας καταδρομικές επιθέσεις κατά της Hamas.
Η Jerusalem Post μετέδωσε πως μονάδες πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα και μονάδες μηχανικού της 36ης μεραρχίας επιχείρησαν κατά της Hamas και τρομοκρατικών στόχων και στη συνέχεια επέστρεψαν σε ισραηλινό έδαφος.
Όπως έγινε γνωστό, τις χερσαίες δυνάμεις συνέδραμαν ισραηλινά μαχητικά και drones.
Κατά την επίθεση εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν - όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί - πολλούς στόχους της Hamas, όπως θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κοκ.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει τραυματισμός Ισραηλινού στρατιώτη.

Χτυπήσαμε 250 στόχους, νεκροί 4 διοικητές της Hamas

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι έπληξαν 250 στόχους της Hamas και ότι έπληξαν το δίκτυο των τούνελ στη Γάζα καθώς και ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών αεροπορικών του επιδρομών σκότωσε τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Hamas.
Ανάμεσα τους είναι και ο Shadi Baroud, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Hamas και ένας εκ των ενορχηστρωτών της επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ καθώς και τρεις ακόμα διοικητές της Hamas.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν το «σφυροκόπημα» της Γάζας μέχρι να εξολοθρευτούν οι «ηγέτες και στελέχη της Hamas που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Η φόρμουλα νίκης του Ισραήλ, παγίδα για Hamas

Την φόρμουλα νίκης του Ισραήλ περιγράφει ο Scott Ritter, πρώην αξιωματούχος της CIA,
ο οποίος υποστηρίζει πως εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu προσφέρει άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς μεσάζοντες, θα οδηγήσει την Hamas σε μια παγίδα κατά την οποία θα πρέπει είτε να αναγνωριστεί το κράτος του Ισραήλ είτε να αρνηθεί τον διάλογο, και άρα να δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή.
«Το Ισραήλ μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο σήμερα.
Σας δίνω τη φόρμουλα. Πρωθυπουργέ Netanyahu, αν με ακούτε, δώστε προσοχή.
Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, ζητήστε άμεση κατάπαυση του πυρός, επιτρέψτε όλη την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.
Παρουσιαστείτε ως ο σωτήρας του παλαιστινιακού λαού και μετά πείτε ότι είστε πρόθυμοι να καθίσετε με τη Hamas για να συνομιλήσετε για ομήρους και κρατούμενους» υποστήριξε ο Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια αυτών των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να είναι η απουσία μεσολαβητών, κάτι που όπως λέει, θα οδηγήσει την Hamas να αναγνωρίσει το Ισραήλ.
«Ακόμα και αν η Hamas αρνηθεί, θα χάσει την υποστήριξη που έλαβε πρόσφατα και θα γίνει και πάλι ο «κακός» στα μάτια της διεθνούς κοινότητας» επισημαίνει ο Ritter.

Στους 229 οι όμηροι

Τουλάχιστον 229 όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας υποστήριξε ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Όπως είπε ο Hagari, οι οικογένειες των απαχθέντων έχουν ενημερωθεί.

Πάνω από 7.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Τα 2.913 είναι παιδιά

Πάντως, στην προσπάθεια τους αυτή οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.
Μέχρι στιγμής, οι Παλαιστίνιοι μετρούν 7.028 νεκρούς, εκ των οποίων τα 2.913 είναι παιδιά.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 613.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Σε δηλώσεις της η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR)  χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου τον αποκλεισμό και τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας.
«Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας, η στέρηση βασικών αγαθών, ηλεκτρισμού και νερού και οι βομβαρδισμοί πυκνοκατοικημένων περιοχών αποτελούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» είπε η Shamdasani ενώ ο Phillipe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA του ΟΗΕ ανέφερε πως η Γάζα είναι στο χείλος της καταστροφής.
«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν.
Τα φάρμακα τελειώνουν.
Το φαγητό και το νερό τελειώνουν.
Οι δρόμοι της Γάζας έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν από λύματα.
Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου κινδύνου για την υγεία, καθώς επίκειται ο κίνδυνος ασθενειών»  υπογράμμισε ο Lazzarini.

Επίθεση Αμερικάνων στη Συρία κατά των Φρουρών της Επανάστασης

Πλήγματα εναντίον δύο στόχων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης,
επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, επέφεραν αμερικανικές δυνάμεις.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν δύο εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης και οργανώσεων που συνδέονται με αυτούς.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν».
Όπως αναφέρθηκε, οι επιθέσεις έγιναν κατόπιν εντολής του προέδρου Biden.

Μήνυμα Biden σε Khamenei

Ο πρόεδρος Biden έστειλε σαφές μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις της κατά Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, θα υπάρξει απάντηση.
«Τού μεταφέρθηκε ξεκάθαρο μήνυμα.
Δεν θα πάω παραπέρα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, John Kirby.
«Ο πρόεδρος Biden διέταξε τα πλήγματα για να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους» υπογράμμισε ο Austin, αναφέροντας πως τα πλήγματα αυτά «διαχωρίζονται από την εξελισσόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas» και δεν σηματοδοτούν «αλλαγή της προσέγγισής μας» ως προς τον πόλεμο αυτό.

16 επιθέσεις κατά Αμερικάνων

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων με ρουκέτες και drones στη Συρία και στο Ιράκ (12 και 4 αντίστοιχα) από την αρχή του μήνα,
κατηγορώντας για υατές «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν».
Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Hamas.
O Ayatollah Ali Khamenei κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «διευθύνουν» τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Hamas και ότι είναι συνένοχες για ότι συμβαίνει στη Γάζα.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 900 στρατιωτικούς στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ISIS.
Μέχρι στιγμής από τις επιθέσεις κατά των Αμερικάνων, έχουν τραυματιστεί 21 στρατιώτες και

Πύραυλοι στην Αίγυπτο, δεκάδες τραυματίες

Εν τω μεταξύ, πύραυλοι έπεσαν σήμερα σε δύο αιγυπτιακές πόλεις στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Τάμπα στα σύνορα με το Ισραήλ και στην πόλη Νουέιμπα, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως το τηλεοπτικό δίκτυο AlQahera News, ανέφερε πως ο πύραυλος που έπληξε την Τάμπα φαίνεται να συνδέεται με τον πόλεμο ανάμεσα στους μαχητές της Hamas και τον ισραηλινό στρατό γύρω από τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι απέχει περίπου 220 χλμ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τάμπα, με τους τέσσερις από αυτούς να έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά τα πλήγματα σε εγκαταστάσεις ασθενοφόρων και σε πολυκατοικία.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Εάν εμπλακεί στον πόλεμο το Ιράν… θα ξεσπάσει Αρμαγεδδών, Τρίτος Παγκόσμιος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν θεωρητικά να ξεκινήσουν έναν Γ' Παγκόσμιο πόλεμο χτυπώντας το Ιράν, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Αμερικάνος συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«
Ο πόλεμος ΗΠΑ με Ιράν πιθανότατα θα οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» λέει ο McGregor, τονίζοντας ότι εάν η Αίγυπτος παρασυρθεί στην τρέχουσα ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, θα εμπλακούν πολλά άλλα κράτη.
«Όλοι θα πέσουν μέσα.
Θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ο Αρμαγεδδών σε αυτό το στάδιο», προέβλεψε ο Douglas McGregor.
Ο McGregor είναι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρκετούς πόρους για να συντηρήσουν μια σύγκρουση αυτού του μεγέθους, ανεξαρτήτως της προπαγάνδας.

Νεκροί 50 όμηροι

Περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από χτυπήματα του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas, των Ταξιαρχιών Al Qassam, Abu Obeida.
«Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam εκτιμούν ότι περίπου 50 όμηροι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα σιωνιστικών βομβαρδισμών και σφαγών» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Προηγουμένως, το παλαιστινιακό κίνημα είχε αναφέρει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ομήρων κατόπιν επιθέσεων του IDF - επρόκειτο και για τέσσερις αλλοδαπούς.

Η ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις της Hamas - Ζητά διασφάλιση της προστασίας των αμάχων

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, έπειτα από περίπου πέντε ώρες συζητήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή
.
«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ.
Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Hamas είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.
Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Hamas να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.
Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ.
Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια (προκειμένου αυτή) να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο.

ΠΗΓΗ: Η ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις της Hamas - Ζητά διασφάλιση της προστασίας των αμάχων

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, έπειτα από περίπου πέντε ώρες συζητήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή
.
«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ.
Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Hamas είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.
Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Hamas να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.
Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ.
Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια (προκειμένου αυτή) να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης