Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tα φιλόδοξα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για απανθρακοποίηση (oilprice.com)

Tα φιλόδοξα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για απανθρακοποίηση (oilprice.com)

Συνεργασίες της ασιατικής χώρας για την άντληση του 50% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλα σχέδια για να απελευθερώσει την οικονομία της από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω της διαφοροποίησης του ενεργειακού της τομέα, επενδύοντας σημαντικά σε καθαρές τεχνολογίες και εισάγοντας συστήματα δέσμευσης άνθρακα εμπορικής κλίμακας στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της, σύμφωνα με αποκάλυψη που κάνει το oilprice.com.

Το Βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει ένα ευρύ φάσμα έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνεργασιών με άλλες χώρες για την ανάπτυξη των αλυσίδων εφοδιασμού και των οδών εμπορίου ενέργειας.

Επιπλέον, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα για να υποστηρίξει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των δραστηριοτήτων του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.


Έργα καθαρής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει μια σειρά από έργα καθαρής ενέργειας, από τεράστια ηλιακά και αιολικά έργα έως εργασίες πράσινης υδρογόνου. Το Βασίλειο στοχεύει να αντλήσει το ήμισυ του ενεργειακού του μείγματος από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με έναν αγωγό καθαρής ενέργειας 22,8 GW επί του παρόντος.

Περίπου 2,8 GW αυτής της δυναμικότητας πράσινης ενέργειας αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το τέλος του έτους. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται επίσης να διαθέσει άλλα 8 GW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Muneef Al-Muneef, (Γενικός Διευθυντής πολιτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας).

Τα περισσότερα από τα έργα πράσινης ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επικεντρώνονται στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, το Βασίλειο επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών, από την αποθήκευση μπαταριών έως τις τεχνολογίες αποθήκευσης υδροηλεκτρικής αντλίας και γεωθερμικές τεχνολογίες.

Η κυβέρνηση διερευνά επί του παρόντος τη βιωσιμότητα κάθε πηγής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός διαφορετικού μείγματος καθαρών πηγών ενέργειας.


Διεθνείς συνεργασίες της Σαουδικής Αραβίας στην πράσινη ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία δεν εργάζεται μόνη της όσον αφορά την ανάπτυξη των πράσινων ενεργειακών της πόρων, με την κυβέρνηση να δημιουργεί πολλές διεθνείς συνεργασίες για να εξασφαλίσει τη θέση του Βασιλείου στο μέλλον της διεθνούς αγοράς ενέργειας.

Αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το υδρογόνο και τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας με την Ινδία. Μετά από αυτή την κίνηση, ο Ινδός υπουργός Ενέργειας, Raj Kumar Singh, δήλωσε ότι οι δύο χώρες στοχεύουν να γίνουν η ενεργειακή δύναμη του κόσμου.

Εκτός από την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, η Σαουδική Αραβία επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε καθαρή ενέργεια και τεχνολογίες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για να υποστηρίξει τον στόχο της για μια πράσινη μετάβαση.

 

Συμφωνία Aramco - Siemens

Αυτόν τον μήνα, ο σαουδαραβικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Aramco υπέγραψε συμφωνία με τη Siemens για την ανάπτυξη μιας μικρής κλίμακας «δοκιμαστικής μονάδας» άμεσης σύλληψης αέρα για να βοηθήσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες λειτουργίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η δοκιμαστική μονάδα πρόκειται να κατασκευαστεί στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2024.

Εκπρόσωπος της Siemens είπε ότι στην περίπτωση της Aramco, μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική μονάδα, οι δύο εταιρείες θα αποφασίσουν εάν θα πραγματοποιήσουν μια επίσημη πιλοτική φάση.

Αντί για τα παραδοσιακά συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), η Aramco επενδύει σε συστήματα άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC), τα οποία εξάγουν CO2 από τον αέρα. Το διοξείδιο του άνθρακα στη συνέχεια συμπυκνώνεται σε στερεούς σχηματισμούς που μοιάζουν με πέτρες ή υγροποιείται για να αποθηκευτεί υπόγεια.

 

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν έργο απανθρακοποίησης

Η τεχνολογία έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Occidental Petroleum Corporation ανακοίνωσε σχέδια για την εγκατάσταση μιας τεράστιας δομής DAC σε έκταση 400 τετραγωνικών μιλίων στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, για να απελευθερώσει τις ανθρακούχες δραστηριότητες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Χάρη στις ευνοϊκές πολιτικές για το κλίμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί έως και το 45% του κόστους του έργου και το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σχέδια να επενδύσει έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία DAC.

Το έργο, μια από τις πρώτες εμπορικής κλίμακας εξελίξεις DAC στον κόσμο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 18 εργοστάσια DAC παγκοσμίως, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν επανειλημμένα δηλώσει τον σκεπτικισμό τους σχετικά με η τεχνολογία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης