Περιβάλλον

Nestle καi Volvo μεταξύ 130 εταιρειών που ζητούν συμφωνία για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Nestle καi Volvo μεταξύ 130 εταιρειών που ζητούν συμφωνία για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Οι εταιρείες δεσμεύονται ολοένα και περισσότερο στα δικά τους χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών τους

 

Εταιρείες όπως η Nestle, η Unilever, ο Όμιλος Mahindra και η Volvo Cars προτρέπουν τους πολιτικούς ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Οι 131 εταιρείες, οι οποίες έχουν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμια ετήσια έσοδα, έγραψαν σε επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής COP28 πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιτύχουν 100% απανθρακοποιημένα συστήματα ενέργειας έως το 2035 για πλουσιότερες οικονομίες και να βοηθήσουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν καταργήσουν τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040 το αργότερο.

«Οι επιχειρήσεις μας αισθάνονται τις επιπτώσεις και το κόστος των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή», έγραψαν οι εταιρείες στην επιστολή, την οποία συντόνιζε η μη κερδοσκοπική We Mean Business Coalition, η οποία πιέζει για μεγαλύτερη δράση για το κλίμα παγκοσμίως.

«Για να απελευθερώσουμε τον άνθρακα από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, πρέπει να ενισχύσουμε την καθαρή ενέργεια όσο γρήγορα θα καταργήσουμε τη χρήση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων», έγραψαν.

Οι 131 υπογράφοντες της επιστολής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Bayer, Heineken, IKEA και Iberdrola, καλύπτουν μια σειρά τομέων και περιλαμβάνουν πολυεθνικές και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες δεσμεύονται ολοένα και περισσότερο στα δικά τους χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά πολλές αναγνωρίζουν ότι η ικανότητά τους να επιβραδύνουν τις εκπομπές CO2 που προκαλούν θέρμανση του πλανήτη εξαρτάται από την ταχύτερη δράση των κυβερνήσεων.

Η COP28 ξεκινά στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου με φόντο περισσότερους επιστήμονες ναπροειδοποιούν ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ικανοποιώντας τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία δεσμεύει τις χώρες να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμούς Κελσίου (34,7°F) από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η ταχύτητα με την οποία οι χώρες θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα θα είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα.

Οι εκκλήσεις από την Ευρώπη και αλλού για διακοπή της καύσης καυσίμων που εκπέμπουν CO2 θα βρεθούν στα επιχειρήματα των μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, των καταναλωτών, καθώς και των φτωχότερων χωρών που λένε ότι δεν μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 αρκετά γρήγορα χωρίς σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από τα πλούσια κράτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης