(συνεχές Upd).Σαφή προειδοποίηση σε Τεχεράνη και Χεζμπολάχ έστειλαν σήμερα Κυριακή οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε νέα επικοινωνία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επιβραδύνουν προς το παρόν την χερσαία επίθεση με στόχο να διαφυλάξουν και να ελευθερώσουν τους ομήρους.
Το Ισραήλ δηλώνει βέβαιο ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα εξοντώσει πληρως την Χαμάς.
Η Γάζα θα αλλάξει καθεστώς και η Χαμάς θα έχει την τύχη του ISIS.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ "δεν θα διστάσουν να δράσουν" στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε "οργάνωσης" ή "χώρας" που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση", χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονομαστικά το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι "σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο".
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο 'Οστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε "αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι 'μην το κάνετε'. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα".
"Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε", τόνισε ο υπουργός Άμυνας, "είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή".
"Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε", σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε περαιτέρω ο Όστιν.
Μπλίνκεν: Δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Ευθύνεται το Ιράν
Από πλευράς του, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την κλιμάκωση, δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.
Ο Μπλίνκεν, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
ΟΙ ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας και 3ο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή
Την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες (στην Τεχεράνη) δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή και της άμυνας του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Σύμφωνα με αυτή, το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ θα πλεύσει στην περιοχή, προς ενίσχυση του «Gerald Ford» το οποίο βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αϊζενχάουερ θα περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ για ανάπτυξη στον Περσικό Κόλπο ή την Αραβική Θάλασσα.
Η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή ήταν το 2020, μετά την επίθεση με ρουκέτες στο στρατόπεδο Τατζί στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.
Συνεχής ενημέρωση εδώ:
https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/702163/xtypa-oli-ti-gaza-kai-ti-dytiki-oxthi-to-israil-sygkroyseis-sto-livano-prostheta-strateymata-stelnoun-oi-ipa
Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: Θα αυξήσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα. Φύγετε. Όποιος δεν φύγει θα θεωρηθεί υποστηρικτής τρομοκρατών.
Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Daniel Hagari κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια για να αποφύγουν τη ζημιά.
«Για τη δική σας ασφάλεια κινηθείτε προς τα νότια. Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στην περιοχή της πόλης της Γάζας και θα αυξήσουμε τις επιθέσεις», είπε ο Hagari στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους το Σάββατο 21/10.
«Θα εισέλθουμε στις επόμενες φάσεις του πολέμου στις συνθήκες που θα είναι οι βέλτιστες για εμάς», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ επανέλαβε και μάλιστα κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις αυτές το πρωί της Κυριακής 22/10, ρίχνοντας φυλλάδια με το λογότυπο του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα και αποστέλλοντας ηχητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα που ανέφεραν:
«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Λωρίδας της Γάζας θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Λωρίδας της Γάζας ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης».
Συν τοις άλλοις, αργά το απόγευμα του Σαββάτου αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού επισκέφθηκαν τα στρατεύματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων για πιθανή χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα μπούμε στη Γάζα, θα το κάνουμε για επιχειρησιακό σκοπό, να καταστρέψουμε τις υποδομές και τους τρομοκράτες της Hamas, και θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε κατά την επιθεώρηση των στρατευμάτων ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Hertzi Halevi.
«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, ο εχθρός προετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά προετοιμαζόμαστε και εμείς γι' αυτόν», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματικός.
Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Jenin της Δυτικής Όχθης
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Al Ansar στην περιοχή.
Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Jenin της Δυτικής Όχθης και υποστήριξαν ότι στόχος της ήταν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Hamas και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Jihand.
Ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ισχυρίστηκαν επίσης ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.
Ο προσφυγικός καταυλισμός της Jenin είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Hamas στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.
Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη, παράλληλα με το αδιάκοπο σφυροκόπημα της Λωρίδα της Γάζας και προετοιμάζουν χερσαία επίθεση.
Σε άλλα περιστατικά στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς ένας Παλαιστίνιος στη Nablus κι ένας στην Tumbas.
Καθημερινές οι συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο, 7 νεκροί στις 21/10
Στο νότιο Λίβανο νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέχικης Hezbollah προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, μια περιοχή όπου σημειώνονται καθημερινά πολεμικά επεισόδια περιορισμένης εμβέλειας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Η σιιτική οργάνωση Hezbollah, σύμμαχος της Hamas, ανακοίνωσε ότι έξι μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.
Ο Ισλαμικός Jihand, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, ανακοίνωσε επίσης ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.
Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Alma al Saab, τη Yarinν και τη Daira, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Yarun».
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αντιαρματικές ρουκέτες της Hezbollah που έπληξαν το χωριό Baram είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.
Δύο Ταϊλανδοί εργάτες τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων κοντά στο χωριό Margaliot.
Το Ισραήλ εκκένωσε την Παρασκευή 20/10 την πόλη Kiryat Shmona, κοντά στη μεθόριο με τον Λίβανο με 25.000 κατοίκους ενώ την Κυριακή, 22/10 έδωσε εντολή για την εκκένωση άλλων 14 κοινοτήτων, στην ίδια περιοχή.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Hezbollah σεΐχης Naim Kassem, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης:
«Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.
Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
«Η Hezbollah αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα», δήλωσε.
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του κατηγόρησε τη Hezbollah ότι επιδιώκει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, με κίνδυνο να παρασύρει τον Λίβανο στον πόλεμο.
«Η Hezbollah επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Jonathan Kornicus σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
«Το κράτος του Λιβάνου είναι πραγματικά έτοιμο να διακινδυνεύσει ό,τι έχει απομείνει από τη λιβανέζικη ευημερία και κυριαρχία προς όφελος τρομοκρατών της Γάζας, του Ισλαμικού Κράτους της Γάζας;», διερωτήθηκε.
«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσουν οι λιβανέζικες αρχές και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Hezbollah, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.
Το Ισραήλ χτύπησε τα αεροδρόμια της Συρίας
Νωρίς το πρωί της Κυριακής 22/10 το Ισραήλ έπληξε επίσης τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού που βρίσκονται στη Συρία και τα έθεσε εκτός λειτουργίας.
Από την πυραυλική επίθεση σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.
«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργαζομένου στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και τραυματίζοντας έναν άλλο», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.
«Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στις πίστες προσγείωσης των αεροδρομίων τα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας»,πρόσθεσε.
Η στρατιωτική πηγή έκανε λόγο για «ταυτόχρονα» πλήγματα που προήλθαν «από τη Μεσόγειο, δυτικά της Λατάκειας, και από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν».
Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.
Αυτή είναι η τρίτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, που το Ισραήλ πλήττει τα αεροδρόμια της Συρίας και η δεύτερη που τα πλήττει ταυτόχρονα.
Στις 12 Οκτωβρίου ισραηλινά πλήγματα είχαν θέσει και πάλι εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.
Εξάλλου το Σαββατοκύριακο 14-15/10 ισραηλινές επιδρομές είχαν στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συριακές αρχές είχαν επισημάνει ότι το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού εδάφους, από το 2011 όταν ξέσπασε στη χώρα ο εμφύλιος, πλήττονας βάσεις της Hezbollah και του συριακού στρατού.
Πρόσθετη αεράμυνα, στρατό στέλνουν οι ΗΠΑ
Παράλληλα ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία οι ΗΠΑ στην περιοχή, προκειμένου να στηρίξουν το Ισραήλ αλλά και τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή και γίνονται στόχος επιθέσεων.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε συγκεκριμένα την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα επίθεση με drones και ρουκέτες δέχθηκαν δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, από ιρακινούς μαχητές που τις έβαλαν στο στόχαστρο λόγω της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ.
«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Biden σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες στην Τεχεράνη δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Loyd Austin.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει δύο αεροπλανοφόρα, δεκάδες μαχητικά 2.000 πεζοναύτες στη Μέση Ανατολή, από την ημέρα που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.
ΟΙ ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ της αυτοάμαυνας του Ισραήλ
Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων –περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο-- , επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν και πότε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλλουν το προσχέδιο σε ψηφοφορία.
Για να υιοθετηθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη – τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Οι ΗΠΑ άσκησαν στις 18/10 βέτο σε προσχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.
Ωστόσο το προσχέδιο των ΗΠΑ δεν κάνει λόγο για παύση των εχθροπραξιών ή εκεχειρία. Καλεί όλες τις χώρες να προσπαθήσουν να αποτρέψουν «η βία από τη Γάζα να εξαπλωθεί ή να μεταφερθεί σε άλλα σημεία της περιοχής», ενώ ζητεί «από τη Hezbollah και άλλες ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις».
Παράλληλα οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να σταματήσει να εξοπλίζει οργανώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Hamas.
Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Linda Thomas Grienfield δικαιολόγησε το βέτο της χώρας της επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες.
Η ίδια σχολίασε ότι οι ΗΠΑ απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι το προσχέδιο της Βραζιλίας δεν αναφερόταν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι το Ισραήλ έχει αυτό το δικαίωμα με βάση το Άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Το Άρθρο 51 αναφέρεται στο δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης και σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνουν για να αμυνθούν έναντι μιας ένοπλης επίθεσης.
Σε επιστολή που έστειλε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Hamas εξαπέλυσε την επίθεσή της, ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι θα «ενεργήσει με κάθε απαραίτητο τρόπο ώστε να προστατεύσει τους πολίτες και την κυριαρχία του από τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με διπλωμάτες, στην επιστολή το Ισραήλ δεν φαίνεται να επικαλείται επισήμως το Άρθρο 51.
Οι αραβικές χώρες εξάλλου εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια κατεχόμενη περιοχή», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Mahmoud Daifala Hmoud, επικαλούμενος γνωμοδότηση του 2004 του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον φράκτη που κατασκεύασε το Ισραήλ γύρω από τη Δυτική Όχθη.
Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Μέση Ανατολή θα εξελιχθεί σε Αρμαγεδδώνα
Η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να μετατραπεί σε Αρμαγεδδώνα λόγω των αποφάσεων του προέδρου των ΗΠΑ Biden, τόνισε ο αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor .
«Σε αυτό το στάδιο, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ο Αρμαγεδδών.
Ο Biden έχει διαβεβαιώσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι εάν η Hezbollah επιτεθεί στο βορρά, θα χρησιμοποιήσει την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις στην περιοχή για να μετριάσει την πίεση στο Ισραήλ»
Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το USS Mount Whitney στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.
Εκεί έφτασε και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford και η ομάδα κρούσης του.
Ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Dwight Eisenhower, αναπτύσσεται επίσης στην περιοχή.
Η αμφίβια δύναμη επίθεσης Bataan που αποτελείται από περισσότερους από 4.000 ναύτες και πεζοναύτες θα ενταχθεί στον αυξανόμενο αμερικανικό στόλο στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, ανέφερε η Washington Post.
Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη μεταφορά των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει το Ισραήλ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η συσσώρευση ξένης στρατιωτικής παρουσίας στην παλαιστινιο-ισραηλινή ζώνη σύγκρουσης εγκυμονεί αναπόφευκτα κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης.
Έκκληση ΟΗΕ για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα
Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, μια μέρα μετά την μεταφορά φορτίου με βοήθεια από 20 φορτηγά που το Ισραήλ επέτρεψε να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Rafah.
«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».
Υπενθυμίζεται ότι ως τις 7 Οκτωβρίου, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ παρέδιναν κάθε μέρα στους κατοίκους της υπερπληθυσμένης Γάζας που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από μέρη της ιστορικής Παλαιστίνης που πλέον κατέχει το Ισραήλ 450 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.
Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, ότι ο όγκος των αγαθών που εισήλθαν το Σάββατο 22/10 ήταν μόλις το 4% του ημερήσιου μέσου όρου των εισαγωγών στη Γάζα πριν από τις εχθροπραξίες και ένα απειροελάχιστο κλάσμα αυτού που χρειάζεται μετά από 13 ημέρες πολιορκίας και πλήρους αποκλεισμού του θύλακα.
Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr