Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο προς τον στόχο της να τερματίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα εντός αυτής της δεκαετίας, δήλωσε σήμερα (24/10) η Κομισιόν.
Οι ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν στον δεύτερο χειμώνα τους με σπάνιο ρωσικό αέριο, αφού η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις πέρυσι μετά την εισβολή της στην Ουκρανία - προκαλώντας ενεργειακή κρίση με τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η ΕΕ αναμένει ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μειωθούν στα 40-45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, σε σύγκριση με 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021, έτος πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ των 27 χωρών έχει επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και θαλάσσιου πετρελαίου.
«Οι χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης μπορεί τώρα να είναι πίσω μας, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό», ανέφερε η Κομισιόν.
«Οι αγορές ενέργειας παραμένουν ευάλωτες, οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο πληθωρισμός είναι ακόμα υψηλός, οι κρίσιμες υποδομές μας πρέπει να προστατεύονται, μεταξύ άλλων από δολιοφθορές», πρόσθεσε.
Για να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, οι χώρες της ΕΕ αύξησαν τις εισαγωγές από άλλους προμηθευτές και, ταυτόχρονα, μείωσαν τη χρήση φυσικού αερίου. Η Νορβηγία αντικατέστησε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ με αγωγούς και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί, με επικεφαλής τις προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι κατά 99% γεμάτα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, δίνοντας στις χώρες ένα απόθεμα ασφαλείας έναντι πιθανών κλυδωνισμών εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα.
Η αύξηση ρεκόρ της ηλιακής ενέργειας συνέβαλε επίσης στη μείωση της ζήτησης της Ευρώπης για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο φέτος, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η χρήση ενέργειας για κλιματισμό κορυφώνεται.
Οι σφιχτές αγορές
Ωστόσο, ενώ οι αναλυτές λένε ότι η επιστροφή στις τιμές ρεκόρ που παρατηρήθηκαν πέρυσι είναι απίθανη, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου είναι ασυνήθιστα σφιχτές, θέτοντας τον κίνδυνο οι τιμές να συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω του κρύου καιρού ή περαιτέρω κραδασμών της προσφοράς.
Η Επιτροπή προειδοποίησε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρκετά γρήγορα ώστε να επιτύχουν τον νομικά δεσμευτικό στόχο τους να λάβουν το 42,5% του συνόλου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 - σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό μερίδιο.
Για να επιταχυνθεί αυτό, η Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, η οποία παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες.
www.worldenergynews.gr