Το 357 μ.Χ. πηγαίνει στην Πάτρα, κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).
Κατά την διαμονή του στην Πάτρα και με την επίβλεψη του κατασκεύασε υδραγωγείο. Στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο.
Όταν, το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος άκουσε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, ήλθαν στα χείλη του τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ προς το Θεό: «Κύριε, πνεύματι ἡγεμονικῷ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν’ (50), στ. 14). Κύριε, στήριξε με με σκέψεις σταθερές και θέληση ισχυρή, που να κυριαρχεί μέσα μου και να με κατευθύνει στην υπεράσπιση του αγαθού με θάρρος.
Πράγματι, ο Αρτέμιος, με τη δύναμη που του έδωσε ο Θεός, πήγε αμέσως στην Αντιόχεια και με παρρησία ήλεγξε ευθέως τον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών. Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα. Έπειτα του έσπασε τα κόκαλα με πέτρες, και τελικά τον αποκεφάλισε. Το Ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα, η Αρίστη, που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό του προφήτου Προδρόμου.
Πηγή: EKKΛΗCIA ON LINE.gr
Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας
Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του Δημήτριος ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής. Στα 20 χρόνια του αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο, που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής.
Η αγάπη του στον Χριστό τον κάνει να ξεκινήσει προσκυνήματα στα σημαντικότερα Μοναστικά κέντρα της εποχής του. Αφού πρώτα επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και πήρε την ευλογία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη,πήγε στο Άγιον Όρος, όπου έγινε μοναχός. Ο Άγιος Γεράσιμος έμεινε αρκετά στο Άγιον Όρος σε ερημική Σκήτη. Ιερός του πόθος ήταν να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Στα Ιεροσόλυμα ο Πατριάρχης εκτιμά την προσωπικότητα του Μοναχού Γεράσιμου και τον χειροτονεί διάκονο και πρεσβύτερο. Διαρκής ήταν ο πόθος του να γνωρίσει Μοναχούς και φημισμένους Ασκητές, για να αντλήσει διδάγματα από την αγιασμένη ζωή τους. Γι αυτό επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Σινά και άλλα μεγάλα κέντρα του Μοναχισμού, όπως τη Θηβαΐδα της Αιγύπτου.
Το 1548 ο Άγιος Γεράσιμος επιστρέφει στη Ζάκυνθο με πλούσια εμπειρία από την ασκητική ζωή μεγάλων Ασκητών της εποχής του και αποφάσισε να τους μιμηθεί. Αρχικά ασκήτεψε σε μια σπηλιά στη Ζάκυνθο και μετά στο γειτονικό νησί Κεφαλλονιά. Αφού ασκήτεψε κι εκεί επί 6 χρόνια σε μια σπηλιά αποφάσισε να ιδρύσει μοναστήρι. Εκεί αρχίζουν να συρρέουν οι πιστοί για να εξομολογηθούν, να ζητήσουν πνευματική καθοδήγηση, να ακούσουν τη διδασκαλία του και να του ζητήσουν τις προσευχές του, για την απαλλαγή από ποικίλες σοβαρές αρρώστιες.
Με την αγία ζωή του και τα πολλά θαύματα που γίνονταν με τις προσευχές του, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο το χριστιανικό κόσμο. Μια ακόμη ένδειξη της αγιότητός του είναι και το γεγονός ότι μετά την κοίμησή του το σώμα του παραμένει ολόκληρο και ευωδιάζει. Πολλά δε θαύματα γίνονται μέχρι σήμερα σε όσους προσκυνούν το άγιο Λείψανό του, και με πίστη ζητούν τις μεσιτείες του Αγίου.
Περισσότερα εδώ:
https://www.pemptousia.gr/2023/08/agios-gerasimos-kefallinias/
www.worldenergynews.gr