Ενέργεια

Τι συμφωνήθηκε στις συναντήσεις ΕΔΕΥΕΠ με Helleniq En, Energean, EXXON και τρεις Λιμένες

Τι συμφωνήθηκε στις συναντήσεις ΕΔΕΥΕΠ με Helleniq En, Energean, EXXON και τρεις Λιμένες
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας σχετικά με την αναγκαία συνδρομή των τριών Οργανισμών Λιμένος
Με τις επενδυτικές αποφάσεις των Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης να αναμένεται να ληφθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) έχει ξεκινήσει να …στρώνει το έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες του “worldenergynews”, τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν συναντήσεις των επενδυτών και της διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ με τους επικεφαλής των λιμένων Κρήτης, Ηγουμενίτσας και Πάτρας στους οποίους παρουσιάστηκαν τα πλάνα για τις ερευνητικές γεωτρήσεις και διερευνήθηκε η ετοιμότητά τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις Οργανισμοί Λιμένος μπορούν να συνδράμουν στο έργο της ΕΔΕΥΕΠ και των επενδυτών καθώς διαθέτουν σύγχρονες και διαλειτουργικές εγκαταστάσεις που μπορούν να υποδεχθούν τα σκάφη και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για τα έργα, ενώ η συνδεσιμότητά τους με άλλες περιοχές αποτελεί εχέγγυο προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς υπογραφή μνημονίων συνεργασίας

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας σχετικά με την αναγκαία συνδρομή των τριών Οργανισμών στην έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης. Πρόκειται για τις παραχωρήσεις του «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, του οικοπέδου «Ιόνιο» που έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy και του «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» το οποίο εκμεταλλεύεται η Helleniq Energy καθώς και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

Ειδικά για το θαλάσσιο «Μπλοκ 2» τα αρχικά δεδομένα των σεισμικών ερευνών που διαθέτει η Energean είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν ότι υφίσταται σημαντική γεωλογική δομή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά πριν προχωρήσουν στην επόμενη φάση των ερευνών πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αξιολόγηση σεισμικών ερευνών

Οι σχετικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν πρόσφατα καθώς η ΕΔΕΥΕΠ έχει ήδη στα χέρια της τα θετικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 ενώ παράλληλα προχωρά η αξιολόγηση και η περαιτέρω ερμηνεία τους. Οι Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil έχουν προχωρήσει σε ανάλυση των πρώτων σεισμικών δεδομένων δύο και τριών διαστάσεων (2D και 3D) τα οποία ελήφθησαν από τα ερευνητικά σεισμογραφικά σκάφη.

Η τελευταία συνάντηση της διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ και στελεχών των Helleniq Energy και ExxonMobil έγινε προχθές στον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας (Ο.Λ.ΠΑ.), στα πλαίσια των νέων ερευνών που ξεκινά η Helleniq Energy όπου ο ΟΛΠΑ δεσμεύθηκε ότι η συνεργασία αφορά, «εκτός από την υποστήριξη των ερευνητικών πλοίων και την εξυπηρέτηση στις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει το λιμάνι της Πάτρας και τη συνεργασία, με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία, πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την περιοχή των ερευνών όσο και την ευρύτερη περιοχή του πατραϊκού κόλπου». Ωστόσο, η διεύθυνση του Ο.Λ.ΠΑ. επεσήμανε ότι αποτελεί ευθύνη της ΕΔΕΥΕΠ η ορθή αδειοδότηση περιοχών για γεωλογικές έρευνες για αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και για αξιοποίηση του φυσικού δυναμικού υπεράκτιων αιολικών πάκων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης